[KiCad] KiCad a sprawa Chińska
Moderator: ZbeeGin
- ZbeeGin
- User

- Kontaktowanie:
Re: [KiCad] KiCad a sprawa Chińska
Jakiś miesiąc temu sam składałem formatkę do ALLPCB. Po prostu poskładałem powielone płytki bokami. Narysowałem na nowo linie brzegowe i pomiędzy płytkami (muszą iść przez całość!) na warstwie Edge.Cuts. W PDF wyeksportowałem im rysunek z tą warstwą i z wyraźnym zaznaczeniem w których miejscach mają zrobić V-Groove. Formatka przyszła nacięta dokładnie tam gdzie chciałem.
A tu masz przykład formatki z wczoraj, która jeszcze nie poszła do roboty.
A tu masz przykład formatki z wczoraj, która jeszcze nie poszła do roboty.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ZbeeGin pisze:Historii z ALLPCB ciąg dalszy.
Kiedyś musiał nadejść ten dzień. Przy ostatnim zamówieniu przesyłka została "zatrzymana na cle". Dzięki temu mogę nieco napisać też na ten temat.
(....)
Za co to ostrzeżenie? Podałem tylko kod taryfy celnej wraz z informacją o zerowej stawce cła...
- Marcin
- User

Hej
Znalazłem plugin kicad-gerberzipper https://github.com/g200kg/kicad-gerberzipper do tworzenia gerberów, wybieram z listy producenta do kogo chcę wysłać projekt do produkcji, plugin zaznacza właściwe opcje dla danego producenta, klikam button "Make Gerber and ZIP"i otrzymuję gotowe spakowane do pliku zip wymagane pliki gerbera.
Rezultat
Przykładowa pcb po załadowaniu na jlcpcb, wydaje się poprawna w widoku gerber viewer
Dobre narzędzie dla zapominalskich (takich jak ja) którzy rzadko tworzą gerbery i zapominają wybrać właściwe opcje.
Znalazłem plugin kicad-gerberzipper https://github.com/g200kg/kicad-gerberzipper do tworzenia gerberów, wybieram z listy producenta do kogo chcę wysłać projekt do produkcji, plugin zaznacza właściwe opcje dla danego producenta, klikam button "Make Gerber and ZIP"i otrzymuję gotowe spakowane do pliku zip wymagane pliki gerbera.
Rezultat
Przykładowa pcb po załadowaniu na jlcpcb, wydaje się poprawna w widoku gerber viewer
Dobre narzędzie dla zapominalskich (takich jak ja) którzy rzadko tworzą gerbery i zapominają wybrać właściwe opcje.
ZbeeGin pisze:Można powiedzieć, że stało się. Ostatnio zamawiałem płytki w ALLPCB. Koszt płytek wyniósł ≈22USD. Płytki zostały zrobione i wysłane kurierem DHL. W dniu dostawy dostaję SMS z informacją, że do zapłaty mam 50zł VAT, bez papierologii opisanej wcześniej.
VAT jest teraz naliczany już w Chinach w czasie zamawiania, jednak i na to znaleziono lekarstwo.
Jeżeli zmienimy konto z prywatnego na firmowe i zamówimy z wysyłką DHL, to płytki zostaną odprawione w Niemczech i dostaniemy fakturę unijną z 0% VAT. Do zamówienia podatek nie jest doliczany.
"If A = success, then the formula is A = X + Y + Z.
X is work. Y is play. Z is keep your mouth shut."A. Einstein
- ZbeeGin
- User

- Kontaktowanie:
Oby tylko za parę miesięcy nie zapukały do drzwi smutne Panie z US domagające się przeprowadzenia kontroli skarbowej...
Poza tym. Zamawiamy w JLCPCB "tony" płytek przez konto firmowe i jeszcze nigdy to nie przechodziło przez niemiecki oddział. Jest normalna faktura, clenie, SAD i wymagana opłata PTU.
Poza tym. Zamawiamy w JLCPCB "tony" płytek przez konto firmowe i jeszcze nigdy to nie przechodziło przez niemiecki oddział. Jest normalna faktura, clenie, SAD i wymagana opłata PTU.
ZbeeGin pisze: Zamawiamy w JLCPCB "tony" płytek przez konto firmowe i jeszcze nigdy to nie przechodziło przez niemiecki oddział.
Być może procedura z odprawą w Niemczech jest dla malutkich, jak ja. Źle się wyraziłem na temat VAT-u - jest naliczany ze stawką 0%, tak jak w innych zakupach unijnych.
Z tym VAT'em naliczanym w Chinach to taki trochę "pic na wodę", nie wiem czemu ma to służyć, chyba że jest to VAT dla chińskiego fiskusa, bo i tak jak coś sprowadzasz z Chin musisz zapłacić cło i VAT w kraju do którego sprowadzasz towar.
phill2k pisze:Z tym VAT'em naliczanym w Chinach to taki trochę "pic na wodę", nie wiem czemu ma to służyć, chyba że jest to VAT dla chińskiego fiskusa, bo i tak jak coś sprowadzasz z Chin musisz zapłacić cło i VAT w kraju do którego sprowadzasz towar.
Jeżeli sprowadzasz na firmę, to płacisz VAT tylko w Polsce. Na Aliexpress mają automat - kiedy wartość przekracza 150 EUR, VAT nie jest doliczany. Paczka jest zatrzymywana przez pocztę, a tam przechodzisz procedurę odprawy celnej. Ponieważ bariera językowa i chińskie obyczaje utrudniają normalne załatwienie sprawy, akceptowany jest zrzut ekranu zamówienia, dowód zapłaty (wyciąg z banku) i wypełniony formularz ze specyfikacją towaru. Niestety VAT pobiera listonosz, a kwota którą wziął (pomniejszona o 8,50 - opłatę pocztową) jest kodem do pobrania poświadczonego zgłoszenia celnego. Niestety wszystko jest "na gębę", bo poczta jest "parabiznesem", więc kwoty trudno potem zaksięgować, pomijając fakt, że listonosz dolicza prywatną "prowizję". Takie rzeczy tylko w PRL-bis...
JLCPCB zachęca do zainstalowania aplikacji JLCONE. Pewnie zbierają dzięki niej jakieś dane, ale zaryzykowałem. Dostałem za to mnóstwo kuponów za kilkadziesiąt EUR (pewnie równowartość 100 USD). Większość jest dla mnie bezużyteczna, bo nie zamawiam druku 3D, PCB z więcej niż 2 warstwami miedzi itd. Wykorzystałem kupon na zakup płytek (5.98 EUR) i skusiłem się na montaż SMD (kupon 12.82 EUR). Myślałem że będzie tak jak zawsze - przez oddział w Niemczech, ale nie. DHL zrobił odprawę celną i trzeba było dopłacić ok. 140 złotych (w tym VAT 42 zł). Od lipca został zniesiony przepis o zwolnieniu z cła przy zamówieniach do 150 EUR. PCB i tak są zwolnione, jednak koszty odprawy trzeba zapłacić... 
Myślę, że projekt o nazwie UE zaczyna zjadać swój własny ogon. Będąc przedsiębiorcą który wysyła swoje produkty do odbiorcy końcowego w innym kraju UE zobowiązany jest do przestrzegania strategi opakowaniowej (PPWR). Wiąże się to z tym, że należy uiścić opłaty recyklingowe EPR, posiadać Autoryzowanego Przedstawiciela w kraju docelowym (!!!),... szkoda się dalej rozpisywać nad tym kolejnym wspaniałym pomysłem. Amazon jest szczęśliwy, obywatele UE mają tylko płacić, a mali przedsiębiorcy zająć się innym hobby niż zarabianie pieniędzy.
Z tym recyklingiem to rzeczywiście przesada, ale jaki to ma związek z importem PCB z Chin? 
To, że tych chińskich płytek nie będzie się dało odkupić od europejskich twórców na Tinde lub Lectronz, bo nie będzie ich stać na wydatek 1000€/rok na przedstawiciela w każdym kraju docelowym. Jeszcze można samemu je zamawiać w Chinach, jeśli mamy dostęp do ich plików produkcyjnych, ale jak długo?
„Pesymista narzeka na wiatr, optymista liczy na jego zmianę, a realista ustawia żagle” - William Arthur Ward.
Większym problemem są cła, które uniemożliwiają drobny handel między strefami celnymi. Dlatego właśnie powstał Lectronz, gdzie sprzedawcy mogli przenieść swoje oferty z Tindie (rynek amerykański) żeby umożliwić sprzedaż w Europie. Zapomniałem kto zaczął wojnę celną...
Póki co Lectronz nie wprowadził obowiązku stosowania PPWR. Nasze Allegro jest nadgorliwe i już dawno zablokowało sprzedaż do większości krajów Unii. Próbowałem zarejestrować się w Niemczech. Procedura jest uciążliwa, ale są zwolnienia dla małych podmiotów. Do dziesięciu transakcji nie trzeba za nic płacić, ale trzeba spełnić wiele wymogów (adres producenta na opakowaniu itp.). Ten śmieciowy rygor w Niemczech panuje od wielu lat. Nie zarejestrowałem się.
Na pewno ktoś wymyśli rozwiązanie. InPost nie pyta, co wkładasz do skrytki i zawozi do wielu krajów - do Niemiec na razie nie, ale tam działa DHL, który też w nic nie wnika.
