Witam,
Przekazuję smutną wiadomość, Zilog ogłosił że procesor Z80 i jego peryferia, Z180 przestaną być produkowane 14 czerwca 2024 roku. Szkoda, że nie dociągnęli do pełnych 50 lat produkcji.
Koniec Z80
Re: Koniec Z80
tapy pisze:Witam,
Przekazuję smutną wiadomość, Zilog ogłosił że procesor Z80 i jego peryferia, Z180 przestaną być produkowane 14 czerwca 2024 roku. Szkoda, że nie dociągnęli do pełnych 50 lat produkcji.
Koniec produkcji to nie koniec świata. Nie kupowałem nowych scalaków i nie planowałem takich zakupów. Na razie zakup używanych nie jest problemem, więc nie ma co rozpaczać. Myślę, że nie dożyję prawdziwego końca Z80.
"If A = success, then the formula is A = X + Y + Z.
X is work. Y is play. Z is keep your mouth shut."A. Einstein
X is work. Y is play. Z is keep your mouth shut."A. Einstein
Dla osób zajmujących się tym tematem nie będzie stanowiło to większego znaczenia - obecnie nadal korzystam z zapasów układów wyprodukowanych na przełomie wieków. Problemem to będzie dla nowych użytkowników, w Chinach nie sposób już kupić oryginalne układy CMOS, bo wszystko co jest tam dostępne to przemalowane NMOS, w oficjalnej dystrybucji nadal jeszcze są, lecz cena nowych układów jest lekko zaporowa. Sprzedawcy posiadający jakieś zapasy zapewne podniosą cenę i to może przekroczyć próg chęci "powrotu do przeszłości", skoro obecnie za 1$ można sobie stworzyć "klaster" z 10 mikrokontrolerów RISC-V albo ARM. Tanie pozostaną Z80 NMOS 4MHz, bo nie bardzo nadają się do zabaw z systemem operacyjnym gdzie wymagane minimum to 6MHz. Bez nowych dostaw, zabawa z Z80 będzie coraz droższa.
Zegar pisze:Koniec produkcji to nie koniec świata.
Fankluby nie upadną, a może trzeba zrobić zapasy?
Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse
Cóż, Zilog ogłosił zakończenie produkcji więc społeczność Free and Open Source Silicon (FOSS) przygotowuje już jego krzemowy odpowiednik Z80. Zapowiadają, że pierwsze sztuki pojawią się już w czerwcu. Więcej informacji na GitHub
tapy pisze:Zapowiadają, że pierwsze sztuki pojawią się już w czerwcu
Jednak fanklub nie upadnie
Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse