Co jest nie tak

Tutaj dzielimy się doświadczeniem z używania programu KiCAD.

Moderator: ZbeeGin

Awatar użytkownika
gaweł
Expert
Expert
Posty: 942
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Co jest nie tak

Postautor: gaweł » wtorek 22 wrz 2020, 00:59

Postanowiłem opanować nowe narzędzie: Kicad. Wiadomo, że najlepiej jest zrobić w tym narzędzie coś bardziej złożonego niż sugerują to różne tutoriale. Choć w sumie to nieistotne. Realizowany jest jakiś projekt, w którym występuje element:
IMG_8809.JPG
Takiego nie ma, więc istnieje konieczność „powiększenia” zestawu elementów bibliotecznych.
Z komponentem w sensie schematu jakoś sobie poradziłem, gorzej jest z footprintem.

Ale po kolei:
wersja programu to
pic00.png
Wyścibuliłem pracowicie element na schematy:
pic01.png
Nowy element jest tam gdzie powinien się znajdować (tak sądzę), bo:
pic02.png
prowadzi tam gdzie powinno:
pic03.png
Do tego koniecznością jest wyściubolenie footprintu, więc zrobiłem to.
pic04.png
Teraz chcę, by została utworzona nowa biblioteka footprintów, którą chcę nazwać lcd_szklo, więc wybieram opcję
pic05.png
określam nazwę
pic06.png
Mniemłem, że zapisze się nowy footprint (o nazwie DE335) w bibliotece lcd_szklo. Wychodząc z programu mam komunikat:
pic07.png
Więc wybieram Zapisz i wyjdź, na co w reakcji mam... pudło.
pic08.png
Robię Ustaw aktywną bibliotekę
pic09.png
to takiej nie ma na wyświetlanej liście.
pic10.png
i nie ma takiego katalogu na dysku.
pic11.png


Pytanie: gdzie rozminąłem się z rzeczywistością?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 430
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: Śląsko-Zagłębiowska Metropolia
Kontaktowanie:

Re: Co jest nie tak

Postautor: ZbeeGin » wtorek 22 wrz 2020, 16:17

Przede wszystkim, Twoja wersja programu KiCad to już mały zabytek. ;) Obecnie jest już dostępna wersja 5.1.6. (Która jest bardziej upierdliwa. :mrgreen: )

Po drugie zainstalowałeś program KiCad w Program Files i domyślnie próbujesz nowy footprint zapisać w bibliotece też "pod tym adresem". Niestety na przeszkodzie stoi sam system Windows z jego mechanizmami protekcji UAC, które nie pozwolą sobie by programy gmerały do woli w Program Files.
Twoja biblioteka się zapisała, ale w przestrzeni wirtualnej podsystemu UAC. Prawdopodobnie znajdziesz ją w "C:\Users\<twoja_nazwa_użytkownika>\AppData\Local\VirtualStore". KiCad nie wie, że istnieje mechanizm wirtualizacji podsystemu UAC, stąd nie bierze pod uwagę tego folderu przy wyświetlaniu zawartości czegokolwiek w Program Files.

Co dalej?
1. Możesz odinstalować program całkowicie i zainstalować np. w "C:\KiCad4". Wtedy mechanizmy obronne systemu nie będą działały i zapiszesz je w domyślnych folderach programu.
2. Możesz dalej posiadać program zainstalowany w Program Files, ale swoje biblioteki musisz przechowywać w miejscu dla Ciebie w pełni dostępnym. Np. "Moje Dokumenty\KiCad Biblioteki".

Dalej jednak będzie potrzeba "dowiązać" je za pomocą np. dodatkowych ścieżek dostępu zdefiniowanych w opcjach Menadżera projektu i Tabelach bibliotek fooptprintów. Inaczej biblioteki nie pojawiają się na listach.

Awatar użytkownika
gaweł
Expert
Expert
Posty: 942
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: Co jest nie tak

Postautor: gaweł » wtorek 22 wrz 2020, 20:23

Dzięki ZbeeGin za wyjaśnienia. Faktycznie jest tak jak piszesz, w końcu znalazłem ją.
pic21.png

No to odinstaluję i zainstaluję nie w domyślnym folderze. Swoją drogą ta nadopiekuńczość windozy jest wku...jąca. Nie lubię jak ktoś mnie do czegoś zmusza lub czegoś zabrania.

Jednak skoro piszesz, że nowsza wersja jest upierdliwa, to do pierwszych eksperymentów pozostanę przy tej wersji. Później pomyślę o zmianach. Na czym polega upierdliwość wersji 5.1.6?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
gaweł
Expert
Expert
Posty: 942
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: Co jest nie tak

Postautor: gaweł » wtorek 22 wrz 2020, 22:57

Dobra rada jest bezcenna. Zadziałało.
pic31.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 430
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: Śląsko-Zagłębiowska Metropolia
Kontaktowanie:

Re: Co jest nie tak

Postautor: ZbeeGin » środa 23 wrz 2020, 08:08

gaweł pisze:Na czym polega upierdliwość wersji 5.1.6?

Moim zdaniem jest kilka rzeczy:
1. Mamy już w obu modułach - edytor schematów i PCB - tabele bibliotek. Trzeba naprawdę dobrze przemyśleć co w nich ma być. Łącznie z podziałem na biblioteki "domyślne" i te wyłączne dla danego projektu schematu/PCB.
2. W związku z punktem 1 program dokonuje zmian w strukturze pliku schematu i jest on nieczytelny dla poprzedniej wersji. Kopia jest zachowywana. Proces migracji: http://kicad-centrum.pl/porady/migracja ... ramu-kicad
3. W związku z punktem 2 jak nie masz pełni bibliotek jakie na danym schemacie były użyte to doprowadzenie go do używalności może być drogą przez mękę. Ja miałem ok. 300 projektów z KiCad-a 3 i 4, które trzeba było zmigrować do wersji 5.
4. Pewne "filozoficzne zmiany interfejsu użytkownika" w edytorach bibliotek, które w 50% są na plus, a w 50% na minus.\

To tak w skrócie. Oczywiście znajdziesz też sporo ulepszeń w stosunku do 4.0 i po przebrnięciu przez okres przejściowy da się normalnie korzystać.

Awatar użytkownika
Zegar
User
User
Posty: 106
Rejestracja: wtorek 02 lip 2019, 14:42

Re: Co jest nie tak

Postautor: Zegar » niedziela 27 wrz 2020, 16:23

Też mam kilka pytań...
Czy footprinty są znormalizowane? Też próbuję sił w KiCAD i napotykam różne przeszkody. Ostatnio zaprojektowałem płytkę z elementami SMD i okazało się, że niektóre nie pasują.
CA80_mini_.png

Pady QFT były za krótkie. Na szczęście po podgięciu nóżek udało się przylutować.
Z80CPU_podginanie.JPG

W 8255 za to pady były OK, ale odległość między nimi za mała. Lutowanie zacząłem od środka, następnie podginałem piny igłą. Też się udało.
82C55A_przymiarka.JPG

RAM to ideał.
RAM_pasuje_idealnie.JPG

Mniejsze scalaczki też nie wszystkie pasowały. 74FCT138 (taki się trafił) był za szeroki i podginałem piny tak jak w TQFP.
CA80mini.JPG

Najpierw zamówiłem elementy, potem wziąłem się za projekt. Jednak części okazały się inne niż sądziłem...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"If A = success, then the formula is A = X + Y + Z.
X is work. Y is play. Z is keep your mouth shut."
A. Einstein

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 430
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: Śląsko-Zagłębiowska Metropolia
Kontaktowanie:

Re: Co jest nie tak

Postautor: ZbeeGin » niedziela 27 wrz 2020, 17:23

To nie jest problem KiCad-a ani wolontariuszy tworzących biblioteki. To niefrasobliwość producentów układów, którzy tworzą sobie własne obudowy nie do końca zgodne ze standardami; oraz dystrybutorów którzy często nie wiedzą co tak naprawdę sprzedają. Zatem na pierwotne pytanie odpowiadam: Nie wszystkie.

Prosty przykład. Popularna obudowa SMD 16-pinowa z rastrem 50 mils może nazywać sie SO16 (Small Outline) lub SOIC16 (Small Outline Integrated Circuit) i raz obudowa może mieć 150 milsów, raz 200 milsów. Teoretycznie wersja 200 milsów powinna się nazywać SO16W (Small Outline Wide Body), ale często po prostu nazywa się... SOIC16. Co więcej dwie obudowy SOIC16 mogą mieć różne wymiary mierzone pomiędzy końcówkami nóżek, np: Toshiba podaje dla swoich układów 7.0mm, a Fairchild już 6.20 mm.

