Klucz telegraficzny Junker D.R.P. - renowacja
Klucz telegraficzny Junker D.R.P. - renowacja
Mam zamiar odnowić ten klucz to jeden z najbardziej do dziś poważanych kluczy - ale mam małą zagwozdkę - w środku jest filtr i niby ok ale wyraźnie widać jeden drucik z cewki nigdzie nie podłączony nie potrafię znaleźć nigdzie schematu może ktoś przez przypadek ma schemat połączeń albo identyczny klucz?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Klucz telegraficzny Junker D.R.P. - renowacja
mały update:
po rozebraniu całkowicie tego klucza zidentyfikowałem że to nie cewka, a kondensator 100nF (taka pomyłka mała
), a drucik który wydawał sie wyprowadzeniem z cewki był po prostu przyklejonym przewodem który gdzieś ma być podłączony.
dotarłem też do rożnych wersji schematów filtrów tego klucza:
w przypadku mojego klucza wersja IV jest najbardziej prawdopodobna czyli filtr RC, a nie RLC.
Teraz prośba: moze ktoś posiada przewody typu linka w oplocie bawełnianym i koszulki olejowe - potrzebuję to aby ładnie odrestaurować ten klucz z zachowaniem w miare mozliwości podobieństwa do oryginału
po rozebraniu całkowicie tego klucza zidentyfikowałem że to nie cewka, a kondensator 100nF (taka pomyłka mała
dotarłem też do rożnych wersji schematów filtrów tego klucza:
w przypadku mojego klucza wersja IV jest najbardziej prawdopodobna czyli filtr RC, a nie RLC.
Teraz prośba: moze ktoś posiada przewody typu linka w oplocie bawełnianym i koszulki olejowe - potrzebuję to aby ładnie odrestaurować ten klucz z zachowaniem w miare mozliwości podobieństwa do oryginału
Przewód zdobyłem, wprawdzie nie linka ale jest idealny
A może ktoś bawi się w regeneracje kondensatorów w kąpieli parafinowej? Dla jednej sztuki nie chce mi się tego robić
A może ktoś bawi się w regeneracje kondensatorów w kąpieli parafinowej? Dla jednej sztuki nie chce mi się tego robić
No i elegancko odnowione
Kondensator też zregenerowany.
Kondensator też zregenerowany.
a tak sobie wygląda w całości, zero luzów - ładnie się reguluje 
Bardzo ładnie wyszła ta regeneracja. A tak z ciekawości: robiłeś dla siebie czy na sprzedaż?
matty24 pisze:Bardzo ładnie wyszła ta regeneracja. A tak z ciekawości: robiłeś dla siebie czy na sprzedaż?
Dla siebie, mam w sumie już
Wróć do „Kącik krótkofalowca i radioamatora”