DRC w kicad

Tutaj dzielimy się doświadczeniem z używania programu KiCAD.

Moderator: ZbeeGin

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek
Posty: 1029
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

DRC w kicad

Postautor: gaweł » poniedziałek 23 sie 2021, 20:58

No więc projekt w jakimś stopniu jest zakończony i czas na kolejną jego fazę. Jednak by przejść dalej normalnie realizowana jest weryfikacja projektu, czyli DRC. Ten krok generuje komunikat "Pola zajętości zachodzą na siebie".
kicad41.png

Wszystko rozumiem, zachodzi konflikt interesów. Na PCB jest duża podstawka na element, pod którym jest dużo miejsca, tak, że elementy o rozmiarze 0805 spokojnie się mieszczą. W moim przekonaniu wszystko jest OK, zgodnie z regułami inżynierskimi. Kicad jednak jest innego zdania i za każdym razem "się czepia". Ja to rozumiem, ale...
No i właśnie te ale: czy da się go jakoś przekonać by sobie odpuścił? Szukałem sam, ale jakoś nic nie znalazłem. Stąd prośba o wsparcie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2297
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: DRC w kicad

Postautor: wojtek » wtorek 24 sie 2021, 07:23

Nie jestem biegły w KiCad ale pewnie bym zrobił tak że jeśli by mnie to irytowało, to wyedytowałbym footprint tej podstawki w ten sposób że warstwę F.CrtYd czy B.CrtYd zamieniłbym na F.Fab czy B.Fab wtedy DRC przestanie się czepiać albo po prostu jeśli się zgłasza taki błąd to bym go sprawdził i jeśli jest ok po prostu zignorował (raczej bym optował za tym ostatnim rozwiązaniem). Chyba nie ma możliwości wyłączenia z DRC sprawdzania pól zajętości.
Wojtek

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek
Posty: 1029
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: DRC w kicad

Postautor: gaweł » wtorek 24 sie 2021, 15:35

Można Wojtku zamienić podstawkę na dwa rządki pinów - jest to jakieś rozwiązanie. Niemniej ja poszukuję rozwiązań strukturalnych.
Jak do tej pory to po pierwszym sprawdzeniu ignoruję wszystkie komunikaty dotyczące konfliktu związanego z elementem D310 (owa podstawka). Jednak jest to trochę irytujące. Jednak jeżeli się nie da to przyjdzie się do tego przyzwyczaić :( .

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2297
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: DRC w kicad

Postautor: wojtek » wtorek 24 sie 2021, 16:17

Może się mylę ale chyba nie ma jak takiego przypadku w ustawieniach uwzględnić. Poczekamy, może nasz spec od KiCada się wypowie, ja nie znalazłem takiej możliwości. Myślę, że lepiej mieć ostrzeżenie, o którym wiemy, że jest nadmiarowe albo właśnie tak skonstruować footprint elementu, który dopuszczać będzie montaż elementów pod układem, tylko czy wówczas nie położymy np za wysokiego elementu, a komunikatu ostrzegającego nie będzie?
Wojtek

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 463
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: Śląsko-Zagłębiowska Metropolia
Kontaktowanie:

Re: DRC w kicad

Postautor: ZbeeGin » wtorek 24 sie 2021, 18:06

courtyards.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2297
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: DRC w kicad

Postautor: wojtek » wtorek 24 sie 2021, 18:20

Jednak jest, nie skojarzyłem tego kompletnie z "polami zajętości" - no ale jak widać jak się to odhaczy, to w ogóle nie będzie monitował o potencjalnych konfliktach - no ale coś za coś :D
Wojtek

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek
Posty: 1029
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: DRC w kicad

Postautor: gaweł » wtorek 24 sie 2021, 20:51

Dzięki ZbeeGin, pomogło. Jednak jak każdy kij, ma to swoje dwa końce: można coś pominąć. Jak widać, program ma całą masę "tajnych" myków i niezbędny jest "przewodnik" po świecie tych opcji.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 463
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: Śląsko-Zagłębiowska Metropolia
Kontaktowanie:

Re: DRC w kicad

Postautor: ZbeeGin » środa 25 sie 2021, 17:18

wojtek pisze:Jednak jest, nie skojarzyłem tego kompletnie z "polami zajętości"

No wiesz. Sam to tłumaczyłem i najbardziej mi odpowiadało "pole zajętości" bo "dziedziniec" jest mało elektroniczny.

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2297
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: DRC w kicad

Postautor: wojtek » środa 25 sie 2021, 17:32

Może lepiej było użyć w obu przypadkach podobnego określenia? Ale to tylko moje subiektywne odczucie po prostu bryły brzegowe nie kojarzyły mi się z polami zajętości ale teraz już tak :D
Wojtek

Niko72
Posty: 4
Rejestracja: sobota 20 lut 2021, 14:45

Re: DRC w kicad

Postautor: Niko72 » niedziela 12 wrz 2021, 11:49

W mającym się pojawić KiCad 6 dostępna jest opcja wykluczenia danego naruszenia reguł projektowych. Wygląda to jak na zrzucie ekranu poniżej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek
Posty: 1029
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: DRC w kicad

Postautor: gaweł » niedziela 12 wrz 2021, 13:02

Niko72 pisze:W mającym się pojawić KiCad 6 dostępna jest opcja wykluczenia danego naruszenia reguł projektowych.

Jak miło, będzie super narzędzie.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 463
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: Śląsko-Zagłębiowska Metropolia
Kontaktowanie:

Re: DRC w kicad

Postautor: ZbeeGin » niedziela 12 wrz 2021, 18:08

Widzę, że muszę poprawić tłumaczenie bo wychodzą jakieś dziwne konstrukcje językowe.


Wróć do „KiCAD”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość