[prasówka] powiedz czego sluchasz powiem ci kim jestes
Regulamin forum
Nie dyskutujemy na tematy polityczne, religijne i inne tego typu mogące prowadzić do kłótni na forum, od tego są inne "wyspecjalizowane fora".
Nie dyskutujemy na tematy polityczne, religijne i inne tego typu mogące prowadzić do kłótni na forum, od tego są inne "wyspecjalizowane fora".
[prasówka] powiedz czego sluchasz powiem ci kim jestes
choć z autorką nie do końca się zgadzam, to i tak polecam w wolnej chwili:
https://wyznaczakierunek.onet.pl/artyku ... estes.html
______________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
Kończysz tworzyć dopiero, gdy umierasz. (Marina Abramović)
Re: [prasówka] powiedz czego sluchasz powiem ci kim jestes
Koncepcja, jak koncepcja... może coś w tym jest, może nie. Znam osoby, które utrzymują, że imię człowieka wpływa na jego osobowość.
PS. Natka, nudzisz się w pracy, czy czegoś szukałaś i ci niechcący wyszło?
PS. Natka, nudzisz się w pracy, czy czegoś szukałaś i ci niechcący wyszło?
Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse
raczej wpadło w oko przy okazji....na mega nudne meetingi zawsze biegam z laptopem, a tekst mi się podoba w sumie.
odnośnie imienia to jestem raczej sceptycznie nastawiona do takich teorii, bo przecież na to nie miało się wpływu, więc to nie może określać żadnych cech; a z muzyką jest inaczej - jest zależność pomiędzy charakterem, osobowością a muzyką a ta zależność kształtuje się powoli i raczej świadomie
odnośnie imienia to jestem raczej sceptycznie nastawiona do takich teorii, bo przecież na to nie miało się wpływu, więc to nie może określać żadnych cech; a z muzyką jest inaczej - jest zależność pomiędzy charakterem, osobowością a muzyką a ta zależność kształtuje się powoli i raczej świadomie
rezasurmar pisze:(...)to by wyszło, że jestem niezrównoważonym socjopatą z skłonnościami do autodestrukcji (...)
nie - by wyszło - tylko tak podsumowywali by ludzie, którzy zupełnie nie rozumią rocka, metalu i tych klimatów i dla nich to jakiś rodzaj złej rzeczy i tu powstaje pytanie: czy się w ogóle tym przejmować; przecież słucha się muzyki - tylko dla siebie, ona ma pomagać, w różny sposób
rezasurmar pisze:Dużo też zależy od ludzi których spotykamy na swojej drodze....
o tak, prawda to, wiele z tego co mi się aktualnie przewija przez uszy to zapożyczone, podsłuchane czy to gdzieś u znajomych czy w fabryczce, bo też ciągle nuta leci; ja sama też staram się coś wyszukać, coś ciekawego zaproponować i tak sobie gramy na starym radiu diory; inna sprawa że jednak moje koleżeństwo to też w metaliczny deseń z reguły...taka ekipa po prostu
rezasurmar pisze:Tu bardziej miałem na myśli gorzkie dołujące teksty ...
to już kwestia indywidualnej interpretacji i odbioru, sprawa bardzo osobista i zależy od wielu czynników, sytuacji, nastroju i witalności czy jej braku; wiesz jak czytam swoje niektóre wiersze, to się czasem zastanawiam uporczywie...co ja wtedy musiałam wciągać...a to tylko garść słów rzucona na kartkę; raz brzmią tak, a raz zupełnie inaczej....
rezasurmar pisze:Jak bym zaczął analizować czego słucham, to by wyszło, że jestem niezrównoważonym socjopatą z skłonnościami do autodestrukcji i mocno pesymistycznym nastawieniem do świata
By wyszło,... czyli jest to raczej nie twoja opinia tylko twego otoczenia. Cóż,... każdy może mieć własne zdanie, nie koniecznie prawdziwe z twego punktu widzenia. Opinia większości zawsze mi przypomina slogan "tylko martwe ryby płyną z prądem".
Mając naście lat, świat do tego stopnia mi nie odpowiadał, że miałem ochotę go pożegnać. Zapewne wielu mogło by powiedzieć, że "mam nierówno pod sufitem" ale to nie jest moja opinia, tylko obca.
rezasurmar pisze:Dużo też zależy od ludzi których spotykamy na swojej drodze....
