KiCad 6.0 - Już jest!

Tutaj dzielimy się doświadczeniem z używania programu KiCAD.

Moderator: ZbeeGin

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 474
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: Śląsko-Zagłębiowska Metropolia
Kontaktowanie:

KiCad 6.0 - Już jest!

Postautor: ZbeeGin » poniedziałek 27 gru 2021, 18:21

KiCad w wersji 6.0 oficjalnie został wydany.
https://www.kicad.org/blog/2021/12/KiCad-6.0.0-Release/

Można już pobrać instalator dla systemu Windows jak i paczki dla różnych dystrybucji Linux-a.
https://www.kicad.org/download/

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek
Posty: 1124
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: KiCad 6.0 - Już jest!

Postautor: gaweł » środa 29 gru 2021, 14:53

Czy między kicadem 6 i kicadem 5 jest podobne "trzęsienie ziemi" jak pomiędzy kicadem 5 i kicadem 4?

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 261
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

Re: KiCad 6.0 - Już jest!

Postautor: phill2k » środa 29 gru 2021, 22:52

Czy da się zainstalować 6.0.0 obok 5.1.x nie ruszając 5, tak aby działały niezależnie ?

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 474
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: Śląsko-Zagłębiowska Metropolia
Kontaktowanie:

Re: KiCad 6.0 - Już jest!

Postautor: ZbeeGin » czwartek 30 gru 2021, 07:33

gaweł pisze:Czy między kicadem 6 i kicadem 5 jest podobne "trzęsienie ziemi" jak pomiędzy kicadem 5 i kicadem 4?

Nie trzeba dokonywać karkołomnej migracji projektów.
Jednakże jeśli otworzysz projekt z wersji 5 i potem zapiszesz pliki schematu lub PCB w wersji 6 to wersja 5 już nie będzie potrafiła ich otworzyć.
W folderze z projektem pojawi się folder z automatyczną kopią, ale będzie ona dotyczyła tylko pierwotnych plików, bez zmian. Ponadto może zostać usunięta jeśli, zostanie "wypchnięta" przez kolejne automatyczne kopie zapasowe.
Zmienił się też format pliku opisującego projekt, ale KiCad 6 tworzy nowy obok istniejącego. Zatem będziemy mieli jeden plik "*.pro" - czyli projekt KiCad 5, oraz plik "*.kicad_pro" - czyli projekt już w wersji KiCad 6.

phill2k pisze:Czy da się zainstalować 6.0.0 obok 5.1.x nie ruszając 5, tak aby działały niezależnie ?

Z tego co czytałem na forum KiCad to tak. Nowy KiCad tworzy sobie podfolder gdzie przechowuje swoje ustawienia i nie rusza tych z wersji 5. Jedynie przy pierwszym uruchomieniu zada pytanie, czy chcesz sobie ustawienia z wersji 5 zaimportować do wersji 6.
ustawienia_v6.png

Osobiście tego nie testowałem w wersji Release, bo mam dalej zainstalowaną ręcznie wersję RC1 (wydobytą z instalki).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Misiek_86
Posty: 6
Rejestracja: wtorek 20 sie 2019, 21:53

Re: KiCad 6.0 - Już jest!

Postautor: Misiek_86 » czwartek 30 gru 2021, 22:39

Mam dwie wersje zainstalowane 5 i 6, bez problemu można z jednej i drugiej wersji korzystać

Awatar użytkownika
piotrek
User
User
Posty: 140
Rejestracja: niedziela 05 lis 2017, 02:46

Re: KiCad 6.0 - Już jest!

Postautor: piotrek » poniedziałek 03 sty 2022, 20:44

Jest jakaś różnica pomiędzy niedawną 5.99 (kicad-nightly) a nową 6.0?

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 474
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: Śląsko-Zagłębiowska Metropolia
Kontaktowanie:

Re: KiCad 6.0 - Już jest!

Postautor: ZbeeGin » czwartek 06 sty 2022, 09:04

To zależy jak "starą" masz tą wersje 5.99.

Niko72
Posty: 6
Rejestracja: sobota 20 lut 2021, 14:45

Re: KiCad 6.0 - Już jest!

Postautor: Niko72 » niedziela 23 sty 2022, 18:48

Wersja 5.99 KiCada stała się wersją RC1, a potem wersją RC2. Z chwilą oficjalnego wydania KiCada 6.0.0 wersja RC2 stała się wersją 6.99 - nightly.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 474
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: Śląsko-Zagłębiowska Metropolia
Kontaktowanie:

Re: KiCad 6.0 - Już jest!

Postautor: ZbeeGin » niedziela 23 sty 2022, 20:09

Misiek_86 pisze:Mam dwie wersje zainstalowane 5 i 6, bez problemu można z jednej i drugiej wersji korzystać

Potwierdzam, można. Jest jednak pewien drobny szczegół. Lepiej nie używać tych samych bibliotek elementów w obu wersjach. Jeden nieostrożny "ruch" i można sobie narobić bigosu.
Jeśli korzystacie z bibliotek instalowanych z programem w obu przypadkach to taka sytuacja jest w miarę bezpieczna (przynajmniej w systemie Windows). Jeśli zaś macie swoje biblioteki to warto mieć dwie kopie - jedną dla v5, a drugą dla v6. Do czasu, aż nie pozbędziecie się wersji 5.

Przy okazji. Jest już pierwsza skumulowana poprawka i obecnie można pobrać już wersję KiCad 6.0.1 zawierającą około 75 naprawionych błędów.


Wróć do „KiCAD”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości