Dobieram właśnie układ do resetu a dokładnie do zapisu do eeprom dla Xmegi.
Założenie jest takie:
Napięcie doprowadzone z zewnętrznego zasilacza 13.8V potem jest mała przetwornica na LM2596 (ogólnie dostępny moduł na małej PCB )
Napięcie wyjściowe przetwornicy ustawione na 3.3V.
Teraz jeśli wybrał bym model z napięciem referencyjnym ustawionym na 10.8V (układ TPS3847108) powinno mi to dać wystarczająco dużo czasu aby wygenerować przerwanie i zapisać potrzebne dane do eeprom.
Texas instruments http://www.ti.com/product/tps3847
Teoretycznie układ spełnia moje wymagania ale nie rozumiem tabeli ze strony piątej (5) PDFa
Przecież piszą ze jest to push-pull. Napięcie na reset w stanie wysokim powinno być równe VCC co znaczy że musiał bym tam dodać dzielnik lub np transoptor żeby nie podać za dużego napięcia na Xmegę.
Pomoc w zrozumieniu Pdf-a TPS3847
Pomoc w zrozumieniu Pdf-a TPS3847
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Pomoc w zrozumieniu Pdf-a TPS3847
Wyraźnie w karcie katalogowej napisane jest, że wyjście reset ma maks. 5V Stopień wyjściowy jest narysowany tak aby pokazać idee, a nie dokładne rozwiązanie, są z pewnością jakieś elementy, które wyjście ograniczają do 5V.
Wojtek chyba zdecyduje się na TPS3710 on jest bez Push-pull trzeba dać rezystor podciągający i samemu dobrać dzielnik ale będę miał pewność że nie podam większego napięcia na nogę xmegi niż 3.3V
PS. Zrobiłem bibliotekę w kicad do tych dwóch układów jak by ktoś chciał jest w załączniku.
PS. Zrobiłem bibliotekę w kicad do tych dwóch układów jak by ktoś chciał jest w załączniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Chyba, że się pomylisz albo ktoś inny sie pomyli, nie wiem ale w tym 3847 masz gwarantowane na wyjściu nie więcej niż 5V, no ale każde rozwiązanie jest ok, jak jest dobrze zrobione.
Zamówiłem sample 5 szt wiec sprawdzę myślałem że płytkę zdążę wystrugać ale lepiej się wstrzymać i sprawdzić na pająka.
wojtek pisze:... w tym 3847 masz gwarantowane na wyjściu nie więcej niż 5V...
Nawet nie 5 a 4V max, przy dosyć szybkim spadku wraz ze wzrostem prądu: http://www.ti.com/product/TPS3847/datasheet/specifications#SBVS2311705
Dodanie rezystora (0,5-1k powinno wystarczyć) w szereg pewnie załatwiło by sprawę
...Ale układ z wyjściem OC są o tyle lepsze, że nie potrzebują nawet rezystora bo można skorzystać z pull-upa wejścia IO
xor pisze:...Ale układ z wyjściem OC są o tyle lepsze, że nie potrzebują nawet rezystora bo można skorzystać z pull-upa wejścia IO
No o tym zapomniałem przecież mam xmegę mogę tak zrobić bez problemu.
Dziękuje za pomoc Xor tobie jak i Wojtkowi.
Wróć do „Podstawy elektroniki - teoria i praktyka”