Oj tak, niby przypadkowe a jednak często bezcenne. Mogę podeprzeć się swoją historią znajomości z Nataszą. Kilkanaście lat temu niechcący wdepnąłem na jej bloga. A dzisiaj to mam wrażenie, że znam ją od "zawsze".
Lao Tse
gaweł pisze: Opinia większości zawsze mi przypomina slogan "tylko martwe ryby płyną z prądem".
Opinię większości warto czasem brać pod uwagę przy podejmowaniu decyzji, ale też pamiętając że może być zmanipulowana potrzebą chwili.
A wracając do muzyki, kiedyś taka święta dwójca to były dla mnie Nightwish i Within Temptation jakoś nie ciągnęło mnie, aby czegoś szukać; aż nagle zmiana środowiska od razu podstawiła mi pod nos masę fajnej nuty, wiele super kapel o których istnieniu nawet nie miałam wcześniej pojęcia, kilka życiowych zakrętów przy okazji deko poszerzyło horyzonty
A co do sloganów - @Gaweł - ten już znasz:
"nikt mi nie będzie mówił jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze"
do kompletu jest drugi: "jak ci dadzą kartkę w linie, pisz w poprzek"
heh, to jak dla mnie tak samo dobre summary jak muza którą wrzucam w wątek obok

no dobra, lecę dalej...
tasza pisze:"nikt mi nie będzie mówił jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze"
Znam i cytuję czasami, to mądre słowa.
tasza pisze:"jak ci dadzą kartkę w linie, pisz w poprzek"
Pierwsza liga.
Lao Tse
Mnie kilka ładnych lat temu podbudował cytat wzięty z repertuaru Scorpions, który to zacytował mi jeden z Twórców IDE wxDevCpp (którego na tamte czasy używałem, żeby zrobić praktyczną wersję dyplomu - taką aplikację). W którymś z końcowych maili dziękując mu za rady, materiały, kody napisałem, że co prawda namęczyłem się z kodem co nie miara, ale pozytywny wynik (aplikacja zadziała jeszcze lepiej niż sobie zamierzałem) zrekompensował mi wszystkie trudy. M.N. skwitował to:
"No pain no gain"
Pozdrawiam! j23
P.S. Co do muzy to jakoś blisko mi do tego co pisze Rez, chociaż ja pewnie jestem bardziej przechylony w stronę ROCK'a niż Metalu, ale te gusta u mnie -jak zauważyłem- nie są stałe.
"No pain no gain"
Pozdrawiam! j23
P.S. Co do muzy to jakoś blisko mi do tego co pisze Rez, chociaż ja pewnie jestem bardziej przechylony w stronę ROCK'a niż Metalu, ale te gusta u mnie -jak zauważyłem- nie są stałe.
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC
BOB TAYLOR, PARC
j23 pisze:"No pain no gain"
parafrazując - `co cię nie zabije to cię wzmocni` - to też jedna z życiowych prawd,
ale przynajmniej w/g mnie nie powinno się jej nadinterpretować i nadużywać na przykład autodestruktywnymi akcentami,
naprawdę....ślady tego zostają na długo i w najbliższym otoczeniu także
a czy metal czy rock, czy chill, jazz albo cokolwiek innego - ja patrzę tak, że muzyka pomaga, muzyka uskrzydla,
ona często zapełnia pustkę ... po kimś, jest jednym ze składników rzeczywistości, tej realnej, codziennej, od której nie da się uciec
- dokładnie tak to interpretuję.tasza pisze:(...)

Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC
BOB TAYLOR, PARC
gaweł pisze:Znam osoby, które utrzymują, że imię człowieka wpływa na jego osobowość.
No przecież Andrzeju jak możesz ignorować tak kardynalną sprawę. Nawet nie masz pojęcia jak znaki zodiaku (czyt. położenie najbliższej gwiazdy na tle zespołu innych gwiazdek w chwili Twoich narodzi) i sprzyjające temu magiczne kamyczki wpływają na Twój los, samopoczucie a nawet sukcesy zawodowe, prywatne etc.
A tak serio - nabijam się. Chyba nawet zrobiłem incepcje powyżej...
I już jestem poważny:
tasza pisze:"choć z autorką nie do końca się zgadzam"
Same here.
Kolejna osoba myśląca, że można człowieczkowi przyczepić etykietkę i wsadzić do odpowiedniej szufladeczki.
Znacie może film "Niezgodna"? Gdzie każdy po uzyskaniu odpowiedniego chyba wieku musi wybrać przynależną frakcję: altruizm, serdeczność, nieustraszoność, erudycję lub prawość i nie można było wybrać kilku a jak ktoś czuje że przynależy do kilku to jest Niezgodny i należy go zlikwidować, bo ciężko go kontrolować.
No to ja się czuję jak taki niezgodny.
Ludzie próbują tak szufladkować wszystkich, metal, rock, folk, classic i abyś tylko nie słuchał kilku gatunków na raz.
A potem taki Darek nie potrafi się odnaleźć we wszechświecie bo społeczeństwo każe mu wybrać i nie ma alternatyw.
Tzn. oni sami tego nie wiedzą, że można inaczej...
A jak już bawimy się w psychologa, dobieramy grupę cech charakteru do osób słuchających danego gatunku muzycznego. Cechy te wykluczają się wzajemnie, tzn. jak słucham rocka i jestem głośny to nie mogę słuchać spokojnej klasyki. A jeżeli posiadam cechy i z jednej i drugiej grupy? To wtedy jak mnie sklasyfikować? Czy jestem w stanie poznać samego siebie skoro nie pasuję do ustalonych szablonów? Czy jestem w stanie określić sam siebie skoro inni tego nie potrafią?
Kim jestem?
Kim Ty jesteś?
Ty wiesz i nikt poza Tobą.
I nie dajmy się zaszufladkować, bo świat może przez to stracić o wiele więcej niż jest w stanie zrozumieć...
Dobrego dnia!
spark pisze:Nawet nie masz pojęcia jak znaki zodiaku (czyt. położenie najbliższej gwiazdy na tle zespołu innych gwiazdek w chwili Twoich narodzi)
No to akurat wiem
spark pisze:Kim jestem?
To bardzo ważne pytanie, na które każdy sam musi znaleźć odpowiedź. W moim przypadku odpowiedź brzmi: "jestem, który jestem".
spark pisze:bo świat może przez to stracić o wiele więcej niż jest w stanie zrozumieć...
Fraktalnie, to świat z tego powodu może zginąć.
Lao Tse
gaweł pisze:To bardzo ważne pytanie, na które każdy sam musi znaleźć odpowiedź.
Prędzej czy później chyba każdy sobie zadaje takie pytanie. A ja zaraz z trzydziestką na karku ciągle nie znam pełnej odpowiedzi, ale jak widać są tacy, którzy kompletnie Cie nie znając wiedzą kim jesteś na podstawie muzyki której słuchasz. Czy to nie jest genialne?
gaweł pisze:Fraktalnie, to świat z tego powodu może zginąć.
Zależy który świat ...
spark pisze:A ja zaraz z trzydziestką na karku ciągle nie znam pełnej odpowiedzi, ale jak widać są tacy, którzy kompletnie Cie nie znając wiedzą kim jesteś na podstawie muzyki której słuchasz.
Ja mam tak trochę więcej i nadal poszukuję odpowiedzi, ale idzie mi coraz lepiej w poszukiwaniach. Ci co wiedzą kim jesteś na podstawie czegokolwiek, to tak na prawdę nie wiedzą nic, żyją w świecie iluzji własnego matriksa. Jednak są tacy, co rzeczywiście wiedzą, ale ich wiedza ma inne korzenie.
spark pisze:Zależy który świat ...
Każdy.
Lao Tse
A czasami to słucham sobie muzyki ze starych gier, kiedy to gry robiono nie tylko pod względem wykorzystania maksymalnych możliwości sprzętowych (np. maksymalne mozliwości karty graficznej), ale także myślano nad tzw. "grywalnością" i w ogóle całym scenariuszem gry. Stare, dobre czasy.. 
https://downloads.khinsider.com/
Pozdrawiam! j23
https://downloads.khinsider.com/
Pozdrawiam! j23
BOB TAYLOR, PARC
BOB TAYLOR, PARC