Stąd przy projektowaniu często trzeba niestety wertować noty katalogowe i sprawdzać wymiary. Albo poczekać na implementację bibliotek zintegrowanych...

Awatar użytkownika
tasza
Geek
Geek
Posty: 1068
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 10:24
Kontaktowanie:

Re: Co jest nie tak

Postautor: tasza » niedziela 27 wrz 2020, 17:40

Przepraszam za offtop w tym zacnym wątku, ale jeżeli mamy już pod ręką elementy (może niekoniecznie dokładnie zamówione egzemplarze, ale inne kostki w analogicznych obudowach /wskazany 8255 jak zgaduje w ssop40/) to warto zrobić próbny wydruk, choćby na drukarce plujce, położyć elementy na papier i wtedy takie kwiatki wychodzą; ja do takiego testowego wydruku kładę dodatkowo na pcb coś, czego jestem w 100% pewna - z reguły dwie listwy goldpin 2x40 pod kątem prostym, jak na długości 10 cm pady dalej pasują to znaczy że skala wydruku jest ok, a co za tym idzie - obudowy elementów mają poprawne wymiary i konfrontacja z fizycznymi układami ma sens. No ale to takie moje kuchenne sposoby...
______________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
Kończysz tworzyć dopiero, gdy umierasz. (Marina Abramović)

Awatar użytkownika
Zegar
User
User
Posty: 106
Rejestracja: wtorek 02 lip 2019, 14:42

Re: Co jest nie tak

Postautor: Zegar » niedziela 27 wrz 2020, 17:43

Dziękuję. W przyszłości będę częściej używał suwmiarki. :-)
"If A = success, then the formula is A = X + Y + Z.
X is work. Y is play. Z is keep your mouth shut."
A. Einstein

Awatar użytkownika
Zegar
User
User
Posty: 106
Rejestracja: wtorek 02 lip 2019, 14:42

Re: Co jest nie tak

Postautor: Zegar » niedziela 27 wrz 2020, 18:24

tasza pisze:Przepraszam za offtop w tym zacnym wątku, ale jeżeli mamy już pod ręką elementy...

Niestety nie miałem pod ręką... Niektóre zamówienia jeszcze są w drodze. Z SMD dopiero raczkuję i bardziej boję się rezystorów niż np. Z80 w QFP. :-) Nie ma za co przepraszać, każda podpowiedź jest cenna. Dziękuję.

Poprzednie podziękowanie było dla kolegi @ZbeeGin.
ZbeeGin pisze:To nie jest problem KiCad-a ani wolontariuszy tworzących biblioteki...
"If A = success, then the formula is A = X + Y + Z.
X is work. Y is play. Z is keep your mouth shut."
A. Einstein

Awatar użytkownika
gaweł
Expert
Expert
Posty: 942
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: Co jest nie tak

Postautor: gaweł » niedziela 27 wrz 2020, 19:13

tasza pisze:Przepraszam za offtop w tym zacnym wątku,

Nie masz za co przepraszać. Pomimo, że początkową intencją było wyjaśnienie gdzie podziały się biblioteki, to dyskusja jest nadal w temacie, czyli co zrobić by to wszystko działało. Sam nie tak dawno się zastanawiałem co jest z tymi footprintami: jest ich cały ogrom i jakoś trzeba się w tym połapać.
Osobiście namierzyłem kilka (różnych) footprintów mających w nazwie SO16 i jak zauważył ZbeeGin mają różne wymiary. Na razie muszę to odłożyć na później, bo są inne ważne tematy.
Tak przy okazji: są w bibliotekach footprinty do montażu maszynowego i ręcznego. To szczególnie dotyczy rezystorów i kondensatorów (przynajmniej tyle dostrzegłem) w rozmiarze 0805 (takich przynajmniej używam na skalę masową). W specyfikacjach użyłem tych do montażu ręcznego, gdyż mają troszkę większe PAD'y. "Maszynowe" też będą dobre, ale będzie trudniej przylutować klasyczną lutownicą (nie hot air). Także jak widać, ma tu pokrycie popularne powiedzenie: "jak se pościelisz, tak się wyśpisz".

tasza pisze:ja do takiego testowego wydruku kładę dodatkowo na pcb coś, czego jestem w 100% pewna - z reguły dwie listwy goldpin 2x40 pod kątem prostym, jak na długości 10 cm pady dalej pasują to znaczy że skala wydruku jest ok, a co za tym idzie - obudowy elementów mają poprawne wymiary i konfrontacja z fizycznymi układami ma sens.

Ja również sprawdzam wszystko, z tym, że moim chwytem jest narysowanie klasycznej linijki z kreską co 1cm, ale w sumie każdy chwyt jest dobry, byle prowadził do celu.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Zealota
Posty: 6
Rejestracja: środa 08 maja 2019, 08:49

Re: Co jest nie tak

Postautor: Zealota » poniedziałek 28 wrz 2020, 15:23

Ciekawy wątek aczkolwiek w swojej skromnej praktyce z KiCadem nie spotkałem opisywanych przez Was problemów, natomiast trochę czasu zajęło mi uporządkowanie pracy z wersją 5.1.6. Najwięcej problemów sprawiła mi przenośność projektów pomiędzy komputerami. To tak apropos :)

Przynoszę ze sobą troszkę kicadowej "rozrywki".
Projekty od A do Z, ale skupione na poprawnym projektowaniu, głównie obwodów 4-ro warstwowych z uwzględnieniem poprawnie prowadzonych ścieżek różnicowych. Tłumaczone przystępnie oraz szczegółowo. Kanał YT godny polecenia wg mnie.

https://www.youtube.com/watch?v=0fteCxn5XXA
https://www.youtube.com/watch?v=qXWYXxDokv4
https://www.youtube.com/watch?v=C7-8nUU6e3E

Awatar użytkownika
gaweł
Expert
Expert
Posty: 942
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: Co jest nie tak

Postautor: gaweł » poniedziałek 28 wrz 2020, 20:09

ZbeeGin pisze:Stąd przy projektowaniu często trzeba niestety wertować noty katalogowe i sprawdzać wymiary. Albo poczekać na implementację bibliotek zintegrowanych...

A czy jest w KiCAD coś takiego (bo nie namierzyłem dotąd) jak: podaj odległość od miejsca (klik myszką) do miejsca (klik myszką) i dostaję informację, że w X to jest tyle w Y to jest tyle i po przekątnej tyle (tak jest przykładowo w ALTIUM). Rozumiem, że zawsze można na kalkulatorze rachnąć mając wyświetlone współrzędne. A może jest jakiś inny tajny myk na to?

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
Zegar
User
User
Posty: 106
Rejestracja: wtorek 02 lip 2019, 14:42

Re: Co jest nie tak

Postautor: Zegar » poniedziałek 28 wrz 2020, 21:21

gaweł pisze:
ZbeeGin pisze:Stąd przy projektowaniu często trzeba niestety wertować noty katalogowe i sprawdzać wymiary. Albo poczekać na implementację bibliotek zintegrowanych...

A czy jest w KiCAD coś takiego (bo nie namierzyłem dotąd) jak: podaj odległość od miejsca (klik myszką) do miejsca (klik myszką) i dostaję informację, że w X to jest tyle w Y to jest tyle i po przekątnej tyle (tak jest przykładowo w ALTIUM). Rozumiem, że zawsze można na kalkulatorze rachnąć mając wyświetlone współrzędne. A może jest jakiś inny tajny myk na to?

Jest "Inspekcja/Miarka odległości". Jak rozwiniesz menu zobaczysz suwmiarkę.
"If A = success, then the formula is A = X + Y + Z.
X is work. Y is play. Z is keep your mouth shut."
A. Einstein

Awatar użytkownika
gaweł
Expert
Expert
Posty: 942
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: Co jest nie tak

Postautor: gaweł » poniedziałek 28 wrz 2020, 22:47

Zealota pisze:To tak apropos :)

Super, materiały są ciekawe i cenne, tylko widzisz, tu troszkę o co innego idzie. Jakby ci to powiedzieć: tu chodzi o opanowanie narzędzia a nie filozofię projektowania. Sztuka posługiwania się czymkolwiek jest do opanowania w krótkim czasie, wystarczy trochę poćwiczyć. Filozofii to każdy uczy się znacząco dłużej, mnie to zajęło kilka dobrych lat żeby zatrybić o co chodzi a tak naprawdę to człowiek całe życie się czegoś uczy. To jak nauka chodzenia lub jazdy na rowerze, każdy musi to pokonać samodzielnie (i nie ma inaczej), co nie znaczy, że nie można posiłkować się wiedzą zaczerpniętą z zewnątrz.
Niemniej dzięki za ciekawe linki.

Zegar pisze:Jest "Inspekcja/Miarka odległości". Jak rozwiniesz menu zobaczysz suwmiarkę.

pcbedit.png

Jakoś obklikałem wszystkie zakamarki i nie namierzyłem. Może to kwestia wersji programu. Ja używam aktualnie, jak stwierdził ZbeeGin, trochę leciwej wersji. Jeżeli tak, to może to jednak sygnał by przejść na inny level.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
Zegar
User
User
Posty: 106
Rejestracja: wtorek 02 lip 2019, 14:42

Re: Co jest nie tak

Postautor: Zegar » poniedziałek 28 wrz 2020, 23:37

gaweł pisze:
Zegar pisze:Jest "Inspekcja/Miarka odległości". Jak rozwiniesz menu zobaczysz suwmiarkę.

Jakoś obklikałem wszystkie zakamarki i nie namierzyłem. Może to kwestia wersji programu. Ja używam aktualnie, jak stwierdził ZbeeGin, trochę leciwej wersji. Jeżeli tak, to może to jednak sygnał by przejść na inny level.

Rzeczywiście nie masz "inspekcji".
KiCAD_suwmiarka.png

Skrót do suwmiarki ctrl+shift+m. Spróbuj, może zadziała...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"If A = success, then the formula is A = X + Y + Z.
X is work. Y is play. Z is keep your mouth shut."
A. Einstein

Awatar użytkownika
gaweł
Expert
Expert
Posty: 942
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: Co jest nie tak

Postautor: gaweł » wtorek 29 wrz 2020, 00:02

Nie działa.
Przeinstaluję na nowszą wersję. W ten sposób ominę konieczność późniejszej konwersji projektów między wersjami kicad'a.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
gaweł
Expert
Expert
Posty: 942
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: Co jest nie tak

Postautor: gaweł » środa 30 wrz 2020, 23:34

Qu przestrodze innym świeżym adeptom...

No więc odinstalowałem starą wersję kicada (tą opisaną wyżej 4 ... coś tam), ściągnąłem najnowszą wersję (5 coś tam) i ją zainstalowałem. Nie działa :( , dokładniej nie działa rysowanie schematów i edycja biblioteki elementów na schemat (to znaczy nie uruchamia się → po uruchomieniu programu mam kręcącą się klepsydrę i tyle, program trzeba ubić w managerze). Po bezsensownej walce z problemem rozum mi wrócił i poczytałem dokładniej na temat instalacji kicada. Pojawiła się sugestia, że moje win 7 się nie nadaje, minimalna wersja to win 8.1 lub win 10. Sprawdziłem (z tej samej instalki), na win 10 zadziałało (to co nie chciało się odpalić na win 7).

Wniosek: warto czytać co jest napisane....

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 430
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: Śląsko-Zagłębiowska Metropolia
Kontaktowanie:

Re: Co jest nie tak

Postautor: ZbeeGin » sobota 03 paź 2020, 20:06

Jeśli masz Windows 7 64bit to czy próbowałeś zainstalować wersję 32-bitową KiCad-a?

Awatar użytkownika
gaweł
Expert
Expert
Posty: 942
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: Co jest nie tak

Postautor: gaweł » sobota 03 paź 2020, 23:45

Windoza jest 32-bitowa i instalowany Kicad również 32-bitowy.
Kiedyś próbowałem zainstalować windozę 64-bitową, ale poszło coś nie tak. Nie miałem czasu i ochoty na rozgrzebywanie problemów, więc tak już zostało. Jestem w trakcie organizowania nowego środowiska, więc problemy same się rozwiążą.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse


Wróć do „KiCAD”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość