Witam, mam problem jak w temacie, czyli LTSpice przestaje działać, gdy próbuję włączyć symulację prostego układu (bateryjka, dioda i rezystor). Szukałem co nieco w internetach i zgodnie z zaleceniami przydzieliłem sobie pełne uprawnienia dla folderu LTC, a gdy to nie pomogło, zainstalowałem na nowo program na partycji D, by nie leżał na partycji systemowej. Oczywiście restartowałem również komputer po instalacjach. Próbowałem uruchamiać program w wersji x86 oraz x64. Niestety za każdy razem program się wywala. Tak to wygląda:
Macie jakieś pomysły? U Was działa ten program poprawnie?
[LTSPICE XVII][W10 x64] Program przestaje działać po uruchomieniu symulacji.
- Antystatyczny
- Geek

[LTSPICE XVII][W10 x64] Program przestaje działać po uruchomieniu symulacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.
Re: [LTSPICE XVII][W10 x64] Program przestaje działać po uruchomieniu symulacji.
Antystatyczny pisze:Macie jakieś pomysły? U Was działa ten program poprawnie?
Problem w tym, że nie posiadam pod ręką Windows 10, ale odpowiedzi szukałbym dodatkowo w:
prawy przycisk myszy, właściwości -> uruchom program w trybie zgodności, np. z wcześniejszą wersją Windows
Ewentualnie gdyby i tak to nie dało poprawy to może zrobiłbym tak, że odinstalowałbym LTSpice, następnie wywalił wszystkie pozostałości z rejestru systemowego Windows 10, następnie zainstalował ponownie już na tej nowej partycji.
Sporadycznie spotykałem się też z takimi sytuacjami, że jakiś tam instalowany program nie chciał poprawnie działać jeżeli był instalowany na innej niż domyślna partycja (dysk C).
Można też ostatecznie spróbować odpalić jakiś LiveCD, albo doinstalować po prostu drugi system (np. Debian) na drugiej partycji i potem próbować uruchamiać pod WinE, albo innym środowiskiem wirtualnym. Zależy co się ma do dyspozycji (tzn. ile dysków twardych, ile miejsca, ile RAM'u, jak często będzie trzeba korzystać z LTSpice). Uważam, że niepotrzebne jest doinstalowywanie drugiego systemu tylko po to, żeby raz czy dwa razy odpalić LTSpice.
Pozdrawiam! j23
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC
BOB TAYLOR, PARC
Re: [LTSPICE XVII][W10 x64] Program przestaje działać po uruchomieniu symulacji.
U mnie Windows 10 Pro 64 pl
LTSpice działa bez problemu jaka wersja to widać na obrazku (najnowsza) uruchamiam w trybie admina (ale chyba nie ma potrzeby)
nie zmieniałem trybu zgodności na starszą wersję windows.
ale ja mam jednak inną wersję bo LTSpice IV - najnowszą - tu są różnice http://www.linear.com/designtools/software/ zaraz sprawdzę tą wersję co ty masz
ta wersja też działa:
LTSpice działa bez problemu jaka wersja to widać na obrazku (najnowsza) uruchamiam w trybie admina (ale chyba nie ma potrzeby)
nie zmieniałem trybu zgodności na starszą wersję windows.
ale ja mam jednak inną wersję bo LTSpice IV - najnowszą - tu są różnice http://www.linear.com/designtools/software/ zaraz sprawdzę tą wersję co ty masz
ta wersja też działa:
- Grzegorz...
- User

Windows 10 pro 64-bit, program zainstalowany z domyślnymi ustawieniami i uruchamiany bez kombinowania jeśli chodzi o uprawnienia.
Program śmiga, aż miło:
Wynika z tego, że to jednak Twój jednostkowy problem, a co na to zaradzić - hmmm... za mało danych wejściowych niestety mamy
.
Program śmiga, aż miło:
Wynika z tego, że to jednak Twój jednostkowy problem, a co na to zaradzić - hmmm... za mało danych wejściowych niestety mamy
Ostatnio zmieniony czwartek 01 gru 2016, 08:24 przez Grzegorz..., łącznie zmieniany 1 raz.
- Grzegorz...
- User

Ehhh...
No tak program działa, ale moje wykresy są bez sensu, bo na osi X powinien być czas
.
No tak program działa, ale moje wykresy są bez sensu, bo na osi X powinien być czas
Wróć do „Sprzęt, sterowniki, oprogramowanie”