[kicad]Powielanie pcb

Tutaj dzielimy się doświadczeniem z używania programu KiCAD.

Moderator: ZbeeGin

Awatar użytkownika
Marcin
User
User
Posty: 245
Rejestracja: środa 09 wrz 2015, 19:30
Lokalizacja: Królewskie miasto Sandomierz

[kicad]Powielanie pcb

Postautor: Marcin » czwartek 18 cze 2020, 16:02

Hej

Mam zaprojektowaną małą płytkę o wymiarach 22x23mm. Wysyłając projekt do firmy celem wykonania pcb bardziej opłacalne będzie wstawić na jeden arkusz o wymiarach 100x100m 16 takich płytek oddzielonych rowkiem do odłamywania niż wysyłać jako pojedyncze płytki.

Może ktoś robił coś takiego ? Jak wstawić rowek do odłamywania w kicad ?

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 419
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: Śląsko-Zagłębiowska Metropolia
Kontaktowanie:

Re: [kicad]Powielanie pcb

Postautor: ZbeeGin » czwartek 18 cze 2020, 17:47

Panelizację się zwykle robi tak, że bierze się jedną z warstw mechanicznych i przeznacza na komentarze inżynierskie dla wytwórcy PCB (W KiCad do tego są warstwy E.C.O). Tam można zaznaczyć linie i opisać je gdzie ma być zrobione rylcowanie (V-Groove, V-Scoring), różne sloty robione frezem, ścięcia, itp.

Jeśli chcesz na szybko zrobić panel by wykonało to JLCPCB to masz dwie opcje:
1. Wysyłasz Gerbery dla pojedynczej płytki i potem w opcjach zaznaczasz "Delivery Format" -> "Panel by JLCPCB". Potem tylko określasz ile ma być płytek na panelu, marginesów i jaki ich rozmiar. Za drobną opłatą dodatkową sami zrobią. Oczywiście zamówienie np. 5 sztuk będzie dotyczyło 5 paneli.
2. W programie KiCad linie na warstwie Edge.Cuts przenosisz na warstwę np. Cmts.User. Chodzi o to by te linie z pojedynczych płytek przy składaniu nie nakładały się na siebie. Potem powielasz projekt kopiując płytkę w matrycę x * y płytek. Jak już to będzie gotowe to w miejscach gdzie ma się pojawić V-Groove na nowo rysujesz linie krawędziowe, ale tak by prowadziły od jednej krawędzi panelu do drugiej. Możesz też dodać marginesy, ale w przypadku prostych obrysów nie będą konieczne. Z tak poskładanego panelu (zapisując wcześniej plik PCB pod inną nazwą) generujesz dopiero pliki Gerber (bez Cmts.User). Przy zamówieniu zaznaczasz "Delivery Format" -> "Panel by Customer" i podajesz ile jest x i ile y. JLCPCB samo odkryje, że linie na Edge.Cuts wewnątrz płytki to miejsca gdzie zrobić rylcowanie.

Ja zwykle wybieram opcję 2. Tu nawet pokazuję jedną z formatek: viewtopic.php?f=83&t=1473&start=25#p11644

Co do cen. Panel będzie droższy niż pojedyncze PCB. Po prostu: nieco większa powierzchnia laminatu (przy uwzględnieniu marginesów) i dodane zostaną koszty samego rylcowania. Dla prototypów prawie nieopłacalne. Co innego jak są to płytki produkcyjne, gdzie koszty rozłożą się na np. 100 paneli...

Awatar użytkownika
Marcin
User
User
Posty: 245
Rejestracja: środa 09 wrz 2015, 19:30
Lokalizacja: Królewskie miasto Sandomierz

Re: [kicad]Powielanie pcb

Postautor: Marcin » czwartek 18 cze 2020, 18:05

To wydaje mi się że taniej wyjdzie tylko powielić jeden layout 16 razy na pcb bez wstawiania rowków do odłamywania, a w domu pociąć, to takich celów małą mam piłę tarczową proxxona, tnie perfekcyjnie, żadnych zadziorów, krawędź ostra jak brzytwa.

W takim przypadku niewiele wzrośnie koszt przesyłki ze względu na większą wagę pcb. Ale dopóki mieszczę się z płytką w wymiarach 100x100mm koszt za 10 sztuk wychodzi 5$.

I nie 16 a 12 sztuk, moja pomyłka, bo 23*5 > 100.
Ostatnio zmieniony czwartek 18 cze 2020, 18:15 przez Marcin, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 419
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: Śląsko-Zagłębiowska Metropolia
Kontaktowanie:

Re: [kicad]Powielanie pcb

Postautor: ZbeeGin » czwartek 18 cze 2020, 18:10

Od razu będziesz miał maila, że prawdopodobnie zapomniałeś o dodaniu linii między płytkami.

Awatar użytkownika
Marcin
User
User
Posty: 245
Rejestracja: środa 09 wrz 2015, 19:30
Lokalizacja: Królewskie miasto Sandomierz

Re: [kicad]Powielanie pcb

Postautor: Marcin » czwartek 18 cze 2020, 18:17

ZbeeGin pisze:Od razu będziesz miał maila, że prawdopodobnie zapomniałeś o dodaniu linii między płytkami.


MP1584F.PNG


I takie coś nie przejdzie ? 12x powielona jedna PCB na arkuszu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Marcin
User
User
Posty: 245
Rejestracja: środa 09 wrz 2015, 19:30
Lokalizacja: Królewskie miasto Sandomierz

Re: [kicad]Powielanie pcb

Postautor: Marcin » poniedziałek 22 cze 2020, 18:27

3x3 płytki na jednym arkuszu poszło, już jest w połowie produkcji. W domu mam piłę z tarczą z węglika od proxxona to się potnie na małe kawałki. Wysłałem dwa projekty w takiej formie, łącznie 90 płytek, całość z wysyłką do zapłaty wyszła 44,59 pln, czyli ~0,5pln / 1 sztuka.

Kiedyś w podobne rzeczy bawiłem się w domu ... Kompletnie nieopłacalne, bo pcb, folia światłoczuła, soldermaska, koszt zdobycia niezbędnego oprzyrządowania, koszty energii przy wygrzewaniu w piecu i czas poświęcony niewiele mniej wyniosą a wyniki domowego wykonania nieporównywalnie słabe do tego co oferuje jlcpcb.


Wróć do „KiCAD”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość