Jaki transceiver?

Dla radioamatorów i pasjonatów krótkofalarstwa.
SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Jaki transceiver?

Postautor: SuperGość » sobota 17 paź 2015, 06:22

Czytam sobie różne materiały, opinie , porady i jestem coraz bardziej w czarnej dziurze. Jedno do mnie tylko dotarło, że to droga zabawa jest :) chyba, że się mylę.
Nie wydam kilku tysięcy na start na transceiver wiec szukam jakiegoś rozwiązania, ale jeszcze za mało wiem i nawet nie umiem sprecyzować wymagań w sensie np na jakich falach ma ta zabawka pracować aby ułatwiała mi zabawę, a nie wkurzała.
Pytanie więc jaki transceiver, może być również używany (tańszy) dla zupełnego nowicjusza i dodam nie wiem czy mi się tak bardzo chce samemu budować, bo etap fascynacji lutownicą już mam dawno za sobą :lol:

Awatar użytkownika
Marcin
User
User

Re: Jaki transceiver?

Postautor: Marcin » sobota 17 paź 2015, 19:31

Wybór zależy od tego gdzie chcesz się bawić oraz od posiadanej gotówki. Dla zakresu fal krótkich sprzęt kosztuje niemało. Poza tym niższe pasma wymagają również anten o sporych rozmiarach. Można stosować anteny skrócone, jednak im bardziej skrócona tym wężej pracuje i jej skuteczność mniejsza.

Sprzęt dla pasm 144/430MHz już jest tańszy, jednak tu bardzo nie poszalejesz. W związku z właściwościami fal rafiowych wyższych pasm (144/430MHz) łączności ograniczają się do zasięgu troszkę poza horyzont. Czasem warunki tropo pomagają nawiązać dalsze łączności, jednak to wciąż krótkie dystanse w stosunku do tego co jest na zakresach fal krótkich.

Co do sprzętu proponowałbym transceiver wielopasmowy KF / UKF, np yaesu FT897, icom IC746 lub podobne. Ten pierwszy powinien być warty uwagi, znajdziesz go od 2tyś PLN, pracuje od 1.8MHz do 440MHz. Ten drugi będzie trochę droższy, pracuje od 1.8 do 146MHz, niestety brak mu pasma 70cm (430-440MHz) Posiada całkiem dobre DSP.

Temat wyboru transceivera to bardzo szeroki temat, nie da się jednoznacznie wskazać konkretnego modelu, trzeba uwzględnić wiele czynników przy wyborze, a najważniejszym z tych czynników jest niestety cena. Nowe kosztują całkiem sporo.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » sobota 17 paź 2015, 20:22

Są dwie bariery:
1. cena (nie chciałbym przekroczyć 1000 do 1500zł
2. możliwości instalacji anteny, dach odpada - pozostaje balkon

a IC-735?

Awatar użytkownika
Marcin
User
User

Postautor: Marcin » sobota 17 paź 2015, 20:45

wojtek pisze:a IC-735?

O tym zbyt wiele nie powiem, bo go nie znam. Jest to starsza konstrukcja od icoma. Odsłuch całkiem przyjemny na nim.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » niedziela 18 paź 2015, 08:17

To inaczej może - uwzględniając ograniczone możliwości instalacji antenowej (balkon parter, wokół bloki 4-ro kondygnacyjne w promieniu 100m) to najlepiej na jaki TRX w sensie pasma się nastawiać tak aby to miało jakiś sens?

Awatar użytkownika
Marcin
User
User

Postautor: Marcin » niedziela 18 paź 2015, 10:33

Hmm, warunki nie najlepsze dla radiowców, blokowisko więc duży smog elektroniczny. Jak nie masz możliwości wystawienia anteny na blok to UKF odpada. Pozostaje KF, ale i tu musisz mieć możliwość rozpięcia poziomej anteny. Można spróbować z antenami skracanymi pionowymi z przeznaczeniem do mobila, ja jednak nie robiłem nigdy takich testów i nie wiem jak takie anteny zachowują się w nietypowej konfiguracji montażu na bloku.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » niedziela 18 paź 2015, 10:52

Marcin pisze:.. Pozostaje KF, ale i tu musisz mieć możliwość rozpięcia poziomej anteny. ...

Wiem że durne pytanie (zaraz sobie doczytam) ale tak na szybko, masz na myśli tzw anteny "long wire"?

Awatar użytkownika
Marcin
User
User

Postautor: Marcin » niedziela 18 paź 2015, 10:53

Też, choć tu myślałem o poziomym dipolu.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » niedziela 18 paź 2015, 11:01

Muszę trochę poczytać bo jednak jestem widzę w tym wtórnym analfabetą :oops: :(

masz na myśli tego typu? Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin
User
User

Postautor: Marcin » niedziela 18 paź 2015, 11:47

Dipol, ale otwarty. Elektryczna długość ramienia to 1/4 fali. Całość anteny to 1/2 fali.

Obrazek

Oczywiście można zastosować elementy skracające długość anteny, dzięki czemu faktyczna długość anteny jest krótsza niż elektryczna, jak i uzyskanie z jednej anteny dipola wielopasmowego (przykładem są anteny W3DZZ lub PA0FRI)

Można też rozwiesić poziomą deltę, czyli pętlę zamkniętą w kształcie zbliżonym do trójkąta.

Awatar użytkownika
j23
Expert
Expert

Postautor: j23 » poniedziałek 19 paź 2015, 00:36

Polecam antenę typu Morgain na 2m:
http://www.agder.net/la8ak/a71.htm

Pozdrawiam! vy73 SP2JTY Jarek
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC

Awatar użytkownika
j23
Expert
Expert

Postautor: j23 » poniedziałek 19 paź 2015, 13:51

Dobre ale trochę drogie są anteny Diamond. Nie jestem na bieżąco, która obecnie jest dobra. Popytam. Wiem też, że ludzie samemu budują sobie takie anteny na pasmo 2m, np.
http://teslacoil.pl/inne-zjawiska/kopia-kopii-diamond-x-50-antenan-a-pasmo-2m-i-70cm-t404.html
Jednak uważam, że w początkowym okresie konieczny jest zakup i anteny i radia i miernika SWR (koniecznie). O najtańszym radyjku na 2m już pisałem, tzn. w prywatnym mailu, ale chodzi o radyjko Baofeng, z tym, że jeśli Ktoś jest w stanie wyłożyć kwotę 1000-1500zł to za tyle możnaby kupić coś znacznie lepszego i na dłużej. Jak będę miał chwilę czasu to posprawdzam co jest na radio giełdzie.

Pozdrawiam! Jarek
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » poniedziałek 19 paź 2015, 14:14

Absolutnie nie upieram się na 2m tylko po prostu zastanawiam sie nad najbardziej sensownym rozwiazaniem biorąc pod uwage ograniczenia zwiazane z lokalizacja, bo np nie chcę wywalić kasy, jak sie okaże że po prostu do TRX który bym kupił nie jestem w stanie zainstalować odpowiedniej anteny na balkonie aby wykorzystać jego możliwości :)

Awatar użytkownika
Marcin
User
User

Postautor: Marcin » poniedziałek 19 paź 2015, 22:30

Tylko ja już na początku wspomniałem, bloki dookoła i antena najniższej kondygnacji a pasmo 2m to cóż tu oczekiwać ? . Oczywiście nie zaprzeczam co do konieczności zakupu baofenga, taki sprzęt zawsze przyda się na wyposażeniu radioamatora do zapewnienia łączności lokalnej w terenie ewentualnie przez bliższe przemienniki.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » wtorek 20 paź 2015, 10:04

Też poszukuję róznych rozwiazań mimo bardzo małej wiedzy na ten temat i oto takie coś wyszukałem Wouxun KG-UV950P na 4 pasma 10m/6m/2m/70cm - http://www.konektor5000.pl/index.php?p1 ... nd-moc-50w

Awatar użytkownika
Marcin
User
User

Postautor: Marcin » wtorek 20 paź 2015, 22:49

Wojtku, łączności foniczne w pasmach KF realizuje się z reguły w SSB. Ten model wouxuna posiada 4 pasma, z tym że pracuje w FM. W tym sprzęcie 10m praktycznie bezużyteczne, przy dobrych warunkach może uda ci się wejść na przemienniki, które akurat pracują w FM, 6m odpada - w PL nie wolno pracować w tym paśmie w FM, zostaje 2m i 70cm. W twoich warunkach lokalnie porozmawiasz, ale cudów nie oczekuj, VHF/UHF ma swoje właściwości, nisko zamontowana antena oraz zasłonięty teren zabudowaniami skutecznie ograniczą cię.

rezasurmar, nie wiem na co się nastawiasz KF czy UKF. Jak UKF to jakiś skaner i może antena np diamond X-50N lub podobna ? To co masz zasłonięte blokiem będzie mocno tłumione, ale z otwartej przestrzeni możesz dużo usłyszeć. Na KF trochę gorzej będzie ze sprzętem nasłuchowym, może jakiś odbiornik globalny i zewnętrzna antena dedykowana do mobila. Z antenami mobilnymi problemem jest przeciwwaga, w montażu na balkonie trzeba zadbać o dobrą przeciwwagę. Jeśli chodzi o montaż anten na balkonie, odsuń ją maksymalnie od elewacji. A jakbyś miał dostęp do dachu to byłaby piękna sprawa.

