[Chmura] Dropbox czy OneDrive?
[Chmura] Dropbox czy OneDrive?
No właśnie Dropbox czy OneDrive?
Do tej pory korzystałem z jednego i drugiego przy czym na OneDrive od roku miałem 1TB przestrzeni bo miałem roczną subskrypcję Office365 na 1 komp. Dropbox też mam ale free i tam jest za mało miejsca. Funkcjonalnością mi OneDrive wystarcza i dość dobrze się spisuje. Dropa ze względu na małą przestrzeń to nawet za bardzo nie poznałem.
Teraz koszty za Dropa z powiększoną przestrzenią trzeba dać 99EU (nie wiem czy z VAT) na rok, za 1TB OneDrive trzeba dać np 299 lub 429 zł (z wliczonym VAT) na rok przy czym uzyskuję wtedy albo licencję na 1 komp albo na 5 urządzeń na Office 365. I teraz jest rozterka bo tak Office jest dla mnie podstawowym narzędziem do edycji jakichkolwiek tekstów itp. na lapku i PC mam starsze (legalne wersje) na tablecie mi się kończy właśnie subskrypcja (a więc i przestrzeń 1TB pewnie też), mogę dać 299 i mieć licencję dalej na tablecie i zachowaną przestrzeń (w sumie na tablecie mało korzystam z office) albo dać więcej i mieć na wszystkich urządzeniach nowy aktualny office lub też zdecydować się na dropa i olać nowego office. Czy jest coś co uzasadniałoby faktycznie usługę na dropie zamiast OneDrive?
Do tej pory korzystałem z jednego i drugiego przy czym na OneDrive od roku miałem 1TB przestrzeni bo miałem roczną subskrypcję Office365 na 1 komp. Dropbox też mam ale free i tam jest za mało miejsca. Funkcjonalnością mi OneDrive wystarcza i dość dobrze się spisuje. Dropa ze względu na małą przestrzeń to nawet za bardzo nie poznałem.
Teraz koszty za Dropa z powiększoną przestrzenią trzeba dać 99EU (nie wiem czy z VAT) na rok, za 1TB OneDrive trzeba dać np 299 lub 429 zł (z wliczonym VAT) na rok przy czym uzyskuję wtedy albo licencję na 1 komp albo na 5 urządzeń na Office 365. I teraz jest rozterka bo tak Office jest dla mnie podstawowym narzędziem do edycji jakichkolwiek tekstów itp. na lapku i PC mam starsze (legalne wersje) na tablecie mi się kończy właśnie subskrypcja (a więc i przestrzeń 1TB pewnie też), mogę dać 299 i mieć licencję dalej na tablecie i zachowaną przestrzeń (w sumie na tablecie mało korzystam z office) albo dać więcej i mieć na wszystkich urządzeniach nowy aktualny office lub też zdecydować się na dropa i olać nowego office. Czy jest coś co uzasadniałoby faktycznie usługę na dropie zamiast OneDrive?
- Antystatyczny
- Geek

Re: [Chmura] Dropbox czy OneDrive?
To może inaczej. A koniecznie musisz mieć Office? Nie może to być np. Libre Office? Jeśli może, wywal Office, a chmurę oprzyj o Dropbox. Żwawo działa, pojemność 1TB w taryfie PRO. One Drive jest dobry do zdjęć, dokumentów i innych plików średniej wielkości. Nie do końca dobrze sprawdza się w przypadku chęci trzymania tam całych projektów ze względu na występowanie wielu malutkich plików. Ich liczba potrafi czasem przytkać synchronizację, czego nie zauważyłem korzystając z Dropboxa.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.
Antystatyczny pisze:To może inaczej. A koniecznie musisz mieć Office? Nie może to być np. Libre Office? Jeśli może, wywal Office, a chmurę oprzyj o Dropbox. (...)
No właśnie libre czy open używam jedynie jak muszę przekonwertować plik "exelowy" z "open office" na exel z office ms. Mnie Office'a nie zastąpi w żaden sposób open czy libre (jak zwał tak zwał).
Ale tu nie jest to dla mnie wyznacznik bo w sumie na kompach wszystkich mam legalne starsze lub nowsze Office i to mi w zasadzie wystarcza, patrzyłem na to że przy praktycznie tej samej cenie w onedrive mam do tego office na 5 urządzeń i 1TB dla każdego a Dropbox daje tylko chmure i dlatego szukam argumentów mocnych za dropem, hmm jakby bez problemu można by korzystać na dropie z GIT'a podobnie jak na github no to to byłby argument mocny ale na razie takich info się nie dogrzebałem.
- Antystatyczny
- Geek

Takiego wersjonowania, jakie posiada Git, Na Dropboxie nie ma. Jest natomiast możliwość przywracania wersji plików, ponieważ firma przechowuje starsze wersje plików. Temat z Libre Office odpada, więc chyba atrakcyjniejsza cenowo jest oferta Microsoftu. Dodasz do całości Git i chyba będzie można już wtedy mówić o kompleksowym rozwiązaniu problemu.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.
Tu bardzie mi chodzi o to czy da się zrobić repozytorium GIT'a w Dropie, w sensie takim że nie oleje mi do synchronizacji folderu ".git" (nie próbowałem ale z tym ponoć są kłopoty w OneDrive) - chyba będę musiał to przetestować w OD jaki DB.
- Antystatyczny
- Geek

Dropbox synchronizuje "jak leci". Możesz smiało mieć lokalne "repo" w folderze synchronizowanym przez ten program. OneDrive ma chyba jakieś filtry, bo typowe dokumenty synchronizuje zupełnie normalnie, a z innymi plikami jest różnie. Największe problemy z synchronizacja miał Rezasurmar, o czym już niejednokrotnie meldował.
No nic potestuję to, chyba że znajdzie się już tu ktoś z doświadczeniem typu połączenie OneDrive z GIT czy DropBox z GIT - to chętnie poczytam informacje
Ja mam doświadczenie tylko z dropboxem udało mi się nazbierać 8.2GB wolnego za darmo.
Na początku istnienia dropboxa można było wysyłać zaproszenia i za każdą nowa osobę dropbox dawał chyba 0.5GB.
Mam tam wszystkie biblioteki i projekty do Kicada ,i wszystkie kody.
Github jakoś nie ogarniam, nie wiem czemu.
Na początku istnienia dropboxa można było wysyłać zaproszenia i za każdą nowa osobę dropbox dawał chyba 0.5GB.
Mam tam wszystkie biblioteki i projekty do Kicada ,i wszystkie kody.
Github jakoś nie ogarniam, nie wiem czemu.
Ja z dropboxa korzystam dobre 3 lata, synchronizwoał mi ładnie zarówno małe jak i duże pliki np. workspace z Eclipse gdzie jest masa małych plików, czy pliki po setki mega.
Choć ostatnio zaczynałem wyczerpywać limit i sprawdziłem sobie GoogleDrive, na starcie za free ma większą powierzchnię od dropboxa, chyba 15GB.
Mankamentem pewnym jest brak natywnego klienta dla linuxa ale synchronizację robię za pomocą rclone, plus taki że robię ją na żądanie a nie w automatycznie w tle.
Czasami jak pracuje się na workspace to zażdorazowe zapisane rozpoczyna synchronizację itp. przy ręcznym synchronizowaniu należy pamiętać albo walnąć sobie w skrypty startowe przy uruchamianiu i zamykaniu kompa.
Póki co z GoogleDrive jestem zadowolony i pomału przenoszę wszystko do niego.
PS. rclone ma fajną opcję może synchronizować chmury bez udziału klienta, tzn jeśli masz r rclone np.. GoogleDrive i Dropboxa to można zrobić synchonizację (całości lub części) bezpośrednio z chmury do chmury.
Choć ostatnio zaczynałem wyczerpywać limit i sprawdziłem sobie GoogleDrive, na starcie za free ma większą powierzchnię od dropboxa, chyba 15GB.
Mankamentem pewnym jest brak natywnego klienta dla linuxa ale synchronizację robię za pomocą rclone, plus taki że robię ją na żądanie a nie w automatycznie w tle.
Czasami jak pracuje się na workspace to zażdorazowe zapisane rozpoczyna synchronizację itp. przy ręcznym synchronizowaniu należy pamiętać albo walnąć sobie w skrypty startowe przy uruchamianiu i zamykaniu kompa.
Póki co z GoogleDrive jestem zadowolony i pomału przenoszę wszystko do niego.
PS. rclone ma fajną opcję może synchronizować chmury bez udziału klienta, tzn jeśli masz r rclone np.. GoogleDrive i Dropboxa to można zrobić synchonizację (całości lub części) bezpośrednio z chmury do chmury.
- inż.wielki
- User

Może taki offtopick ale będę niedługo testował różne rozwiązania robienia backup'ów korzystając z własnego vps'a, więc może to jest jakieś rozwiązanie dla osób ceniących sobie prywatność oraz duże możliwości konfigurowania serwera.
Na VPS's to tak średnio to widzę cena/ilość już lepiej wychodzi np. e24files (usługa e24cloud) korzystam z tego storage zgodny z API Amazon S3.
Cena zdecydowanie lepsza niż trzymanie tego na VPS, 1 GB = 0.000200 PLN/Godzina
Czyli za miesiąc (31 dni) 1GB kosztuje 0,148zł (netto), ja tam trzymam backupy codzienne przyrostowe i pełne tygodniowe z serwera, z ostatniego miesiąca jakieś 40GB, kosztuje mnie to około 5zł miesięcznie.
Do synchronizacji też można wymienionego wcześniej rclone użyć
Czyli za miesiąc (31 dni) 1GB kosztuje 0,148zł (netto), ja tam trzymam backupy codzienne przyrostowe i pełne tygodniowe z serwera, z ostatniego miesiąca jakieś 40GB, kosztuje mnie to około 5zł miesięcznie.
No tak, heh w sumie pod latarnią najciemniej
przecież ja sobie juz jakiś czas temu kupiłem NAS czyli dysk WD My Cloud z dwoma dyskami razem 4TB i w sumie stoi sobie jako archiwum z kopiami zapasowymi kompów i nawet 10% możliwości nie wykorzystuję - kombinuję z onedrive czy dropbox, a mam pod nosem swoja prywatną chmurę i do tego mogąca robić za serwer plików - jeszcze pokopię w ustawieniach ale chyba wprost mogę sobie zainstalować serwer GIT, toto ma nawet pełną synchronizację z czym tam chcę. Tak to jest jak coś nabędziesz nie analizując wszystkich możliwości
(ale tez na serwerach plików itp się aż tak nie znam stad kupiłem to jako dysk sieciowy mający robić jako archiwum bezpieczeństwa)
- acid3
- User

- Kontaktowanie:
squeez pisze:Na VPS's to tak średnio to widzę cena/ilość już lepiej wychodzi np. e24files (usługa e24cloud) korzystam z tego storage zgodny z API Amazon S3.
a mógłbyś wrzucić jakiegoś linka ?
Mi po najmniejszej linii oporu wychodzi tam ok 37zł
prosze http://www.e24cloud.com/ ceny netto podają (http://www.e24cloud.com/wp-content/uplo ... 4cloud.pdf) usługa o jakiej pisałem to e24files
A co do NAS od WD https://niebezpiecznik.pl/post/masz-nas ... go-szybko/
Nie wiem kto pisze im ten soft, chyba praktykanci z gimnazjum :/
A co do NAS od WD https://niebezpiecznik.pl/post/masz-nas ... go-szybko/
Nie wiem kto pisze im ten soft, chyba praktykanci z gimnazjum :/
ojojoj alem się wystraszył
ja mimo tego wole swoją własna chmure, która mogę wyłaczyc niz trzymac coś gdzieś bez żadnej kontroli
Nie wiem co dla ciebie znaczy słowo kontrola, jeśli dostęp kogoś obcego to zawsze można dane szyfrować, choć w moim przypadku to żadne top secret materiały nie są.
Ale prawda jest taka że jeśli ma to być kopia bezpieczeństwa to na jednym nośniku (miejscu) bym nie polegał. Co będzie w przypadku kradzieży albo fizycznego uszkodzenia twojego NAS? nawet jeśli masz tam te dyski w RAID 1 to i tak będzie problem.
A tak już na marginesie, jeśli taki błąd występuje w procesie logowania to kto wie co za kwiatki są w tym sofcie, np. odzyskiwanie danych albo jakieś mało wykonywane funkcje mogą w pewnych warunkach przestać działać poprawnie bo ktoś nie przeprowadził pełnych testów itp. i co wtedy ? ... ręka w nocniku!
Dlatego jeśli robiłbym (a robiłem dla siebie storage) to w oparciu o sprawdzone narzędzia. Linux, RAID, LDM i soft w zależności od potrzeb, rsync, rclone, duply, git czy co tam kto potrzebuje + kopia w innej lokalizacji i można spać spokojnie
Ale prawda jest taka że jeśli ma to być kopia bezpieczeństwa to na jednym nośniku (miejscu) bym nie polegał. Co będzie w przypadku kradzieży albo fizycznego uszkodzenia twojego NAS? nawet jeśli masz tam te dyski w RAID 1 to i tak będzie problem.
A tak już na marginesie, jeśli taki błąd występuje w procesie logowania to kto wie co za kwiatki są w tym sofcie, np. odzyskiwanie danych albo jakieś mało wykonywane funkcje mogą w pewnych warunkach przestać działać poprawnie bo ktoś nie przeprowadził pełnych testów itp. i co wtedy ? ... ręka w nocniku!
Dlatego jeśli robiłbym (a robiłem dla siebie storage) to w oparciu o sprawdzone narzędzia. Linux, RAID, LDM i soft w zależności od potrzeb, rsync, rclone, duply, git czy co tam kto potrzebuje + kopia w innej lokalizacji i można spać spokojnie
Ludzie - trochę luzu - naprawdę ważne rzeczy mam tak zabezpieczone i sklonowane, że nawet o tym nie mówię, bo juz nie byłyby zabezpieczone
a taka prywatna chmura i domowy NAS ma mi ułatwić codzienne funkcjonowanie i tyle. W sumie dla mnie temat jest zakończony, bo tak jak napisałem wcześniej
więc nie rozważam już wykupienia OneDrive czy Dropbox.wojtek pisze:No tak, heh w sumie pod latarnią najciemniejprzecież ja sobie juz jakiś czas temu kupiłem NAS czyli dysk WD My Cloud z dwoma dyskami razem 4TB i w sumie stoi sobie jako archiwum z kopiami zapasowymi kompów i nawet 10% możliwości nie wykorzystuję - kombinuję z onedrive czy dropbox, a mam pod nosem swoja prywatną chmurę i do tego mogąca robić za serwer plików - jeszcze pokopię w ustawieniach ale chyba wprost mogę sobie zainstalować serwer GIT, toto ma nawet pełną synchronizację z czym tam chcę. Tak to jest jak coś nabędziesz nie analizując wszystkich możliwości
(ale tez na serwerach plików itp się aż tak nie znam stad kupiłem to jako dysk sieciowy mający robić jako archiwum bezpieczeństwa)
Wróć do „Sprzęt, sterowniki, oprogramowanie”