[KiCAD] zmiana położenia opisu

Tutaj dzielimy się doświadczeniem z używania programu KiCAD.

Moderator: ZbeeGin

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 180
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

[KiCAD] zmiana położenia opisu

Postautor: phill2k » czwartek 03 paź 2019, 21:57

KiCAD v5.1.2 - potrzebuję zmienić położenie opisu przycisku J4 (oznaczony na rys. pomarańczową ramką) łącznie z ramką z warstwy górnej F.SlikS na warstwę dolną B.SlikS nie ruszając pól lutowniczych footprintu, w szczególności chodzi mi o ramkę, bo zmiana położenia oznaczenia to nie problem - czy jest taka możliwość, jeśli tak to jak to zrobić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 329
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: GOP
Kontaktowanie:

Re: [KiCAD] zmiana położenia opisu

Postautor: ZbeeGin » piątek 04 paź 2019, 08:38

Oczywiście, że jest. Trzeba wejść we Właściwości footprintu najeżdżając na footprint i naciskając E. Następnie stamtąd uruchomić Edycję footprintu... by jego kopia przeniosła się do edytora footprintów. Zmienić warstwę docelową dla wszystkich przenoszonych elementów z F.SilkS na B.SilkS. A następnie wykonać polecenie Zaktualizuj footprint na płytce lub Zapisz zmiany na płytce (W kolejnych wersjach programu było to zmieniane).

Musisz jednak pamiętać, że takie zmiany robi się na finalnej wersji płytki. Gdybyś teraz zmienił coś na schemacie i ponownie przeszedł drogę ze schematu do płytki to footprint może wrócić do swojego poprzedniego stanu, bo zostanie ponownie załadowany z biblioteki.

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 180
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

Re: [KiCAD] zmiana położenia opisu

Postautor: phill2k » piątek 04 paź 2019, 12:53

Działa :D , bardzo dziękuję za szybką pomoc.


Wróć do „KiCAD”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości