1. ST M27128A-2F1 z wsadem 33
2. HITACHI HN4827128 z wsadem 930
nixie pisze:Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem komputerka CA80.
tasza pisze:Napisz proszę - stary (trzy laminaty) czy nowy - jeden dwustronny? to ważne, ponieważ w głębszych jelitach monitora p. Gardynik zrobił na okazję nowej pcb parę zmian i trzeba mieć stosowny wsad. Służę MIK33 wersja 8kB w nowej i starej wersji, 390 nie posiadam.
tasza pisze:Znacznie lepiej od EPROM zapodać do CA80 kostki EEPROM typu 28C64 (od Seeq czy Atmel), nawet cała ``uczona dyskusja`` była na Elektrodzie o tym, ale już nie chciałam się wtrącać - u mnie są teraz EEPROM i gra
Antystatyczny pisze:Ktoś mógł ingerować w zawartość tych EPROMów, ewentualnie nie były "głęboko wypalane" i po latach zgubiły program.
Antystatyczny pisze:Myślę, że Tasza oraz Gaweł będą w stanie pomóc. Jestem pewien, że odezwą się w tym wątku.
tasza pisze:Z tym napięciem anodowym to proszę uważać, lampą sterują `w negatywie` bufory open-collector typu 74LS06 (układy U23,U24,U25) http://www.ti.com/lit/ds/symlink/sn74ls06.pdf powyżej 30V mogą się zbuntować, ale tak ogólnie pomysł z konwerterkiem lokalnym jest super, u mnie też jest taki dc/dc na 25V, maleńka kosteczka na polu uniwersalnym.
tasza pisze:Proszę, tu są tanie http://zeemde.com/ukladyScalone.html , jeżeli jednak będzie kłopot z zakupem to daj znać, coś wyczaruje.
Teraz tak - złącza DB50 - czyli to, co ma CA80 na zadku - do własnych przystawek potrzeba części żeńskiej, choć na 'przelotówki' komplety male-female też warto mieć, tak więc proponuję ich sobie sprawić kilka na zapas, najtańsze co mi wpadło w oko takie: http://nowyelektronik.pl/index.php?id_p ... er=product naprawdę, tych złącz idzie do zabawy sporo, warto mieć wolne
tasza pisze:Jak potrzeba eeprom 28c64 to ze dwie luzem mam jeszcze.
tasza pisze:Widzę, że układy do magnetofonu nie zalutowane - nie montuj tego raczej, lepiej przystawkę do RS232 zrobić albo NVRAM w któryś bank wstawić
tasza pisze:Czy masz MIK09? Na Elce wrzucili chyba kiedyś, a jak nie to pisz tu, wrzucę skan jutro, przynajmniej części o uruchamianiu i diag.
tasza pisze:A tak ogólnie, to ciesze się, że jest tu jeszcze ktoś z CA80, oby ten komputerek ożył.
tasza pisze:pewnie to jeszcze dzielenie skóry na niedźwiedziu ale... czy masz jakiś UART w zapasach? 8251? 8250? Z80-SIO? albo Z80-DART? albo 16550?
można by temat interface szeregowego tu podjąć, ale dobrze byłoby na kostce, którą ktoś tam jeszcze ma
nixie pisze:Udało mi się wykopać kilka kostek DART i PIO.
tasza pisze:noo, z tym Z80 DART to popłynęłam, to tak jak się chce zaszpanować, że zna się trudne słowa techniczne...
był gdzieś jeden skunks i nie chce się dać odszukać,
tasza pisze:Jeżeli będziesz jakieś zakupy w necie robił, to może spraw sobie jakieś normalne 8255 zamiast tych sowieckich, co się nadają tylko do straszenia dzieci komuną, po pierwsze one są elektrycznie bardziej padliwe (szczególnie narażony jest ten na ZU50, wystawiony dla użytkownika) a po drugie mechanicznie słabe, to znaczy przy którymś tam wydłubywaniu z podstawki nóżki zostają w kielonkach a plastik w pensecie...to z autopsji![]()
tasza pisze: Jeżeli masz z innego źródła - prośba o porównanie i jak wyjdzie to samo, to można śmiało kostkę programować, koniecznie daj znać czy odpali.
tasza pisze:przedniego filtra na wyświetlacz nie ma wcale, czy tylko odpadnięty?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości