Myślę że to dobra wiadomość dla nas wszystkich.

j23 pisze:Kolego Tapy robisz software, czy hardware też?
tapy pisze:...na liście mam również plan zbudowania CA80 w tym standardzie, który rodzi się w bólach, bo ciągle coś. Koncepcyjnie ma to wyglądać jak ekspander platera RC2014... Może w zimowe, długie wieczory...
tapy pisze:CA80 z Z180!!! Ciekawy pomysł spięcia RC2014 i CA80 za pomocą przedłużki CPU. Sądzę, że mówiąc o ułańskiej fantazji myślałeś o swoim projekcie
tapy pisze:Ja niestety chcę podejść do tego tematu bardziej konserwatywnie, modułowy CA80 w standardzie RC2014 będzie samodzielnym bytem jak jego oryginał. Myślę, że nic nie straci ze swojego wdzięku, wszak nadal to będzie CA80 tylko podzielony moduły, a dzięki temu zyska, odzyskując pełną szynę bez nieśmiertelnego kynaru.
Zegar pisze:CA80 był modułowy w pierwszym wcieleniu i niestety stracił tę cechę w drugiej wersji.
Zegar pisze: Od dwóch lat tworzę klon CA80 wykorzystując modułowość pierwszej wersji wzbogaconą o plusy drugiej. Mam na myśli ZU64 i klawiaturę 6x4 zamiast 3x10. Dodałem rozwiązania z Z80-MBC2 i emulator magnetofonu wprowadzający klimat lat 80-tych. Poza tym wykorzystałem obudowę Elwro144 wraz z klawiaturą. Dzięki ZS z pierwszej wersji pozostał duch pierwowzoru. Przynajmniej w moim odczuciu.
tapy pisze:To będzie ciekawy projekt i myślę, że odda ducha tamtych czasów. Budowa replik ma w sobie ten pierwiastek epoki.
Zegar pisze:Jest jeszcze sprawa portu użytkownika. ZU64 (82 mm) jest dłuższe niż górna krawędź standardowej płytki RC, chyba że odpuścimy sobie ścięcie i zaokrąglenie. Albo zastosujemy poziomą, prostokątną płytkę przedłużającą "backplane". Z kolei ZU64 na ZU50 już mam. Chyba to najlepiej mi wyszło.
tapy pisze:Martwi mnie wysokość przycisków z kapturkami w stosunku do wyświetlacza, może się okazać, że trzeba by pomyśleć o jego podniesieniu gdyby ten projekt miał otrzymać drukowaną obudowę.
Zegar pisze:Oczywiście już zamówione.
tapy pisze:Tak na przyszłość, staraj się dołączać kaskadę przerwań Z80 do pinów 38 i 39, przy nowszych platerach można ją zrobić bez krosów, za pomocą zworek.
Zegar pisze:Poprawione.
tapy pisze:teraz ostatnie pytanie ZU - jakie to złącze? Na DIN41612 2x32 to mi nie wygląda, planujesz tu użyć goldpin i połączenie taśmą do DB50?
tapy pisze:I to jest pięta achillesowa mojej koncepcji, bo przyjęta konwencja przedłużenia backplane przez PPI systemowe wraz z jego otoczeniem i kanapką klawiatury z wyświetlaczem nie przewiduje umieszczenia ZU w takim komputerze, w żaden rozsądny sposób. Rozwiązaniem jest użycie ekspandera bakcplane (np.SC113) który ma po obu stronach złącza kątowe i użycie po drugiej stronie podobnego rozwiązania jakie tu zaprezentowałeś lub dołączenie 8255 użytkownika i przypisanym do niego złączem do płytki PPI systemowego (miejsce tam jest, PCB ma 4"x4").
Zegar pisze:Nie byłoby prościej zrobić klawiaturę i wyświetlacz podłączane taśmą do np. takiej płytki?
Bez problemu zmieściła się też obsługa magnetofonu.
tapy pisze:... to już prawie gotowiec!
Zegar pisze:Dlaczego prawie?
tapy pisze:Miałem na myśli całość CA80 na RC2014, jako kompletne urządzenie!
Zegar pisze:No to mam całe! I to z dodatkami.![]()
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość