Obwody drukowane
Obwody drukowane
Obwody drukowane służą do montażu podzespołów elektronicznych. Inaczej zwane są płytkami pcb. Taka płytka wykonana jest z materiału izolacyjnego z połączeniami elektrycznymi oraz punktami lutowniczymi. Płytki drukowane wytwarzane są na specjalnych płytkach pokrytych warstwą miedzi poprzez nanoszenie wzoru ścieżek, które potem poddawane są obróbce chemicznej, w celu uzyskania danego wzoru. Farby które potem pokrywają warstwę miedzi są nanoszone sitodrukiem, albo offsetem. Nie wiem czy wiecie, ale największy polski producent PCB to Circuit Expert, siedziba firmy znajduje się w Gdańsku. Firma ta prowadzi również bloga, na którym możemy znaleźć wiele przydatnych informacji na temat projektowania i produkcji obwodów drukowanych. Płytki PCB możemy spotkać niemal we wszystkich urządzeniach elektronicznych w naszych domach, np. w telewizorach czy laptopach. W przypadku bardziej skomplikowanych układów elektronicznych stosowane są obwody wielowarstwowe.
Re: Obwody drukowane
Czy to aby nie jest swego rodzaju kryptoreklama?
Generalnie użytkownicy forum wiedzą i zdają sobie sprawę z tego czym jest obwód drukowany
ale gdyby nie ten odnośnik do firmy z Gdańska to w sumie nic bym nie pisał tutaj. Jeżeli miałeś jednak dobre intencje to z góry przepraszam ale jakos nie lubie nachalnej reklamy jakiejkolwiek firmy.
Generalnie użytkownicy forum wiedzą i zdają sobie sprawę z tego czym jest obwód drukowany
Re: Obwody drukowane
jeżeli chodzi o obwody drukowane to zapraszam jeszcze na mojego bloga-https://fachowiecblog.wordpress.com/2016/03/14/pcb/, co prawda jest dopiero tworzony,ale z biegiem czasu zamieszczę na nim więcej ciekawych artykułów. Nie wiem jeszcze dokładnie jak powinien on wyglądać, bo jest to mój pierwszy blog w życiu, dlatego liczę również na cenne uwagi i wskazówki.
Wróć do „Podstawy elektroniki - teoria i praktyka”