1-Wire i układ DS2480B - aplikacja

To nie jest miejsce tylko dla początkujących, wszyscy jesteśmy w czymś początkujący i wymieniamy się doświadczeniami.
Awatar użytkownika
tasza
Geek
Geek
Kontaktowanie:

1-Wire i układ DS2480B - aplikacja

Postautor: tasza » niedziela 29 sty 2017, 21:01

Po drobnym badaniu nastrojów i opinii publicznej na chat - proszę oto mój archiwalny artykulik z ``Naszych Stron`` starej wersji Elportal.pl, ma parę ładnych latek.... To co pokazuje to jest stan as-is, jedyne co musiałam zrobić to konwersja do UTF-8, weryfikacja URL w bibliografii, no przez lata nieco się pozmieniało, no i wpasowanie skryptu php w moja domową stronkę... Kolejny krok to będzie wymiana zrzutów ekranu na bardziej współczesne / i pozbawione windows-a / oraz (jak nietrudno zgadnąć) komunikacja konwertera 1-Wire z pakietem LabVIEW, może dojdą jakieś nowe fotki/schematy... nie wiem teraz, okaże się

A póki co zapraszam do znęcania się:

Sprzętowy konwerter RS232 - 1Wire czyli DS2480B :arrow: http://bienata.pl/rs2ow/

Póki co, nie zapinałam tego linka na swojej stronce domowej, to jest tylko dla was, jak są literówki, niedoróbki, jakieś krzywizny - piszcie tu, w tym topicu , będę poprawiać

a tak w ogóle, to ten materiał nierozłącznie będzie kojarzył mi się z grupa Eloy i albumem :arrow: https://youtu.be/bzs0p4Cg7nk to się nazywa odruch warunkowy
no to pa,
Natasza
______________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
Kończysz tworzyć dopiero, gdy umierasz. (Marina Abramović)

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Re: 1-Wire i układ DS2480B - aplikacja

Postautor: SuperGość » niedziela 29 sty 2017, 21:12

! Wiadomość z: wojtek
to nie takie retro więc skorygowałem położenie ;)

Awatar użytkownika
j23
Expert
Expert

Postautor: j23 » poniedziałek 30 sty 2017, 02:15

Hmm.. Profesjonalny przepis jak odczytać temperaturę z 1-wire, gdy nie było jeszcze takich zabawek jak mikrokontrolery, czy układ FT232RL...

Pozdrawiam! j23

P.S. Trochę wstyd się przyznać, ale nie znałem grupy Eloy, więc z ciekawości zrobiłem tak, że najpierw puściłem muzę na YT i przy tym czytałem artykuł. :) Artykuł bardzo fajnie się czytało przy tej muzie. :) Od razu przypomniały mi się stare, DOBRE czasy. :) Klawiatura ze zdjęć wygląda znajomo... Sądzę, że była to jakaś Chicony 101, lub IBM, ale sądzę, że raczej Chicony.
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC

Awatar użytkownika
tasza
Geek
Geek
Kontaktowanie:

Postautor: tasza » poniedziałek 30 sty 2017, 08:45

Nie no kontrolery były już, FT232 też ... ja ten tekst planowałam kiedyś do EdW, ale do wersji papierowej, no ale coś nie zagrało i wylądowało w sieci...
a tu jest więcej zdjęć :arrow: https://plus.google.com/100430546155735 ... fntQHDi6zW
nawet pastylki iButton i domowej roboty uchwyt do nich, muszę kiedyś odszukać te gadżety

--edit--
ach teraz już wiem o której klawiaturze wspominasz, tak to stara Chicony, teraz pracuje na jeszcze bardziej zabytkowej, mechanicznej Canon, grupę Eloy wskazano mi tu na forum, też wcześniej ich nie znałam
______________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
Kończysz tworzyć dopiero, gdy umierasz. (Marina Abramović)

Wróć do „Podstawy elektroniki - teoria i praktyka”