[PC][ISA] Karta przetwornika obrazu do PC, Elektronik Elektor '93

Kącik dla elektroniki retro - układy, urządzenia, podzespoły, literatura itp.
Awatar użytkownika
tasza
Geek
Geek
Kontaktowanie:

[PC][ISA] Karta przetwornika obrazu do PC, Elektronik Elektor '93

Postautor: tasza » wtorek 13 cze 2017, 17:02

W nawiązaniu do wszelakich namóżdżeń odnośnie kart ISA i starych płyt PC pozwalam sobie zacytować pracowicie zeskanowany materiał
z EE'93 - `Karta przetwornika obrazu do PC`, w sumie to stara i deko spartańska konstrukcja, ale zasady współpracy z szyną ISA,
dekodowanie adresów etc - to pozostało bez zmian i warto do takich opracowań czasem sięgnąć
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
______________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
Kończysz tworzyć dopiero, gdy umierasz. (Marina Abramović)

Awatar użytkownika
j23
Expert
Expert

Re: [PC][ISA] Karta przetwornika obrazu do PC, Elektronik Elektor '93

Postautor: j23 » wtorek 13 cze 2017, 22:43

Ooo.... :shock: A właśnie dzisiaj myślałem o tym, jakby tutaj zrobić taki "mały" hardware'owy interface ISA. Wiem, że jedną płytę szlag mi trafił (taką 486DX4, bardzo dobrą), ale chyba powinienem mieć jeszcze jakieś płyty z Pentium I, II i III... i na którejś z nich powinny być sloty ISA... :D
Dzięki za kolejną porcyjkę materiałów Tasza. :) :like:
Pozdrawiam! j23 Jarek
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek

Postautor: gaweł » wtorek 13 cze 2017, 23:57

j23 pisze:Ooo.... :shock: A właśnie dzisiaj myślałem o tym, jakby tutaj zrobić taki "mały" hardware'owy interface ISA.

A budujesz coś ciekawego?

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
j23
Expert
Expert

Postautor: j23 » środa 14 cze 2017, 06:08

Jeżeli chodzi o interface ISA to w tej chwili niczego nie buduję, w przeszłości przymierzałem się wielokrotnie, ale po pierwsze: brakowało mi odpowiednich narzędzi, po drugie doświadczenia, a jedyny sensowny na tamte czasy (ponad 10 lat wstecz) opis z przykładem widziałem w książce Pana Piotra Metzgera "Anatomia PC" - chyba 6 albo 7 wydanie.
W swoim dawnym warsztacie mam jakieś stare płyty główne (rozmontowane jednostki centralne PC). Myślę, że teraz jest dobry czas na przywrócenie im życia. Nie myślałem nad niczym konkretnym, ale jest tyyyyle możliwości kiedy można teraz zaprogramować mikrokontroler, wpiąć go w szynę ISA (względnie prosta w obsłudze w porównaniu do innych) i -no nie wiem- wykorzystać jako próbnik, analizator? -do tego z możliwością współpracy z PC-tową aplikacją wytworzoną np.w środowisku Borland Builder C++.

Obecnie sen z powiek spędza mi zrobienie dobrego dzielnika wysokiej częstotliwości, tzn. 0-160 MHz i więcej. Na chwilę obecną rozglądam się za najwłaściwszymi elementami do budowy, tj.szybkimi bramkami nor, lub ew.szybkimi tranzystorami.

Pozdrawiam! J23 Jarek
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek

Postautor: gaweł » środa 14 cze 2017, 09:56

j23 pisze:Obecnie sen z powiek spędza mi zrobienie dobrego dzielnika wysokiej częstotliwości, tzn. 0-160 MHz i więcej. Na chwilę obecną rozglądam się za najwłaściwszymi elementami do budowy, tj.szybkimi bramkami nor, lub ew.szybkimi tranzystorami.

A przez ile chcesz dzielić?

Lao Tse

Awatar użytkownika
tasza
Geek
Geek
Kontaktowanie:

Postautor: tasza » środa 14 cze 2017, 09:58

no skany ja wrzuciła tu , bo nazbierało się takich właśnie archiwaliów nieco, szkoda trzymać tak pod siebie...
a co do planów, no wiesz...jak masz pomysł, masz zapał i deko luzu to nie omijaj bokiem tego tylko próbuj konstrukcji swoich, szkoda czasu...
ja coś pokaże może, a to ma wiele lat i to konsekwencja odkładania na potem, bo kiedyś tam, bo nie teraz...bo..
to miała być karta I/O pod 8-bit ISA, dekoder adresowy na '688, reszta na zwykłych buforach '541 i latch '574, takie małe I/O do mojego pierwszego PC typu 286; no ale i przerwania IRQ tam były, no i chytra wcinka w magistralę przy pomocy kostek '125... ; to były czasy cudne, ja byłam bezkonkurencyjna jeżeli chodzi o rysowanie schematów i płytek w Orcad, mniejsza o ich sens wtedy, ale wyglądały zacnie
kadłubek najprostszej karty zrobisz na tego typu płytce prototypowej - :arrow: https://www.elektronikom.pl/plytka-uniw ... p-938.html
co do oprogramowania , heh, no Cpp Builder od Borland wspominam miło, Delphi jeszcze bardziej, bo w tym kodu nadziubałam naprawdę sporo ale...może popatrz na to: :arrow: https://www.lazarus-ide.org/ to potężne narzędzie, a kod kompiluje się i pod win i pod dowolnym linux włączając w to takie wynalazki jak Rasbperry|Banana PI; a jako środowisko RAD to w/g mnie górna półka, dostęp do I/O platformy masz na prawach root, a zawsze możesz zejść na ring 0 prostym, na kolanie napisanym driverkiem, da się...
______________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
Kończysz tworzyć dopiero, gdy umierasz. (Marina Abramović)

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek

Postautor: gaweł » środa 14 cze 2017, 10:17

Ta informacja też może ci się przydać:
isa-card.PNG

Lao Tse

Awatar użytkownika
j23
Expert
Expert

Postautor: j23 » czwartek 15 cze 2017, 20:24

Z mojej strony BARDZO DZIĘKUJĘ za materiały. :) Jest tego tyle, że na pewno coś tam wymajstruję.
Na marginesie, nawet nie wiedziałem, że robią gotowe płytki prototypowe pod magistralę ISA :) - a jednak coś w tych starych (a całkiem dobrych) komputerach musi być (i w typie ich konstrukcji), skoro takie rzeczy się robi. :) Był czas kiedy myślałem, że to bezpowrotnie przeminęło, ale z tego co widzę (i jak czułem) to powraca m.in. (jak sądzę) za sprawą "nieco" obecnie uproszczonej dostępności do elektroniki, do technologii.
BARDZO DZIĘKUJĘ. :)

Pozdrawiam! j23 Jarek
BOB TAYLOR, PARC

Wróć do „Retro”