Faktycznie masakra z tymi odczytami. Pamiętam jak u kumpla w mikrofalówce był rozjechany enkoder i trzeba było go sposobem dociskać itp, żeby działał poprawnie.
Są dostępne jakieś zamienniki mechanicznych enkoderów w podobnych rozmiarach itp? Jak szukam to mam tylko do silników. Ciekawi mnie przeskok cenowy, no i skoro nie znalazłem niczego to dostępność też mniejsza.
Prośba o wykonanie testu enkodera.
Re: Prośba o wykonanie testu.
Nowy blog o tematyce embedded -> https://www.embedownik.pl/
szukaj enkoder z czujnikiem halla
- Antystatyczny
- Geek

tasza pisze:w sumie to już sama nie wiem czy kolejny offtopic czy ostrzeżenie dla innych - encoder, ale zaniedbany, wyleżany w pudełku i mający kontakt z odrobiną wilgoci przez spory czas (vide co pisał Antystatyczny - zaśniedziałe styki)
Żaden offtopic - to jest ważna sprawa, gdy zaczynamy zabawę z enkoderem mechanicznym.
tasza pisze:bo tak wygląda w miarę na żywo, na analogodiscoveroskopie, możliwe że trigger nieumiejętnie ustawiłam, nie zmienia to faktu że .... to jest jakaś masakra normalnie https://youtu.be/h4mzjrOxHjcno i jeszcze jedna sprawa sytuacyjna - nie mam odpowiedniej gałki, więc ośkę kręciłam palcami, aby płytka stykowa nie latała po stole - czasem dociskając to do blatu - to ostatnie sekundy filmy - kształt przebiegu zupełnie inny, styki robią co chcą....
Faktycznie, masakra. Jeśli da się go rozmontować, potraktuj go jakimś spray'em "kontakt", ale zapewne znasz ten sposób.
tasza pisze:@Antystatyczny - no serio szacunek, że twój program w ogóle z tym moim enco. ruszył, bo przypadek zaiste trudny mi się trafił.
Działa jak działa... Dopiero zacząłem jakąś poważniejszą zabawę z enkoderem. Pewnie da się to napisać znacznie lepiej.
tasza pisze:Sorki, ale temat parkuje do czasu zdobycia nowego (sklepowego) encodera, jak na Górzystej w Ostr. nie będzie, to Wol. i Warszawa, ale w weekend dopiero....
Spokojnie, muszę dokończyć obsługę switcha i dorzucić RTC, więc mam przy czym dłubać.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.
dobry wieczór
no trochę chyba opanowałam to nieszczęście zaśniedziałe, sztuki to on z sygnałami wyczynia nieziemskie...
btw: i nie da się go rozmontować, ponieważ spodnia płytka jest zamocowana na takich czterech plastikowych wystajtkach, na gorąco rozciapanych, jak się to ruszy to koniec
aktualnie mam tak
https://youtu.be/rdjK2A075oo i nie jest w/g mnie tragicznie
na kanale C1 to testowy sygnał, który sobie na boku generuję (pin D.7), a który mi pokazuje wykrycie opadającego zbocza z linii A enkodera, a zarazem otwarcie i potem zamknięcie okna czasowego, w którym interesują mnie próbki (a właściwie jedna) z linii B, co się dzieje na tej linii, pokazuje kanał C2 oscyloskopu
skoro napisano mi, że mogę modyfikować no to się zarządziłam trochę:
po pierwsze oddzielone są handlery obsługujące obrót w prawo i lewo
po drugie ISR timera jest wołany o wiele częściej niż w pierwotnej wersji, dobierałam na tzw. czuja (będę chciała wrócić do oryginalnej wartości, bo ISR napędza też mux LED-ów), wartość debounceCntr też eksperymentalnie dobrane na zasadzie - aż przestanie wierzgać po wyświetlaczu
moje rozumowanie było takie: najczęściej jak się da próbkować linię A enkodera, aby nie zgubić żadnego opadającego zbocza na tej linii.
jak już udało się ten moment złapać - chwilkę później (następne wywołanie ISR-a) - zbadać stan linii B i stosownie ustawić flagi sterujące handlerami
potem odczekać pewien czas, aż zakłócenia na obu liniach się uciszą, zresetować automat i zaczaić się na następne zbocze - czyli tyknięcie enkoderem.
to okno ochronne że tak nazwę - musi być na tyle małe, aby nie zgubić kolejnego tyknięcia gałką, ale na tyle długie, aby przykryć zakłócenia /drgania/ z pierwszej (A) linii, które mogłyby być potraktowane jako to pierwsze /krytyczne/ opadające zbocze
załączam podfolder src.zip z moimi wypocinami, będę to jeszcze poprawiać (powrót do CR0 = 53) no i chce sprawdzić, jak zadziała na innym enkoderze jak tylko takowy zdobędę
no trochę chyba opanowałam to nieszczęście zaśniedziałe, sztuki to on z sygnałami wyczynia nieziemskie...
btw: i nie da się go rozmontować, ponieważ spodnia płytka jest zamocowana na takich czterech plastikowych wystajtkach, na gorąco rozciapanych, jak się to ruszy to koniec
aktualnie mam tak
na kanale C1 to testowy sygnał, który sobie na boku generuję (pin D.7), a który mi pokazuje wykrycie opadającego zbocza z linii A enkodera, a zarazem otwarcie i potem zamknięcie okna czasowego, w którym interesują mnie próbki (a właściwie jedna) z linii B, co się dzieje na tej linii, pokazuje kanał C2 oscyloskopu
skoro napisano mi, że mogę modyfikować no to się zarządziłam trochę:
po pierwsze oddzielone są handlery obsługujące obrót w prawo i lewo
po drugie ISR timera jest wołany o wiele częściej niż w pierwotnej wersji, dobierałam na tzw. czuja (będę chciała wrócić do oryginalnej wartości, bo ISR napędza też mux LED-ów), wartość debounceCntr też eksperymentalnie dobrane na zasadzie - aż przestanie wierzgać po wyświetlaczu
moje rozumowanie było takie: najczęściej jak się da próbkować linię A enkodera, aby nie zgubić żadnego opadającego zbocza na tej linii.
jak już udało się ten moment złapać - chwilkę później (następne wywołanie ISR-a) - zbadać stan linii B i stosownie ustawić flagi sterujące handlerami
potem odczekać pewien czas, aż zakłócenia na obu liniach się uciszą, zresetować automat i zaczaić się na następne zbocze - czyli tyknięcie enkoderem.
to okno ochronne że tak nazwę - musi być na tyle małe, aby nie zgubić kolejnego tyknięcia gałką, ale na tyle długie, aby przykryć zakłócenia /drgania/ z pierwszej (A) linii, które mogłyby być potraktowane jako to pierwsze /krytyczne/ opadające zbocze
załączam podfolder src.zip z moimi wypocinami, będę to jeszcze poprawiać (powrót do CR0 = 53) no i chce sprawdzić, jak zadziała na innym enkoderze jak tylko takowy zdobędę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
______________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
Kończysz tworzyć dopiero, gdy umierasz. (Marina Abramović)
- Antystatyczny
- Geek

Super, dzięki. Jutro to przemagluję, bo dzisiaj już rzuciłem ostatnie moce przerobowe na czynności zwane praniem. A co do TCCR0 = 53;... Nie upieram się przy 200Hz. Zasadniczo może być i 2kHz, byle program się wyrabiał.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.
- Antystatyczny
- Geek

No dobra, przejrzałem zmieniony kod i od razu nasuwa mi się pytanie: To jest obsługa pełnokrokowego enkodera, tak? Taką obsługę napisałem kilka lat temu i ona ostatecznie nie okazała się dobra. Fakt, nie miałem debouncu, za to miałem sprzętowe wygaszanie zakłóceń (również kiepskie). Za chwilę przetestuję ten soft w boju i dam znać. Aha, co do osobnych handlerów... Nie jestem pewien, czy w budziku będzie to słuszne podejście. Już wyjaśniam dlaczego:
Wchodzimy w ustawianie czasu, a zatem: godzina plus i minus, potem minuta plus i minus. Następnie ustawianie daty: rok plus i minus, miesiąc plus i minus oraz dzień plus i minus. Na koniec jeszcze budzik: godzina plus i minus oraz minuta plus i minus. Pomijam już regulację jasności świecenia wyświetlacza, wybór trybu pracy budzika (codzienny / jednorazowy / w dni robocze). Do każdej regulacji dwa callbacki... Namnożą się niczym grzyby po deszczu
Ostatnio preferuję inny sposób budowania handlerów. Załóżmy, że mamy klawiaturę z 16 przyciskami. Gdyby iść Twoim sposobem, musiałbym pod każdy przycisk zapiąć osobny handler. Mój sposób jest taki, że wywoływany jest zawsze jeden handler, a do niego przekazywana jest informacja o numerze wciśniętego przycisku.
Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że mój sposób też ma swoje wady. handler musi być rozbudowany i przez to dłużej się wykonuje. Przy wielu handlerach stają się one malutkie i szybkie.
Wchodzimy w ustawianie czasu, a zatem: godzina plus i minus, potem minuta plus i minus. Następnie ustawianie daty: rok plus i minus, miesiąc plus i minus oraz dzień plus i minus. Na koniec jeszcze budzik: godzina plus i minus oraz minuta plus i minus. Pomijam już regulację jasności świecenia wyświetlacza, wybór trybu pracy budzika (codzienny / jednorazowy / w dni robocze). Do każdej regulacji dwa callbacki... Namnożą się niczym grzyby po deszczu
Ostatnio preferuję inny sposób budowania handlerów. Załóżmy, że mamy klawiaturę z 16 przyciskami. Gdyby iść Twoim sposobem, musiałbym pod każdy przycisk zapiąć osobny handler. Mój sposób jest taki, że wywoływany jest zawsze jeden handler, a do niego przekazywana jest informacja o numerze wciśniętego przycisku.
Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że mój sposób też ma swoje wady. handler musi być rozbudowany i przez to dłużej się wykonuje. Przy wielu handlerach stają się one malutkie i szybkie.
rozdzielenie handlerów do zdarzeń to już sprawa gustu....pisząc w Delphi / Lazarus zawsze wolałam wiele atomowych zdarzeń niż jedno mega, z którego musiałam pracowicie wydumać co się tam stało....no ale to sprawa osobnicza, każdy pisze jak chce, najważniejsze aby działało jak należy, końcowy użytkownik nie doceni pewnie kunsztu programistycznego i filigranowości rozwiązań, a będzie się wkurzał, że wciska guzik a dzieje się co innego niż w instrukcji lub nic się nie dzieje...przecież piszemy dla innych nie dla siebie, no tak?
sprawę edycji sek/min/godz swego czasu rozpracowałam na `51 ( dokładnie na 89c450 ), nie wiem czy coś to pomoże, można zerknąć: http://bienata.pl/vfd-clk.php możliwe że to i koślawe jest, ale ponoć jakoś działa ( znam dwa klony tego projektu )
zabawa w enkoder była kształcąca jak dla mnie, zatem dziękuje za challenge
sprawę edycji sek/min/godz swego czasu rozpracowałam na `51 ( dokładnie na 89c450 ), nie wiem czy coś to pomoże, można zerknąć: http://bienata.pl/vfd-clk.php możliwe że to i koślawe jest, ale ponoć jakoś działa ( znam dwa klony tego projektu )
zabawa w enkoder była kształcąca jak dla mnie, zatem dziękuje za challenge
______________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
Wróć do „Podstawy elektroniki - teoria i praktyka”