Biblioteki Kicad

Tutaj dzielimy się doświadczeniem z używania programu KiCAD.

Moderator: ZbeeGin

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek
Posty: 1163
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Biblioteki Kicad

Postautor: gaweł » środa 06 lip 2022, 13:35

Potrzebuję pomocy kolegi @ZbeeGin (znaczy inni również są mile widziani i mogą być pomocni).
Problem jest następujący:
Jest Kicad w wersji 5.
pic51.png

Ponieważ w bibliotekach brakuje wielu elementów, które mnie ostatnio interesują, postanowiłem coś na to zaradzić i takowe utworzyć, czasami zmodyfikować. Zauważyłem, że niektóre standardowe biblioteki z procesorami typu „vintage” są błędne. Ogólnie panuje lekki chaos. Utworzyłem nowe o nazwie CPU_Intel oraz CPU_Zilog. Wklepałem do biblioteki przykładowo 8214 (i wiele innych jak 8224, 8228).
pic52.png

Projekt z prockiem 8080 jakoś nawet wygląda.
pic53.png

Teraz tworząc kolejny nowy projekt zaczynają się problemy. Przykładowo:
pic54.png

Chcąc dodać element do nowego schematu jest:
pic55.png

pic56.png

Wskazanych bibliotek w Kicad nie widać.
pic57.png

Kiedyś robiłem podobną akcję, tj. utworzyłem nową bibliotekę LCD_szklo i wszystko jest OK.
pic58.png

Teraz coś nie pykło. W tej chwili nie pamiętam już, mogłem w trakcie tworzenia podać nie tą lokalizację.
Pytanie: jak to naprawić, jak przenieść biblioteki z lokalnej kartoteki projektu do globalnej biblioteki.
pic59.png

Bo zwykłe przekopiowanie plików nie pomogło.
pic60.png

Nie widać ich w systemie Kicad.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

tapy
Newb
Newb
Posty: 51
Rejestracja: niedziela 14 kwie 2019, 17:09
Kontaktowanie:

Re: Biblioteki Kicad

Postautor: tapy » środa 06 lip 2022, 15:51

Dodałeś te biblioteki do "Bibliotek Globalnych" poprzez "Ustawienia" -> "Zarządzaj bibliotekami symboli..." w głównym oknie?

Awatar użytkownika
Zegar
User
User
Posty: 219
Rejestracja: wtorek 02 lip 2019, 14:42

Re: Biblioteki Kicad

Postautor: Zegar » środa 06 lip 2022, 15:58

gaweł pisze:Potrzebuję pomocy kolegi @ZbeeGin (znaczy inni również są mile widziani i mogą być pomocni).

Mam podobny problem. Wykorzystałem niedawno projekt kolegi @ZbeeGin viewtopic.php?f=83&t=1452&p=9890&hilit=Nucleo+kicad#p9890" target="_blank
W trakcie projektowania płytki postanowiłem zmienić coś w schemacie. Po powrocie do płytki, KiCad stwierdził, że nie ma nigdzie footprintów i znikły mi złącza i otwory montażowe. Miałem już warstwy z wypełnionymi strefami GND, więc podmieniłem symbole, przypisałem dostępne footprinty i rozmieściłem je na płytce w miejscach, które wynikały z obszarów niewypełnionych miedzią. Udało się, ale nie wiem, dlaczego tak się stało. Mam pewne podejrzenia, ponieważ KiCad pyta, czy użyć adresów względnych. Nie wiem, jakie to ma znaczenie, ale odpowiedziałem "Tak". Już wcześniej zdarzyło mi się coś podobnego. Dostałem bibliotekę od kolegi @phill2k. W jednym projekcie udało mi się z niej skorzystać, ale później KiCad jej nie widział. :(
"If A = success, then the formula is A = X + Y + Z.
X is work. Y is play. Z is keep your mouth shut."
A. Einstein

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek
Posty: 1163
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: Biblioteki Kicad

Postautor: gaweł » środa 06 lip 2022, 22:19

tapy pisze:Dodałeś te biblioteki do "Bibliotek Globalnych" poprzez "Ustawienia" -> "Zarządzaj bibliotekami symboli..." w głównym oknie?


To sprawdziłem już wcześniej i wszystkie pozycje są dodane.
pic61.png

ale zauważyłem, że mają inny "przedrostek" przed nazwą pliku. Wniosłem korektę i wskazałem nową lokalizację (taką samą jak we wszystkich wcześniejszych). Oczywiście przeniosłem tam niezbędne pliki (one tam były, ale mogły stać się trochę nieświeże).
pic62.png

No i pomogło, w nowym projekcie daje się pobrać z nowoutworzonych bibliotek wprowadzone komponenty.
pic63.png


A tak przy okazji, plik *.lib to można się domyślać co zawiera. Natomiast co znajduje się w pliku *.dcm?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 476
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: Śląsko-Zagłębiowska Metropolia
Kontaktowanie:

Re: Biblioteki Kicad

Postautor: ZbeeGin » czwartek 07 lip 2022, 20:03

Jeśli jeszcze mogę coś podpowiedzieć:
  1. W globalnej tabeli bibliotek warto zostawić tylko symbole zasilania (power.lib), ewentualnie jeszcze biblioteka z typowymi symbolami. Resztę bibliotek lepiej jest zdeklarować w tabeli bibliotek projektu.
  2. Własne biblioteki, jeśli mają być dostępne gdziekolwiek lepiej jest umieścić w jednym miejscu i zdefiniować sobie swoją zmienną ze ścieżką do nich. (Było o tym w nieskończonym kursie).
  3. Biblioteki używane tylko w danym projekcie mają być w folderze/podfolderze projektu i oczywiście tylko w tabeli bibliotek projektu.
  4. W przypadku projektów mających być później publikowanych obowiązkowo wszystkie użyte biblioteki mają być w folderze/podfolderze projektu i zadeklarowane w tabeli bibliotek projektu.

Pliki .dcm to informacje dokumentacyjne biblioteki. Zawierają głównie tekst z opisem, słowa kluczowe i nazwy plików PDF skojarzonych z elementem.

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek
Posty: 1163
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: Biblioteki Kicad

Postautor: gaweł » czwartek 07 lip 2022, 23:11

ZbeeGin pisze:Jeśli jeszcze mogę coś podpowiedzieć:

Zawsze możesz :) , z pewnością wielu chętnie posłucha twoich sugestii.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse


Wróć do „KiCAD”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość