Sonda logiczna

Oscyloskopy, multimetry, generatory, nie tylko z najwyższej półki
Awatar użytkownika
PROTON
Expert
Expert

Sonda logiczna

Postautor: PROTON » czwartek 26 sty 2017, 19:33

W ramach ćwiczeń nad wykonywaniem płytek i lutowaniu elementów SMD, zrobiłem sobie sondę logiczną ze strony Leon Instruments.
http://www.leon-instruments.pl/2011/07/ ... iczna.html

Pełny opis projektu znajduje się na w/w stronie.

IMG_0516.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gott weiß ich will kein Engel sein.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek

Re: Sonda logiczna

Postautor: Antystatyczny » czwartek 26 sty 2017, 19:54

Fajna i chyba nawet lepsza od MIK03. A może nie tyle lepsza, co inna. Fajnie ma rozwiązane to wykrywanie szpilek. Którą wersję zrobiłeś?
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
tasza
Geek
Geek
Kontaktowanie:

Re: Sonda logiczna

Postautor: tasza » piątek 27 sty 2017, 08:05

Sympatyczne urządzonko. Jakby się dookoła płytki dało z cienkiej blaszki miedzianej dolutować ramkę na parę mm wysokości, to można by to zalać żywicą akrylową, tak jak się robi w biżuterii czasem
Ta sonda jest lepsza od MIK bo jawnie pokazuje stan zabroniony no i przy szpilkach pokazuje, który stan logiczny jest dominujący, to się czasem przydaje.
Można jeszcze dodać testowanie czy wejście jest w stanie wysokiej impedancji (High-Z), trywialne to: rezystor i guzik do naciskania aby zrobił się pull-up. tu przykład: http://www.neostrain.pl/publications/4.pdf , podobną cechę miał próbnik opisywany bodajże w "24 proste układy" p. Nowakowskich. To się akurat często przydaje, bo w praktyce coś o objawach High-Z oznacza też przerwaną ścieżkę, no co ja mruczałam pod nosem uruchamiając kolejne stare CA80 na socjalistycznym laminacie z furą przerw to....
______________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
Kończysz tworzyć dopiero, gdy umierasz. (Marina Abramović)

Wróć do „Przyrządy pomiarowe”