Attiny 841 w Eclipse

Pytania dotyczące problemów z wyborem, konfiguracją i pracą w wybranym środowisku: Eclipse, Atmel Studio 6, CodeBlocks, a może jeszcze inne?
niemy
Posty: 6
Rejestracja: niedziela 24 kwie 2016, 23:17

Attiny 841 w Eclipse

Postautor: niemy » poniedziałek 12 wrz 2016, 20:07

Problem jak w temacie.
Nawet ma takie avr dude, gdzie widze ten procek, ale już w Eclipse nie bardzo.
Udało mi sie nawet zaprogramowac go, ale nie widzę FUSE i nie ma wszystkich rejestrów a ECLIPSE mam coś takiego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

niemy
Posty: 6
Rejestracja: niedziela 24 kwie 2016, 23:17

Re: Attiny 841 w Eclipse

Postautor: niemy » poniedziałek 12 wrz 2016, 20:09

Mam ściągniety
avr8-gnu-toolchain-installer-3.5.3.90-win32.any.x86.exe

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1125
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Attiny 841 w Eclipse

Postautor: Antystatyczny » poniedziałek 12 wrz 2016, 20:13

Myślę, że oprócz odpowiedniego avrdude, które umożliwia Ci zaprogramowanie procka, musisz mieć zaktualizowany plugin do eclipse. Być może musisz miec również aktualny zestaw plików "Atmel part description". Ze zdjęcia wynika, że toolchain obsługuje ten procek.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

niemy
Posty: 6
Rejestracja: niedziela 24 kwie 2016, 23:17

Re: Attiny 841 w Eclipse

Postautor: niemy » poniedziałek 12 wrz 2016, 20:15

Jak wy to wszystko ogarniacie ???

niemy
Posty: 6
Rejestracja: niedziela 24 kwie 2016, 23:17

Re: Attiny 841 w Eclipse

Postautor: niemy » poniedziałek 12 wrz 2016, 20:19

Chodzi mi o ten znak przypisania przy source: jak wybiorę np atmega88 to mam czysty plik a tu wychodzi że używa PRAWIE dobrego pliku, gdyż nie ma nim np. rejestrów do UARTa

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1125
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Attiny 841 w Eclipse

Postautor: Antystatyczny » poniedziałek 12 wrz 2016, 20:21

Pomalutku...krok po kroku :)

A tak powaznie: Najpierw sprawdź, czy jest nowsza wersja pluginu. Jeśli jest, to ją pobierz, uprzednio usuwając z eclipse obecną wersję.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1125
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Attiny 841 w Eclipse

Postautor: Antystatyczny » poniedziałek 12 wrz 2016, 20:35

A tu masz cytat z nagłówka pliku iotnx61.h:

/* $Id: iotnx61.h 2247 2011-05-23 19:39:56Z joerg_wunsch $ */

/* avr/iotnx61.h - definitions for ATtiny261, ATtiny461 and ATtiny861 */

/* This file should only be included from <avr/io.h>, never directly. */

Jak widać jest on dla ATtiny 261, 461 i 861. Przejrzałem wszystkie pliki nagłówkowe opisujące procki w toolchainie i nie znalazłem ATtiny841.

Tak czy siak najnowszy toolchain atmela MUSI obsługiwać ten procek. No nie ma bata... masz zainstalowane Atmel Studio? Na Twoim miejscu zainstalowałbym, choćby w celu sprawdzenia, czy istnieje plik iotn441.h lub iotn841.h
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2147
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Attiny 841 w Eclipse

Postautor: wojtek » wtorek 13 wrz 2016, 07:02

Antystatyczny pisze:
Tak czy siak najnowszy toolchain atmela MUSI obsługiwać ten procek. No nie ma bata... masz zainstalowane Atmel Studio? Na Twoim miejscu zainstalowałbym, choćby w celu sprawdzenia, czy istnieje plik iotn441.h lub iotn841.h

W AS7 jest iotn841.h i inne również. Ścieżka to C:\Program Files (x86)\Atmel\Studio\7.0\packs\atmel\ATtiny_DFP\1.0.79\include\avr
Wojtek

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1125
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Attiny 841 w Eclipse

Postautor: Antystatyczny » wtorek 13 wrz 2016, 09:11

wojtek pisze:W AS7 jest iotn841.h i inne również. Ścieżka to C:\Program Files (x86)\Atmel\Studio\7.0\packs\atmel\ATtiny_DFP\1.0.79\include\avr


W takim razie nie mam najnowszego toolchaina.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2147
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Attiny 841 w Eclipse

Postautor: wojtek » wtorek 13 wrz 2016, 09:14

Możliwe że tak jest, ja po prostu mam aktualizowany AS7, a w eclipse mam scieżki do toolchaina który jest z AS, a nie do instalowanego osobno. wiec jak aktualizuje AS7 to i toolchain.
Wojtek

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1125
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Attiny 841 w Eclipse

Postautor: Antystatyczny » wtorek 13 wrz 2016, 09:16

No właśnie, a ja chyba instalowałem osobno, stąd to zacofanie.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

niemy
Posty: 6
Rejestracja: niedziela 24 kwie 2016, 23:17

Re: Attiny 841 w Eclipse

Postautor: niemy » wtorek 13 wrz 2016, 21:25

Więc powinienem wszystkie ścieżki z Eclipse skierować na toolchain'a z AS7 a tylko zostawić tą z AVR DUDE ? tak

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1125
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Attiny 841 w Eclipse

Postautor: Antystatyczny » wtorek 13 wrz 2016, 21:26

Tak
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

niemy
Posty: 6
Rejestracja: niedziela 24 kwie 2016, 23:17

Re: Attiny 841 w Eclipse

Postautor: niemy » wtorek 13 wrz 2016, 22:08

Bo w sumie to nie wiem jak, ale doszedłem do tego, że w samym edytorze widzę 841 potem mogę wybrać z listy do programowania także attiny 841, ale już jak dam DETECT tonie wykrywa tego procka sam i nie mam okienka z fuse bitami.

Dzięki za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1125
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Attiny 841 w Eclipse

Postautor: Antystatyczny » wtorek 13 wrz 2016, 22:09

To już raczej jest jakiś babolek w pluginie do eclipse.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2147
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Attiny 841 w Eclipse

Postautor: wojtek » wtorek 13 wrz 2016, 22:44

niemy pisze:Więc powinienem wszystkie ścieżki z Eclipse skierować na toolchain'a z AS7 a tylko zostawić tą z AVR DUDE ? tak

Jak Ci to ułatwi to mam tak
paths.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojtek


Wróć do „Jakie IDE dla AVR?”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość