[Eclipse] Jeden wspólny folder z libsami.

Tu możesz pisać o swoich problemach z pisaniem programów w języku C dla AVR.
Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1123
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

[Eclipse] Jeden wspólny folder z libsami.

Postautor: Antystatyczny » niedziela 28 sie 2016, 17:09

Witam serdecznie.


Dzisiaj pokażę, w jaki sposób zebrać wszystkie napisane przez nas (i nie tylko) libsy w jednym folderze na twardym dysku. Libsy te będą dostępne w projekcie bez konieczności każdorazowego ich importowania do folderu projektu. Co to daje? Po pierwsze, nie mamy libsa np. "uart" zaimportowanego 127 razy do każdego projektu w naszym workspace. Po drugie, w przypadku konieczności poprawy działania libsa, wystarczy go poprawić w jednym miejscu, a cała reszta projektów automatycznie będzie miała dostęp do zaktualizowanej wersji. Ok, no to do dzieła.

Przede wszystkim tworzę sobie na dysku C folder i nazywam go AVR_Libraries. Do folderu wrzucam folder o nazwie uart, a w nim: uart.c, uart.h, mcudeps.h. Ot, mój libsik do uartu, który do tej pory importowałem do każdego projektu, w którym chciałem skorzystać z uartu w AVR. No dobra, mamy zrobiony folder z libsami (póki co z jednym). Odpalamy eclipse. Na potrzeby znalezienia tego rozwiązania stworzyłem sobie nowy workspace (tak na wszelki wypadek - gdybym coś przypadkiem zepsuł), ale można niniejszy sposób zastosować na już istniejącym. Ok, eclipse odpalony, tworzę nowy projekt o nazwie TEST1. następnie prawym klawiszem myszy klikam w projekt i wybieram properties/C/C++ Generall/Paths and Symbols:

libsy1.JPG



W zakładce Includes klikamy w Add, a następnie wybieramy file system i z drzewka wybieramy folder AVR8_Libraries. Klikamy OK i okienko się zamyka. Zaznaczamy "add to all configurations" oraz "add to all languages", żeby potem nie musieć przy tym grzebać, gdy przesiądziemy się np. na C++.

libsy2.JPG

Ponownie klikamy OK i małe okienko się zamyka. przechodzimy do zakładki Source location:

libsy3.JPG


Tutaj klikamy w Link folder, otworzy się okienko:

libsy4.JPG


Zaznaczamy "link to folder in the file system", a następnie klikamy Browse. Z drzewka wybieramy AVR8_Libraries i klikamy OK. No i to wszystko. Konfiguracja gotowa. W oknie Paths and Symbols klikamy Apply, a potem OK.

Wracamy do projektu TEST1. Dodajemy do niego plik main.c, a w nim napiszemy test poprawności podłączenia libsa. Proszę bardzo:

libsy5.JPG


Do pliku dodane są standardowe includy, czyli stdbool.h oraz io.h. Ostatnim includem jest mój libsik umieszczony w folderze AVR8_Libraries. Na zdjęciu powyżej zaznaczyłem strzałką z lewej strony nowy element, który pojawił się w drzewku projektu. Tam można przeglądać dostępne libsy.

Proszę zauważyć, że libsy dołączone do projektu w ten sposób inkluduje się z zastosowaniem nawiasów trójkątnych, ponieważ nie znajdują się one wewnątrz folderu z projektem.

Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

nixie
Newb
Newb
Posty: 32
Rejestracja: sobota 02 sty 2016, 20:20

Re: [Eclipse] Jeden wspólny folder z libsami.

Postautor: nixie » niedziela 28 sie 2016, 17:55

Świetna sprawa. Dzięki.

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 204
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

Re: [Eclipse] Jeden wspólny folder z libsami.

Postautor: phill2k » poniedziałek 29 sie 2016, 10:20

A jak wygląda sprawa z kompilacją, kompiluje się tylko zainkludowany libs (uart.h), czy wszystkie z katalogu (AVR8_Libraries)?

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1123
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: [Eclipse] Jeden wspólny folder z libsami.

Postautor: Antystatyczny » poniedziałek 29 sie 2016, 10:25

Kompilują się tylko te pliki, które dołączysz do projektu dyrektywą #include. Muszę jeszcze spróbować dołączyć libsa do I2C, skompilować, a następnie odłączyć ten libs od projektu. W tradycyjnym podejściu, czyli z libsami wewnątrz projektu, Eclipse miewa nawyk pamiętania o libsie, który odłączyłem od projektu (przestałem go inkludować). Dziś wieczorem to sprawdzę i dam znać.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1123
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: [Eclipse] Jeden wspólny folder z libsami.

Postautor: Antystatyczny » poniedziałek 29 sie 2016, 23:02

Wykonałem test z dwoma libsami. W folderze AVR8_Libraries znajdują się dwa libsy: uart oraz i2c. Dopóki nie zainkludowałem i2c w projekcie, kompilacja uwzględniała plik main.c oraz pliki zawarte w folderze uart. Niestety...gdy dodałem na chwilę i2c i puściłem kompilację, późniejsze usuwanie #include<I2C/i2c.h> nie powodowało automatycznego wykluczania tego folderu z kompilacji. Rozwiązania są dwa:

1. Dowiązywać do projektu nie cały folder ze zbiorem libsów (w moim przypadku AVR8_Libraries), a podfoldery z konkretnymi libsami.
2. Dowiązywać cały folder ze zbiorem libsów, a następnie w drzewku projektu wykonać na każdym nieużywanym podfolderze z libsem "exclude from build". W przypadku posiadania dużej ilości libsów może to być kłopotliwe.

Osobiście skłaniam się ku pierwszemu rozwiązaniu.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1123
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: [Eclipse] Jeden wspólny folder z libsami.

Postautor: Antystatyczny » wtorek 30 sie 2016, 09:22

W ustawieniach projektu można sobie dowolnie odpinać i dopinać foldery. Myślę jednak, że chodzi Ci o pliki startowe dla STM, a tam to jest chyba inaczej rozwiązane. W wolnej chwili przyjrzę się temu.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert
Posty: 632
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: [Eclipse] Jeden wspólny folder z libsami.

Postautor: dambo » czwartek 01 wrz 2016, 20:14

Podpowiem jeszcze przy okazji zastosowanie - to jest mega przydatne, gdy robimy sobie jakąś komunikację z adresowaniem itp i w jednym pliku mamy wszystkie te adresy urządzeń nadawczych odbiorczych itp. Wtedy zmieniamy w jednym pliku adres jednego i omijamy masę błędów związanych z zapomnieniem zmiany w jednym projekcie.
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert
Posty: 632
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: [Eclipse] Jeden wspólny folder z libsami.

Postautor: dambo » poniedziałek 05 mar 2018, 18:51

Odkopuję temat - trochę odnośnie pytania, które zadał rezasurmar.

Załóżmy, mega prosty przykład - że mamy np bibliotekę do migania trzema diodami i używamy jej w 3 różnych projektach. Niby lib i funkcje takie same, ale w każdym projekcie są podpięte pod inne piny - jak to można ogarnąć? Zazwyczaj kwestie pinologii trzymałem w plikach h znajdujących się w bibliotekach. Można znaleźć jakieś pośrednie rozwiązanie, czy trzeba tak pisać biblioteki, by kwestie sprzętowe też jej przekazywać z poziomu głównego programu (chodzi mi np o GPIOA i pin8 jako parametry do podania bibliotece, coś jak rejestracja callbaczków)?
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1123
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: [Eclipse] Jeden wspólny folder z libsami.

Postautor: Antystatyczny » poniedziałek 05 mar 2018, 18:57

Można stworzyć dodatkowy plik nagłówkowy i w nim trzymać lokalną konfigurację pinów, a potem ją dopinać do biblioteki...ale to takie trochę sztuczne rozwiązywanie problemów. Moim zdaniem najlepiej rejestrować funkcje sterujące sprzętem (pinami, IIC, SPI.. itp.) i w ten sposób, przy okazji, tworzyć biblioteki zupełnie oderwane od warstwy sprzętowej. Podczas inicjalizacji dopinasz/rejestrujesz funkcję wysyłającą dane na szynę, czy jakąś funkcję machającą 15 pinami... i tyle. Biblioteka będzie z niej korzystała nie mając pojęcia, z jakim prockiem "rozmawia"
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert
Posty: 632
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: [Eclipse] Jeden wspólny folder z libsami.

Postautor: dambo » poniedziałek 05 mar 2018, 19:19

Tak - dla modułów tak mam - powiedzmy, że jest to moduł BLE no to przesyłam ładuje do niego dane po uarcie (ale równie dobrze mogą to być dane z czegokolwiek) i on mi zwraca callbacki jak odbierze jakieś dane na charakterystykach itp. Dla takich modułów nie ma problemu, ale już poziom niżej - dla biblioteki od uartu jest - bo to zawsze jest na innych pinach i jest praktycznie w każdym projekcie używane.

Zgadzam się w pełni z określeniem, ze dodatkowy plik to "sztuczne rozwiązanie problemu". Ale mam też jeszcze jeden pomysł, ale też taki pośredni - w pliku .h mieć "#if defined" - dla projektów, które wykorzystują daną bibliotekę i w projekcie definiować w ustawieniach projektu wartość dla jakiejś flagi - była wcześniej mowa o STMach - tam jest podobny mechanizm - pliki są wspólne dla wieeelu procków i właściwe części do uruchomienia rozpoznawane są po symbolu (ustawia się to w tym samym menu co ścieżki).
Obiektywny rzut okiem na ten pomysł:
Zalety:
- nie dodajemy jakiegoś zewnętrznego pliku do każdego projektu osobno
- nie wymaga wielkich modyfikacji w aktualnych bibliotekach (jedynie dopisanie tych "#if defined" w pliku *.h)
Wady:
- trzeba pamiętać o dodaniu tego symbolu, aczkolwiek można to robić przy linkowaniu folderu z biblioteką za jednym razem
- zrobi się potem wielgachny plik nagłówkowy z tego

Mogę zapytać o opinie o odnośnie tego pomysłu?
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1123
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: [Eclipse] Jeden wspólny folder z libsami.

Postautor: Antystatyczny » poniedziałek 05 mar 2018, 19:26

dambo pisze:pliki są wspólne dla wieeelu procków i właściwe części do uruchomienia rozpoznawane są po symbolu


Tak, wtedy budujemy swoje własne arduino lub mbed... Oczywiście przesadzam, ale to zmierza w tym kierunku. To nie oznacza, że rozwiązanie jest złe, ale plik nagłówkowy "lowest level" zaczyna się mocno rozrastać. Mam taki plik przy biblioteczce obsługującej wszystkie uarty w ATmegach - dodawałem procki, dodawałem...i nie było widać końca ;) Prawda jest taka, że nie ma idealnego rozwiązania. Zawsze jakiś procek będzie odstawał od reszty i specjalnie dla niego trzeba będzie naginać te wypracowane i dopieszczane przez lata zasady budowania własnych bibliotek.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.


Wróć do „Programowanie AVR w C”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości