Schemat dla TPA6112A2

Pozostałe układy mikrokontrolerów, układy peryferyjne i inne, nie mieszczące się w powyższych kategoriach.
Awatar użytkownika
RafPe
User
User

Schemat dla TPA6112A2

Postautor: RafPe » środa 03 lut 2016, 21:28

Hey!

Wzialem sie za IC , polecony w nocie RN52 , ktorego caly czas staram sie uzyc :) Wiec jest to malusienki wzmacniacz. Korzystajac z dokumentacji udalo mi sie na szybko stworzyc taki schemat.

Gdyby ktos krytycznie rzucil okiem czy nie popelnilem bledu zanim bede wycinac plytke byloby super :)

schemat.png

2016-02-02_23h41_24.png

Dzieki!
Raf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Re: Schemat dla TPA6112A2

Postautor: SuperGość » czwartek 04 lut 2016, 06:51

No coś ci się jednak pokręciło, zwróć uwage na GND i Bypass, R8 i R1, a poza tym strasznie nieczytelny jest układ wzmacniacza.
.

Awatar użytkownika
RafPe
User
User

Postautor: RafPe » czwartek 04 lut 2016, 14:36

wojtek pisze:No coś ci się jednak pokręciło, zwróć uwage na GND i Bypass, R8 i R1, a poza tym strasznie nieczytelny jest układ wzmacniacza.
.

Masz racje - ale mialem ostatnimi czasy duza przerwe w schematowaniu :( i niestety efekty widac. Ale bardzo dzieki za zwrocenie uwagi - poprawie i wrzuce nowy schemat - mam nadzieje , ze bardziej czytelny:D

Awatar użytkownika
RafPe
User
User

Postautor: RafPe » sobota 06 lut 2016, 21:06

Wrzucam poprawiony schemat. Poszedlem troche na latwizne :) i ustawilem sobie symbol elementu eagle tak jak w nocie zeby moc zrobic czytelny schemat.

schemat.png

Wydaje , mi sie ze teraz powinno byc ok :) ale fajnie gdyby ktos mogl rzucic okiem

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » niedziela 07 lut 2016, 04:55

nie no teraz jest to czytelniejsz bo sobie nawet można wyobrazić w śrofku symbol wzm. oper. :) A w sumie po co dajesz dwa równoległe 100uF na wyjsciach? jakie mają i dlaczego być wartości kondensatorów to masz tu http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tpa6112a2.pdf na str od 14 do 15

Awatar użytkownika
RafPe
User
User

Postautor: RafPe » niedziela 07 lut 2016, 10:18

wojtek pisze:... A w sumie po co dajesz dwa równoległe 100uF na wyjsciach? jakie mają i dlaczego być wartości kondensatorów to masz tu http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tpa6112a2.pdf na str od 14 do 15

Sugerowalem sie nota RN52 ale zobacze tak jak piszesz note samego scalaka.

Awatar użytkownika
RafPe
User
User

Postautor: RafPe » niedziela 07 lut 2016, 22:41

No wiec bede zmierzac sie z prototypem :) poprawilem schemat i zrobilem baaardzo wstepna wersje plytki. Gdyby ktos zauwazyl jakiegos super bleda to daj znac :D

schemat.png

plytka.png

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » poniedziałek 08 lut 2016, 06:37

Druczek wygląda schludnie, ja pewnie we i wy położyłbym po przeciwnych stronach ale przede wszystkim sprawdź czy w nocie aplikacyjnej scalaka są zalecenia co do druku. Jedno to chyba w twoim przypadku co jest istotne, a co całkowicie pominąłeś to "power pad" i dlatego poczytaj w DS jak również w http://www.ti.com/lit/an/slma002g/slma002g.pdf . Aha czy ta płytka będzie wisiała w powietrzu? bo nie widzę żadnych otworów mocujących.
Taka dygresja mała:
nie czepiam się i rysunek jest ok (schemat ideowy) tylko po co na silę taka maniera dzielenia nawet najbardziej prostego schematu na "bloczki" otoczone ramką z linii przerywanej? To czasami "utrudnia" czytanie schematu. tu aż się prosi podłączyć bezpośrednio złącza we/wy do odpowiadających im we/wy układu, poza tym to jakby od razu "pokazuje" miejsce ułożenia na płytce, podobnie w tym przypadku z kondensatorami filtrującymi, one tak naprawdę powinny być najbliżej układu scalonego a nie złącza zasilającego. Ale to jest mój subiektywny pogląd poparty wieloletnimi moimi i moich kolegów przyzwyczajeniami.
W bardziej skomplikowanych układach buduje się układ "hierarchiczny" z wiodącym schematem blokowym. Eagle o ile wiem już to umożliwia.

Awatar użytkownika
phill2k
User
User

Postautor: phill2k » poniedziałek 08 lut 2016, 08:28

RafPe pisze:...Gdyby ktos zauwazyl jakiegos super bleda to daj znac :D

No to ja się zgłaszam na ochotnika ;) , a mianowicie brakuje ci na PCB pod kostką pola "Thermal Pad" z odpowiednimi rozprowadzeniem - przeglądnij sobie ostatnie strony w DS tam masz wszystko opisane.
Podejrzewam że bez tego układ będzie działał, ale może co chwila się wyłączać (zabezpieczenie termiczne), co będzie bardzo irytujące.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » poniedziałek 08 lut 2016, 08:45

phill2k pisze:No to ja się zgłaszam na ochotnika ;) , a mianowicie brakuje ci na PCB pod kostką pola "Thermal Pad" z odpowiednimi rozprowadzeniem - przeglądnij sobie ostatnie strony w DS tam masz wszystko opisane.
:D no toż o tym mu wyżej napisałem ;)

Awatar użytkownika
RafPe
User
User

Postautor: RafPe » poniedziałek 08 lut 2016, 12:48

wojtek pisze:Jedno to chyba w twoim przypadku co jest istotne, a co całkowicie pominąłeś to "power pad" i dlatego poczytaj w DS jak również w http://www.ti.com/lit/an/slma002g/slma002g.pdf .

Dzieki za wskazowke do noty. Rzeczywiscie - musze zmienic to jak mam poprowadzone sciezki.

wojtek pisze:Aha czy ta płytka będzie wisiała w powietrzu? bo nie widzę żadnych otworów mocujących.

Na razie nie robilem - jak juz mozna powiedziec , ze plytka bedzie :) 'zaakceptowana' to dorobie

wojtek pisze:Taka dygresja mała:
nie czepiam się i rysunek jest ok (schemat ideowy) tylko po co na silę taka maniera dzielenia nawet najbardziej prostego schematu na "bloczki" otoczone ramką z linii przerywanej? To czasami "utrudnia" czytanie schematu. tu aż się prosi podłączyć bezpośrednio złącza we/wy do odpowiadających im we/wy układu, poza tym to jakby od razu "pokazuje" miejsce ułożenia na płytce, podobnie w tym przypadku z kondensatorami filtrującymi, one tak naprawdę powinny być najbliżej układu scalonego a nie złącza zasilającego. Ale to jest mój subiektywny pogląd poparty wieloletnimi moimi i moich kolegów przyzwyczajeniami.
W bardziej skomplikowanych układach buduje się układ "hierarchiczny" z wiodącym schematem blokowym. Eagle o ile wiem już to umożliwia.

[/quote]

Masz racje :) jedyne co moge powiedziec to ze odswiezam zdolnosci robienia schematow :)

Awatar użytkownika
RafPe
User
User

Postautor: RafPe » poniedziałek 08 lut 2016, 21:24

Wiec po wlozeniu troszku wysilku powstala kolejna wersja plytki ( nie robie na razie dwustronnych bo musze caly czas to opanowac na CNC )

Tym razem zaczalem od poprawienia schematu a nastepnie skupilem sie na plytce biorac pod uwagi wczesniejsze wskazowki. Mysle , ze wyszlo zadawalajaco :)

schemat.png

plytka.png

Jak zwykle - otwarty na wszelkie krytyczne uwagi :)

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » poniedziałek 08 lut 2016, 22:59

no i elegancko jak na jednowarstwowy druczek

Wróć do „Inne mikroklocki, również peryferyjne”