Canon - klawiatura nieśmiertelna (mechaniczna)

Kącik dla elektroniki retro - układy, urządzenia, podzespoły, literatura itp.
Awatar użytkownika
tasza
Geek
Geek
Kontaktowanie:

Canon - klawiatura nieśmiertelna (mechaniczna)

Postautor: tasza » wtorek 07 lut 2017, 18:07

Kupiona na na bazarze Wolumen ładnych parę lat temu, jak jeszcze to była giełda elektroniczna a nie warzywniak, normalnie miałam szczęście nieziemskie wtedy....
Klasyczne dla XT/AT złącze DIN a więc konieczna była wieloetapowa konwersja do USB, stąd przelotki DIN->PS2 i kolejna PS2->USB :)
Klawiatura ma konkretny i głośny klik, więc gdy mam pisaninę po nocy to jednak jej nie używam - hałas jest spory i powoduje protesty domowników
Nie chcę teraz otwierać, ale ona jest AFAIK z okolic '85 - więc przeżyła wszelkie moje Chickony, Manty, A4Techy i inne z Tesco.

I nie ma klawisza "Win" co w niej lubię najbardziej - taka moja ulubiona oldschoolowa czarna diablica ;) mentalnie pasujemy do siebie ;)

0_IMG_5108.JPG
1_IMG_5107.JPG
2_IMG_5109.JPG
3_IMG_5110.JPG
4_IMG_5111.JPG
5_IMG_5114.JPG
6_IMG_5113.JPG
7_IMG_5112.JPG
8_IMG_5106.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
______________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
Kończysz tworzyć dopiero, gdy umierasz. (Marina Abramović)

Awatar użytkownika
acid3
User
User
Kontaktowanie:

Re: Canon - klawiatura nieśmiertelna (mechaniczna)

Postautor: acid3 » wtorek 07 lut 2017, 18:11

Fajowska, jeszcze by się przydał filmik z dźwiękiem "klików" ....

Awatar użytkownika
j23
Expert
Expert

Postautor: j23 » wtorek 07 lut 2017, 23:51

Yhm... Klawiaturka niczego sobie... 8-) :) Teraz już takich przeciwpancernych klawiatur nie robią i wielka szkoda. Acha, no i brak klawisza Win i tego drugiego (chyba menu podręczne, czy jak go tam nazywają) i -także i moja ulubiona cecha. Posiadam klawiaturę Chicony 101, która też była nie do zaje..chania, ale.. musiałem oczywiście przypadkowo wylać na nią piwo. :cry: Oczywiście wyczyściłem później, naprawiłem, umyłem i wysuszyłem, ale... niestety, przy próbie ratowania jej życia delikatny chiński plastik na złączach przycisków gdzieniegdzie nie wytrzymał, zrobił "pyk" i teraz niektóre klawisze "leżą" na klawiaturze... Dodam tylko, że moja Chicony dwukrotnie przeżyła "cios karate" w sam środek (klawiszom wtedy nic się nie stało) i działała dalej - dopiero czas i to piwo ją wykończyło... Natomiast całkiem niedawno po zakupie klawiatury no-name (ale z układem klawiszy jak w Chicony) specjalnie wyrżnąłem klawisze MS (a miejsca pozalepiałem czarną taśmą izolacyjną). Stała się prawie jak Chicony, tyle że była cichsza :D

Pozdrawiam! j23
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek

Postautor: gaweł » poniedziałek 29 maja 2017, 19:47

acid3 pisze:Fajowska, jeszcze by się przydał filmik z dźwiękiem "klików" ....

Da się uzyskać. Sorry, ale to się walało w różnych warunkach, a do filmu nie chciało mi się tego wkładać do pralki. Te klawiatury są mechaniczne z jednym wyjątkiem :arrow: ta co ma klawisze od windowsów (jak to odkryłem, że jest foliowa, to film był już na stronie i nie chciało mi się kręcić drugiego).
kbd_klik.mov
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
acid3
User
User
Kontaktowanie:

Postautor: acid3 » poniedziałek 29 maja 2017, 21:10

No piękna sprawa .....

Wróć do „Retro”