Mam taką zagwozdkę i chciałbym się poradzić i zasięgnąć informacji.
Najpierw problem.
Otóż w firmie istnieje serwer lokalny ( NAS z Synology ) i jest potrzeba na dodanie 2 funkcji do tego serwera lokalnego. Pierwsza to dostęp nie tylko z biura, a z każdego miejsca gdzie jest internet, a druga to backup danych codziennie z miesięczną archiwizacją. W chwili obecnej plików jest około 500GB.
Mam dwie propozycje, jakby to wykonać:
1 - tylko serwer zewnętrzny - dostęp z każdego miejsca gdzie jest internet, backupy są automatycznie wykonywane - raczej odpada bo chcą mieć też lokalny więc NAS zostaje
2 - wykupienie zew. adresu IP i przekierowanie portów w sieci lokalnej tak żeby był dostęp z zewnątrz do tego serwera - dostęp z każdego miejsca gdzie jest internet + serwer zewnętrzny na kopie, które będą wykonywane codziennie poprzez sam serwer lokalny.
3 - wykupienie pakietu dla firm na google drive i podpięcie konta do serwera Synology - na stronie od Synology widziałem, że jest taka możliwość
Bardziej do mnie przemawia 2 sposób.
Takie pytanka mam do was.
Jak by można to było jeszcze rozwiązać, oraz czy ktoś coś podobnego ma lub robił?
W chwili obecnej nie mam dostęp do tego serwera więc nie wiem jakie tam są funkcje, więc czy ktoś mógłby się wypowiedzieć, czy jest możliwość ustawienie serwera NAS (dowolnego, nie koniecznie z Synology) tak, żeby można było wykonywać codziennie backup na serwer zewnętrzny z miesięczną archiwizacją (potem te stare pliki by usuwał) - czyli każdy backup byłby dawany do folderu z aktualną datą. Oraz jak są wykonywane te backupy (jeżeli jest taka możliwość) - chodzi mi o to czy serwer NAS robi "obraz" danych i wysyła je, czy wysyła każdy plik z osobna.
Jest możliwość wymiany tego serwera na inny - więc jeżeli ktoś ma jakiś sprawdzony i b.dobry serwer do tego typu rzeczy to jestem otwarty na propozycję.
Tak też się zastanawiałem, czy nie lepiej jakiejś firmy zewnętrznej do tego nie wynająć, żeby zajmowała nad tym opiekę. Jak ktoś miał do czynienia z taką firmą, którą wykonywała takie usługi na Śląsku (Górnym
Dzięki za ewentualną pomoc i opinię;)