Co do własnych konstrukcji anten skracanych, może coś takiego np https://www.youtube.com/watch?v=mF-kuBe7GVY
Kilka dni temu rzuciła mi się w oczy antena z wieloma odczepami, za ich pomocą wybierało się pasmo. Pracowała jak dobrze pamiętam od 3,5 do 30MHz. Może jej skuteczność nie jest najlepsza, ale pozwoli na na pracę na wybranych pasmach.

Awatar użytkownika
j23
Expert
Expert

Postautor: j23 » wtorek 20 paź 2015, 23:32

Marcin pisze:(...) A jakbyś miał dostęp do dachu to byłaby piękna sprawa.(...)
Gdyby długość dachu była ok. 12 metrów, a jest to prawdopodobne w przypadku bloku, to można skusić się zamontować antenę typu skrócony dipol tzn. typu Morgain na dość popularne pasmo 20m. Zasięg z dachu bloku jak marzenie...
A tutaj jest opis: http://www.sp9kdr.org/?page_id=295
Znam przypadki rozpięcia anteny między blokami. Też dobre rezultaty.

Z tego co widzę (z tych schematów) to tego Morgain'a na 20-10m można by spróbować zamontować na 5 metrowym balkonie (na ukos, no bo miejsce na odciągi), ale warunki pracy dla tej anteny byłyby opłakane, chociaż spróbować warto, bo koszt wykonania anteny Morgain nie jest duży. Dodatkowo jeśli przywiąże się odpowiednią dokładność do wykonania to ta antena bardzo ładnie się zestraja.

Pozdrawiam! Jarek
BOB TAYLOR, PARC

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » środa 21 paź 2015, 06:15

Czyli z tego co piszecie wniosek, że praktycznie w takiej lokalizacji i z takimi ograniczeniami do balkonu, to tylko pasmo 2m / 70cm wchodzi w grę i to też czort wie czy będzie skuteczne. OK czyli jak przyjdzie co do czego to jednak od tego zacznę aktywniejszą działalność- zawsze jakaś wprawka będzie :)

Awatar użytkownika
Marcin
User
User

Postautor: Marcin » środa 21 paź 2015, 06:53

Wojtek, odwrotnie, 2m a oraz w szczególności 70cm będą żle pracowały. Na twoim miejscu pokusiłbym się na KF. A 2m / 70 cm do lokalnych pogaduszek.

j23 pisze:Gdyby długość dachu była ok. 12 metrów, a jest to prawdopodobne w przypadku bloku, to można skusić się zamontować antenę typu skrócony dipol tzn. typu Morgain na dość popularne pasmo 20m. Zasięg z dachu bloku jak marzenie...

Ja proponowałbym nie zamykać się w jednym paśmie, jakiś skrócony wielopasmowy dipol jeśli są takie warunki.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » środa 21 paź 2015, 09:03

Marcin pisze:Wojtek, odwrotnie, 2m a oraz w szczególności 70cm będą żle pracowały. Na twoim miejscu pokusiłbym się na KF. A 2m / 70 cm do lokalnych pogaduszek.....

Patrzyłem na to w ten sposób ze łatwiej sie dopasować z wymiarami anteny :)
Poczytałem takie opracowanie jak w załączniku "Amatorskie pasma Krótkofalarskie - opis " i wnioski jakie wyciągnąłem z tego to chyba najlepiej pokusić sie faktycznie o anteny i TRX na pasmach od 80m / 40n / 20m / 10m i ewentualnie coś do takiej lokalnej zabawy na 2m.
Ciekawe czy ktoś używał tej anteny http://www.inradio.pl/index.php/anteny- ... 625-detail bo byłaby idealna chyba na takie warunki.
A moze do tego taki TRX QRP X1M http://www.ercomer.pl/pl/p/Transceiver-QRP-X1M/1262
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Marcin
User
User

Postautor: Marcin » środa 21 paź 2015, 16:56

Ta antena to nic innego jak vertical ze skrzynką antenową. Za jedną gotową ze sklepu sam niejedną wykonasz. Myślę że może być dobra w twoich warunkach, tylko warto pomyśleć o samodzielnym wykonaniu.
TRX QRP X1M nie jest dobrym wyborem, brak mu WARCów a także mocy - ma tylko 5W.

rezasurmar pisze:Chodzi po prostu o to czy jest w ogóle sens zawracać sobie głowę, bo nie przewiduję przeprowadzki.

