[LM75] Dziwne działanie histerezy

Pozostałe układy mikrokontrolerów, układy peryferyjne i inne, nie mieszczące się w powyższych kategoriach.
StaryAnoda

[LM75] Dziwne działanie histerezy

Postautor: StaryAnoda » czwartek 29 wrz 2016, 14:18

Cześć !!!

Próbuję swoich sił z czujnikiem temperatury LM75. Odczytać i zdekodować temperaturę udało mi (z małymi problemami ale działa :) ) Czas przyszedł na histerezę.

Tutaj mamy cały wykres obrazujący działanie histerezy:
histe.jpg

I tak na początku wysyłam pod adres 0x01 wartość 0 (Nie muszę ale wysyłam)
Ustawiając w ten sposób tryb Comparator mode
Zgodnie z rozpiską:
Rozpis.jpg

Następnie zapisuję wartość do rejesstrów THYS TOS
Zgodnie z rozpiską:
1.jpg

Na początku do rejestru TOS
Zapisuję dwa bajty pod adres 0x03 wartości np 23 i 0
Następnie do rejestru THYST
Zapisuję dwa bajty pod adres 0x02 wartości np. 25 i 0

I teraz problem. Układ działa tak po przekroczeniu temperatury TOS czyli 23 dioda podłączona katodą do pinu INT układu LM75 (pin został podciągnięty do do VCC przy użyciu rezystora 10k) Dioda zaczyna migać, następnie przejściu przez próg THYST dioda ciągle świeci. Czy według tego rysunku dioda powinna świeci gdy temperatura jest pomiędzy TOS a THYST ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek

Re: LM75 Dziwne działanie histerezy

Postautor: Antystatyczny » czwartek 29 wrz 2016, 20:36

Z pierwszego rysunku wynika, że dioda ma się włączyć, gdy wykryje przekroczenie T_os, a wyłączyć gdy:

1. Jeśli działa w trybie komparatora, dioda wyłączy się automatycznie, gdy temperatura spadnie poniżej T_his.
2. Jeśli działa w trybie przerwania, dioda zgaśnie tuż po odczycie danych z LM75 lub po jego wyłączeniu.

Rysunek pokazuje jednak, że T_os jest wyższa od T_his, a Ty próbujesz zrobić odwrotnie. Tak czy siak z rysunku nie wynika, by dioda miała migać. Ma reagować na zmiany temperatury oraz ewentualne odczyty danych z LM75.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

StaryAnoda

Postautor: StaryAnoda » czwartek 29 wrz 2016, 20:46

Problem rozwiązany pomyliłem oznaczenia przy przypisywaniu temperatury. Dzięki Anty

StaryAnoda

Postautor: StaryAnoda » wtorek 11 paź 2016, 13:01

Hej

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, na czym polega działania bitów FT0 i FT1. Rozumiem, że są to bity tolerancji niestety nie do końca wiem jak to interpretować.

Awatar użytkownika
matty24
User
User

Postautor: matty24 » wtorek 11 paź 2016, 15:02

Nie wiem czy to dobrze rozumiem, ale według mnie chodzi o to, żeby używając opcji termostatu uaktywniać wyjście OS dopiero po wybranej ilości przekroczeń temperatury w ciągu. Czyli powiedzmy ustawiasz te bity na 0 i 1 więc dopiero jak 2 przekroczenia pod rząd będą to zadziała termostat. A jak ustawisz 1 i 1 to 6 razy pod rząd musi wystąpić przekroczenie odczytu z wartościami z TOS i THYS.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Re: [LM75] Dziwne działanie histerezy

Postautor: SuperGość » środa 12 paź 2016, 11:55

w sumie masz wyjaśnione w DS:
fault.JPG

fault_1.JPG

fault_2.JPG

więcej informacji lub może inaczej - lepiej napisanych masz tu http://www.atmel.com/images/Atmel-8855- ... asheet.pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Inne mikroklocki, również peryferyjne”