Postanowiłem podzielić się moją wersją pamięci masowej, na bazie płytki MIK 290 wg projektu Kol. @phill2k ([CA80] MIK290 nowe PCB - Strona 2 - microgeek.eu )i zmodyfikowanej płytki pamięci FLASH V 2 - Kol. @zegar (posty powyżej). Modyfikacja polega na dodaniu do płytki FLASH:
- złącza kołkowego szpilki 2x40 – do łączenia z MIK 290 – złącze EXT (JM2-MOD4) na MIK290
- złącza 2x17 – do połączenia z podstawką U 10 w CA80 /ja mam dolutowany przewód <z gniazdem 2x17> od starego napędu dyskietek 1,44 MB, wykorzystane tylko 28 pinów - reszta wolna, lutowanie 1:1, tzn, pin 1 z U10 odpowiada pinowi 1 w gnieździe kabla napędu dyskietek/.
To rozwiązanie dla tych co nie mają płytki MIK 290, tylko starszą wersję CA80, bez złącza EXT
dodatkowo dałem trzy „przełączniki” - jumepry szpilkowe 1x3, do wyboru: programowanie/zapis pamięci FLASH albo EEPROM AT28C256
podstawka U6 to podstawka typu ZIF, łatwiej wkładać i wyjmować pamięci.
Aby nie wyciągać pamięci RAM z podstawki U10 w CA80 /jeśli jest tam włożona/, sygnał /CE, pin 10 na U4-74LS1378, dałem przez „przełącznik” -jumper 1x3, wlutowany na MIK 290: sygnał „idzie”albo do U10/CA80 jako IN albo na zewnątrz jako UOT, do płytki FLASH, przez pin 20 złącza EXT /wcześniej trzeba przeciąć ścieżkę do RESET_na MIIK 290.
Oprogramowanie pozwala zapisywać pamięci typu FLASH SST39SF0xx lub AT28C256/64. Pamięć w U4 /MIK290/ to 27C64 /z okienkiem do kasowania/ UV lub lepsza EEPROM AT28C64, 8kB; zworką J1 na płytce FLASH wybieramy pierwsze 4kB - 0-FFFh lub drugie 4 kB 1000h-1FFFh. Mój program nie przekracza FFF, więc dwa programy mieszczą się w tej kości xxC64.
Pliki *.ASM były kompilowane przy pomocy „Aside” (
http://www.theeg.de/aside/index.html), niestety, wersja językowa niemiecka ale służę pomocą jeśli idzie o niemiecki. Program po kompilacji zapisuję w pamięci EEPROM/ I2C i CA80 odczytuje go z tejże pamięci.
Opis moich programów jest w pliku README_FLASH.
Zapis programu do pamięci FLASH z CA80 odbywa się trochę inaczej niż to jest w oryginale programu płytki FLASH 2 Kol. ZEGAR. U mnie program jest zapisywany bezpośrednio do FLASH, wg opisu w pliku README, bez bajtów jak w przypadku zapisu na magnetofon. Wg mnie jest to bardziej czytelne. Bajty po zapisie możemy podejrzeć, jak zleceniem *D w CA , oczywiście nie możemy ich modyfikować. Program do FLASH ma 8 zleceń: kasowanie pamięci lub sektora, przegląd, sumę kontrolną bajtów, zapis programu, szukanie programu /wyświetlanie nazwy tegoż/ i uruchomienie w CA, jeśli wpiszemy nr programu, odczyt obszaru z FLASH do CA, pozycja programu w pamięci FLASH. Uruchamianie od 4000h – zlec. *G 4000.
Program obsługuje wyświetlacz LCD 4x20 znaków, podłączony „bezpośrednio” do CA, wg Kol. ZEGAR
(
viewtopic.php?f=82&t=2513) z drobną zmianą: jako „LCD_E” wykorzystałem EME8 – pin 13 U16 w CA80.
Może komuś przyda się taka pamięć na swoje programy. Mam też inną pamięć, AT24C512, na płytce umieszczone jest 6. szt, zapis/odczyt wg I2C: tylko czas szukania programu w stosunku do FLASH jest znacznie dłuższy. Jeśli ktoś jest zainteresowany, podzielę się tym programem.
Pozdrawiam i miłej przygody z CA80!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.