Witam
Mam pomysł na mały projekcik i potrzebuję coś, co pozwoli mi mierzyć szerokość monet - wyczytałem info o linijkach CCD, ale te co znalazłem są albo strasznie malutkie, albo/i strasznie drogie: http://www.spectra-laser.pl/fotodetekto ... i-CCD.html tak samo gotowe moduły są za drogie i za wielkie - już się wygadam - ma to być pseudo skarbonka. Wie ktoś może w jakim urządzeniu z demobilu znalazłbym taką linijkę CCD? Lub co innego zastosować?
Domyślnie ten projekcik będzie konfigurowalny pod różne monety, więc nie ograniczam się tylko do złotówek.
Układ do rozpoznawania monet
Regulamin forum
Nie dyskutujemy na tematy polityczne, religijne i inne tego typu mogące prowadzić do kłótni na forum, od tego są inne "wyspecjalizowane fora".
Nie dyskutujemy na tematy polityczne, religijne i inne tego typu mogące prowadzić do kłótni na forum, od tego są inne "wyspecjalizowane fora".
Układ do rozpoznawania monet
Nowy blog o tematyce embedded -> https://www.embedownik.pl/
Re: Układ do rozpoznawania monet
Jak to miałoby by dla dziecka (proste urządzenie) to nie bawiłbym się w drogie linijki tylko zastosował jakiś względnie dokładny pomiar wagowy, a jak to miałoby być profesjonalne urządzenie do wykrywania fałszerstw, hmm... można skalkulować: czy kupować taką linijkę, czy zbudować taką samemu. Możliwości jest obecnie wiele biorąc pod uwagę ilość modułów i elementów elektronicznych. Jak samemu byś chciał konstruować linijkę to możesz posłużyć się czymś takim jak ręczne mikroskopy (ostatnio bardzo popularne), którego wartość detaliczna to ok.50zł (na dzień dzisiejszy).
Edit.- sorry, doczytałem, że chodzi o nominały bilonu różnych państw, więc chyba raczej będzie potrzebna jakaś analiza typu mini-ręczny-mikroskop + software, który przeanalizuje linia po linii i potem dopasuje to do wzorca.
Sorry, że tak na szybko, ale mam teraz mało czasu na napisanie.
Pozdrawiam! j23
Edit.- sorry, doczytałem, że chodzi o nominały bilonu różnych państw, więc chyba raczej będzie potrzebna jakaś analiza typu mini-ręczny-mikroskop + software, który przeanalizuje linia po linii i potem dopasuje to do wzorca.
Sorry, że tak na szybko, ale mam teraz mało czasu na napisanie.
Pozdrawiam! j23
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC
BOB TAYLOR, PARC
ale to nie ma być aż takie pro :p prosty elektroniczny projekcik wrzucasz pieniążek i Ci "dodaje" do kwoty którą już tam masz 
Mechanizm do wagi też skomplikowanie wyjdzie. Teraz pomyślałem o czymś mechanicznym - wrzucając pieniążek rozsuwamy otwór i tam byłby potencjometr i sprężynka, która go cofnie
Mechanizm do wagi też skomplikowanie wyjdzie. Teraz pomyślałem o czymś mechanicznym - wrzucając pieniążek rozsuwamy otwór i tam byłby potencjometr i sprężynka, która go cofnie
Dopytam się tylko, tak dla pewności - przez szerokość rozumiemy tutaj średnicę monety, czy może chodzi o grubość monety? Grubość monety można mierzyć czymś takim co nazywa się szczelinomierz (używają tego technicy dentystyczni do mierzenie grubości projektowanej koronki, licówki, podbudowy metalowej pod porcelanę etc.), natomiast gdyby w grę wchodziło mierzenie średnicy monety - to tak jak piszesz, chociaż zastanawiam się czy prosta dźwignia gdzie jeden koniec mierzy monetę, drugi działa jak sensor też nie zdała by może egzaminu.
Ale wiesz... Ponoć metoda izotopowa C14 jest najpewniejsza...
Ale wiesz... Ponoć metoda izotopowa C14 jest najpewniejsza...
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC
BOB TAYLOR, PARC
tak - o średnicę chodzi. Już została wybrana metoda - dokładnie to co wspominasz o dźwigni
do tego potencjometr i spręzynka.