Warunki instalacji anten mogą być lepsze i gorsze, jednak nie ma takich w których instalacja anteny byłaby całkowicie niemożliwa, tym bardziej jak piszesz tylko do nasłuchu.

Awatar użytkownika
Marcin
User
User

Postautor: Marcin » środa 21 paź 2015, 20:57

Nie przekreślaj możliwości nadawania, oczywiście bliskość konstrukcji i zbrojenia ma wpływ na charakterystykę pracy anteny ale to znaczy że antena nie będzie mogła pracować. Na pewno będzie pracowała kierunkowo, choć nie da się jednoznacznie określić tego co możesz osiągnąć bez prób i testów. Ale nie warto się poddawać. Na jednym z forum radiowych jest temat "Międzynarodowe wycieczki z balkonu" gdzie z prostego dipola półfalowego w paśmie 10/11m na balkonie ludzie robią dalekie łączności.

Każdy radiowec powie, że "jak jest propagacja to i z widelca poleci".

Awatar użytkownika
j23
Expert
Expert

Postautor: j23 » czwartek 22 paź 2015, 00:01

Marcin pisze:(...)Każdy radiowec powie, że "jak jest propagacja to i z widelca poleci".
Hehe :) -dokładnie Marcin. Jako przykład można wziąć taką antenę, z której ja korzystałem, tzn. antena Morgain (typu pozawijany, skrócony dipol). Ona była wykonana w 60% przez mojego Wujka i przez niego zestrojona, ale warunki w jakich pracowała to było 2-2,5 metra nad ziemią i jak by tego było mało równolegle pomiędzy wysokimi, dość blisko stojącymi budynkami - odległość od anteny nie większa niż 4-5 metrów. A mimo to udało mi się na popularnej 14-tce (14MHz) "zrobić" m.in. USA, Chiny, Islandię, Włochy, Izrael... No i te łatwiejsze łączności jak Niemcy, Ukraina, Rosja... Najlepiej robić wcześnie rano, albo -jeśli chodzi o USA- w środku nocy (ok.23:00-1:00). A czasami nawet w łącznościach UKF zdarza się coś takiego jak "podniesienie" pasma czy jakoś tak to się nazywa - w każdym razie aktywność propagacji fal radiowych wzrasta do tego stopnia, że gdy normalnie można zrobić łączność UKF o zasięgu lokalnym typu województwo, to w czasie podwyższonej propagacji przy dobrych warunkach (stojąc na górce) można "zrobić" na UKF np. Niemcy.

Rez, podaj te wymiary, odległość od ziemi, wymiary balkonu, odległości (chociaż przybliżone) od bloku do bloku i wtedy będzie więcej wiadomo. Acha, należy pamiętać jeszcze o tzw. antenach magnetic loop (magnetycznych) - one są dość ciekawe, tzn. są na tyle małe, że jeżeli chodzi o wymiary to możnaby z nich nadawać z pokoju (tyle że to bez sensu trochę, lepiej wyjść na balkon), ale mają jeden mankament: trzeba je za każdym razem (przed każdą zmianą pasma, np. zmiana z 20m na 15m) stroić... To strojenie to jest zawsze trochę czasu - w międzyczasie krótkofalowcy już oblegają jakiegoś rzadkiego DX'a i w końcu kiedy udaje się zestroić antenę ruch w eterze jest już taki, że z biedną magnetyczną anteną nie ma co próbować - dopiero jak odpuszczą krótkofalowcy z lepszym sprzętem.
Na Twoim miejscu Rez zainteresowałbym się czymś takim jak emisje typu EME - to są specjalne emisje, które polegają na tym, że fala radiowa nie odbija się jak to przeważnie bywa od jonosfery, tylko odbija się od powierzchni księżyca (tego ziemskiego). Dlaczego o tym piszę... Otóż zazwyczaj mało jest krótkofalowców, którzy dysponują wiedzą aby skonstruować kierowane anteny na ksieżyc (bo trzeba mieć dwie anteny: jedną do nadawania, drugą do odbioru - obie muszą być ruchome). No i przeważnie jest tak, że ludzie jakoś to ręcznie nastawiają, ale co szkodzi zrobić nastawienie rotora 3d przez MCU... Swego czasu pracowałem nad tym - mam nawet taki projekt, co i jak zrobić (bo trzeba zadbać o osłonę sterownika w momencie nadawania)... W każdym razie możliwości jest wiele.

Pozdrawiam! Jarek
BOB TAYLOR, PARC

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » czwartek 22 paź 2015, 06:19

j23 pisze:
Marcin pisze:(...)Każdy radiowec powie, że "jak jest propagacja to i z widelca poleci".
Hehe :) -dokładnie Marcin. Jako przykład można wziąć taką antenę, z której ja korzystałem, tzn. antena Morgain (typu pozawijany, skrócony dipol). Ona była wykonana w 60% przez mojego Wujka i przez niego zestrojona, ale warunki w jakich pracowała to było 2-2,5 metra nad ziemią i jak by tego było mało równolegle pomiędzy wysokimi, dość blisko stojącymi budynkami - odległość od anteny nie większa niż 4-5 metrów. A mimo to udało mi się na popularnej 14-tce (14MHz) "zrobić" m.in. USA, Chiny, Islandię, Włochy, Izrael... No i te łatwiejsze łączności jak Niemcy, Ukraina, Rosja... Najlepiej robić wcześnie rano, albo -jeśli chodzi o USA- w środku nocy (ok.23:00-1:00)....

No i to jest pozytywna informacja, bo jak na razie czytam i widzę te wielometrowe konstrukcje na wysokościach, to dochodzę do wniosku, że to zabawa wyłącznie zarezerwowana dla posiadaczy własnych domków lub dla mających możliwości dachowe :)

Awatar użytkownika
Marcin
User
User

Postautor: Marcin » czwartek 22 paź 2015, 13:33

wojtek pisze:No i to jest pozytywna informacja, bo jak na razie czytam i widzę te wielometrowe konstrukcje na wysokościach, to dochodzę do wniosku, że to zabawa wyłącznie zarezerwowana dla posiadaczy własnych domków lub dla mających możliwości dachowe :)

Prawdziwą radość i satysfakcję daje zrobienie czegoś co pozornie wydaje się być mało prawdopodobne do realizacji. Podejrzewam że wspominasz o wieloelementowych antenach yagi na pasma KF, a na nich łączności z USA czy Australią to żaden szczególny wyczyn w dobrych warunkach.

j23 pisze:Na Twoim miejscu Rez zainteresowałbym się czymś takim jak emisje typu EME - to są specjalne emisje, które polegają na tym, że fala radiowa nie odbija się jak to przeważnie bywa od jonosfery, tylko odbija się od powierzchni księżyca (tego ziemskiego). Dlaczego o tym piszę... Otóż zazwyczaj mało jest krótkofalowców, którzy dysponują wiedzą aby skonstruować kierowane anteny na ksieżyc (bo trzeba mieć dwie anteny: jedną do nadawania, drugą do odbioru - obie muszą być ruchome)

EME czyli łączności, gdzie fala radiowa odbija się od księżyca i wraca na ziemię (Earth - Moon - Earth) Pracuje się na wyższych pasmach ze względu na przenikalność tych zakresów częstotliwości przez jonosferę a także duży zysk anten. Tego typu łączności nie są łatwe do realizacji, używa się zestawów sfazowanych anten dla zwiększenia zysku. Tłumienie na trasie Ziemia-Księżyc-Ziemia dla pasma 70 cm to ok 250-260dB, dla 2m jest jeszcze większe. A więc przy jednej kierunkowej antenie i niewielkiej mocy wyjściowej łączność będzie ciężka do realizacji. Dochodzi jeszcze efekt dopplerowski, a więc trzeba odbiornik z płynnie regulowaną częstotliwością. Myślę że to za droga zabawa.

Na początek proponuję poziomo rozwieszony dipol na pasmo 10m i próby łączności, to chyba najprostsza możliwa konstrukcja i niewymagająca nakładów finansowych, potem wielopasmowego verticala, o którym parę postów wyżej pisałem. Przy propagacji można naprawdę dalekie łączności zrobić. Oraz zaopatrzyć się w niezbędnik krótkofalowca czyli baofenga do lokalnych pogawędek czy pieszych wędrówek.

Wróć do „Kącik krótkofalowca i radioamatora”