Będzie dobrze.
Większym problemem są cła, które uniemożliwiają drobny handel między strefami celnymi. Dlatego właśnie powstał Lectronz, gdzie sprzedawcy mogli przenieść swoje oferty z Tindie (rynek amerykański) żeby umożliwić sprzedaż w Europie. Zapomniałem kto zaczął wojnę celną...
Póki co Lectronz nie wprowadził obowiązku stosowania PPWR. Nasze Allegro jest nadgorliwe i już dawno zablokowało sprzedaż do większości krajów Unii. Próbowałem zarejestrować się w Niemczech. Procedura jest uciążliwa, ale są zwolnienia dla małych podmiotów. Do dziesięciu transakcji nie trzeba za nic płacić, ale trzeba spełnić wiele wymogów (adres producenta na opakowaniu itp.). Ten śmieciowy rygor w Niemczech panuje od wielu lat. Nie zarejestrowałem się.
Na pewno ktoś wymyśli rozwiązanie. InPost nie pyta, co wkładasz do skrytki i zawozi do wielu krajów - do Niemiec na razie nie, ale tam działa DHL, który też w nic nie wnika.
Będzie dobrze.
Cóż, ten pomarańczowy przywódca dla "wrogów ojczyzny" wprowadził 50% cła, a nasi unijni włodarze dla własnych obywateli często grubo ponad 500% (ostatnio kupowałem rezonatory kwarcowe z UK...). Jedyne pocieszenie, że po miesiącu walk moje SBC Z8002 zaczęło mieć niezależny od CPU zegar dla transmisji szeregowej. Niesmak pozostał.
Platformy sprzedażowe są od tego by użytkownicy handlowali, bo zyski liczą od obrotów i nie interesuje ich jak przedsiębiorcy wytłumaczą swoją sprzedaż do innych krajów w trakcie kontroli urzędników we własnych państwach. Mnie jako osoby fizycznej nie obowiązuje ten przepis, ale każda działalność gospodarcza będzie się zastanawiała czy sprzedaż paru PCB powetuje mu straty jakie powinien wnieść w realizację tego przepisu lub na zapłatę ewentualnej kary, gdy będzie je omijał. Nie pociesza mnie to, że mali przedsiębiorcy mogą próbować przebijać się przez mur urzędniczy w danym kraju w celu zwolnienia, gdy dla tego wspomnianego Amazona wydatek na tego przedstawiciela w każdym kraju pozostanie w kosztach kompletnie niezauważony.
To nie jest pesymizm, a zwrócenie uwagi że kolejny raz ktoś dostał w łapę i przepchnął te przepisy, bo wiadomo już od jakiegoś czasu że afery korupcyjne nawet na najwyższych szczeblach jakoś nie są szczególnie tam ścigane. Wiem, że ograniczenie wolności dla realizacji danej idei może być do przełknięcia dla niektórych, lecz ja do nich nie należę, zbyt dobrze pamiętam PRL.
Cieszmy się naszym hobby póki jeszcze możemy i jest nas na nie stać.
Platformy sprzedażowe są od tego by użytkownicy handlowali, bo zyski liczą od obrotów i nie interesuje ich jak przedsiębiorcy wytłumaczą swoją sprzedaż do innych krajów w trakcie kontroli urzędników we własnych państwach. Mnie jako osoby fizycznej nie obowiązuje ten przepis, ale każda działalność gospodarcza będzie się zastanawiała czy sprzedaż paru PCB powetuje mu straty jakie powinien wnieść w realizację tego przepisu lub na zapłatę ewentualnej kary, gdy będzie je omijał. Nie pociesza mnie to, że mali przedsiębiorcy mogą próbować przebijać się przez mur urzędniczy w danym kraju w celu zwolnienia, gdy dla tego wspomnianego Amazona wydatek na tego przedstawiciela w każdym kraju pozostanie w kosztach kompletnie niezauważony.
To nie jest pesymizm, a zwrócenie uwagi że kolejny raz ktoś dostał w łapę i przepchnął te przepisy, bo wiadomo już od jakiegoś czasu że afery korupcyjne nawet na najwyższych szczeblach jakoś nie są szczególnie tam ścigane. Wiem, że ograniczenie wolności dla realizacji danej idei może być do przełknięcia dla niektórych, lecz ja do nich nie należę, zbyt dobrze pamiętam PRL.
Cieszmy się naszym hobby póki jeszcze możemy i jest nas na nie stać.
Wspominałem o kuponach w aplikacji JLCONE... W ostatniej wiadomości informują, że promocyjny zakup 5 PCB za 2 USD jest możliwy tylko w aplikacji. W przeglądarce już tak tanio nie będzie.