Mam taki problem - moja malinka postanowiła się na mnie obrazić i strzeliła focha. Już mówię na czym foch polega. Przestało mi działać SPI. Zanim napisze w czym rzecz chciałbym napisać co robiłem z malinką. Może ktoś coś wyłapie i dzięki temu będzie mi mógł udzielić pomocy lub chociaż dać wyczerpujące informacje co i jak zespułem
Zatem tak. Zamówiłem w chinach wyświetlacz TFT oparty na scalaku ILI9341. Wiedząc co siedzi w mojej przyszłej maszynce zabrałem się za przerabianie dostępnych bibliotek arduinowskich tak abym mógł uruchomić je na malince. Na poczatku miałem problemy bo biblioteka wiringPi, której używam do komunikacji RPi<->PINy nie chciała współpracować na poziomie SPI. Przyszedł Wielki, coś pogrzebał (a dokładniej to --> https://www.raspberrypi.org/documentati ... /README.md <-- na samym końcu jest programik do testowania) i zaczęło działac. Program, który jest tam dostępny (na tej stronie) pokazywał, że SPI działa. Potem wiringPi zaczeło też działać. Sprawdzałem na klonie SALAE i SPI działało jak należy. Wtedy przyszedł wyświetlacz więc go podłączyłem. Uruchomiłem program i wielka ( Y ) - nie działa.Dopisałem procedure wypisującą na ekranie malinki (mam ekran dedykowany, wyswietlacz, który zakupiłem, i o którym mowa potrzebny mi do czego innego i ma byc sterowany SPI) co zostało wysłane, a co odebrane (jednym zdaniem: wyświetałem zawartość zmiennej). Okazało się, że nie widać żadnej rozmowy pomiędzy mainką, a TFT. Zostawiłem projekt na dwa dni, malinkę wyłączyłem. I tak niepodłączone do produ to ustrojstwo sobie leżało 2 dni. Po dwoch dniach zdecydowałem, że podłącze TFT przez stykówkę żeby zobaczyć co tak naprawde dzieje się na magistrali SPI. Okazało się, że nic sie nie dzieje. Nie ma rozmowy w ogóle. Malinka w ogóle nie wysyła nicpo magistrali SPI. Podłączyłem zatem SALAE jak wcześniej bezpośrednio do wyjść SPI - znów cisza. Uruchomiłem więc program Wielkiego. Tym razem nie działa, nie widać żadnego "ruchu" na SALAE. Co ciekawe malinka ma dwa SPI, wcześniej sprawdzane drugie działało, uruchomiłem więc program od Wielkiego na drugim SPI robiąc pętle zwrotną (MOSI - MISO). Okazuje się, że też nie działa. Przeinstalowałem system. Położyłem rasbariana od początku - nie pomogło ani przed ani po aktualizacji. (Wcześniejszy system też był aktualizowany - doinstalowywałem tylko geany - środowisko programistyczne). Żeby sprawdzić czy nie uwaliłem PINów napisałem program zmieniający stan na konkretnym pinie. Sprawdziłem PINy odpowiadające za SPI i wszystko działa ale SPI nadal nie działa. Ktoś coś gdzieś? POMOCY!
A jeszcze dodam, że sprawdzam wszystkie piny, nie tylko te odpowiadające za SPI ale wszystkie, które są używane w programie do kontroli TFT. Tam gdie mam wywoływaną zmiane stanu programowo tam działa. Natomiast SPI nie
Buuuuu