[CA80] Czyste ROMy.

Kącik dla elektroniki retro - układy, urządzenia, podzespoły, literatura itp.

Moderator: tasza

nixie
Newb
Newb
Posty: 30
Rejestracja: sobota 02 sty 2016, 20:20

[CA80] Czyste ROMy.

Postautor: nixie » sobota 06 sty 2018, 17:39

Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem komputerka CA80. Niestety na tą chwilę nie odpala ale to nawet i lepiej, lubię takie wyzwania :-) Będzie przy nim sporo pracy, żeby doprowadzić go do odpowiedniego stanu. Przy próbie odczytu pamięci w programatorze okazało się, że są czyste, same FFki. Czy jest to możliwe, że po tylu latach program wyparował z obydwu pamięci? Programator na bank sprawny, okienka idealnie zaklejone i nie ruszane. Pamięci to:
1. ST M27128A-2F1 z wsadem 33
2. HITACHI HN4827128 z wsadem 930

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1094
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: Antystatyczny » sobota 06 sty 2018, 17:42

Ktoś mógł ingerować w zawartość tych EPROMów, ewentualnie nie były "głęboko wypalane" i po latach zgubiły program.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

nixie
Newb
Newb
Posty: 30
Rejestracja: sobota 02 sty 2016, 20:20

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: nixie » sobota 06 sty 2018, 17:52

Spróbuję je jeszcze raz zaprogramować ale... potrzebuję odpowiednich wsadów. Czy ktoś z szanownych koleżanek i kolegów posiada i może udostępnić wsady w wersji 33 i 930 dla płytki MIK290. Znalazłem coś na Elektrodzie ale wolałbym zaaplikować 'pewne wersje'.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1094
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: Antystatyczny » sobota 06 sty 2018, 17:54

Myślę, że Tasza oraz Gaweł będą w stanie pomóc. Jestem pewien, że odezwą się w tym wątku.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

tasza
Expert
Expert
Posty: 861
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 10:24

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: tasza » sobota 06 sty 2018, 18:22

nixie pisze:Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem komputerka CA80.

:D no czad normalnie, ale super! Fotki jakieś masz?

Napisz proszę - stary (trzy laminaty) czy nowy - jeden dwustronny? to ważne, ponieważ w głębszych jelitach monitora p. Gardynik zrobił na okazję nowej pcb parę zmian i trzeba mieć stosowny wsad. Służę MIK33 wersja 8kB w nowej i starej wersji, 390 nie posiadam.

Tak, możliwe jest że kostki straciły zawartość i samoistnie wróciły do 0xFF, tu nie ma co dywagować, tylko jeżeli jesteś naprawdę pewien, że nie mają już wartościowego wsadu - "dobij" je kwadransem pod lampką UV i wgraj nowe binaria.
Znacznie lepiej od EPROM zapodać do CA80 kostki EEPROM typu 28C64 (od Seeq czy Atmel), nawet cała ``uczona dyskusja`` była na Elektrodzie o tym, ale już nie chciałam się wtrącać - u mnie są teraz EEPROM i gra.

Wsad za dłuższą chwilę, muszę o Motorolce pierwej dokończyć, normę przecie wyrobić trzeba na dziś, o CA80 sporo tu: http://bienata.waw.pl/ca80.php a jak coś potrzeba - śmiało pisz :)

nixie
Newb
Newb
Posty: 30
Rejestracja: sobota 02 sty 2016, 20:20

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: nixie » sobota 06 sty 2018, 18:45

tasza pisze:Napisz proszę - stary (trzy laminaty) czy nowy - jeden dwustronny? to ważne, ponieważ w głębszych jelitach monitora p. Gardynik zrobił na okazję nowej pcb parę zmian i trzeba mieć stosowny wsad. Służę MIK33 wersja 8kB w nowej i starej wersji, 390 nie posiadam.


Super! Płytka jest nowsza dwustronna (MIK290) Ten drugi wsad to chyba 930 bo tak jest opisana kostka.

tasza pisze:Znacznie lepiej od EPROM zapodać do CA80 kostki EEPROM typu 28C64 (od Seeq czy Atmel), nawet cała ``uczona dyskusja`` była na Elektrodzie o tym, ale już nie chciałam się wtrącać - u mnie są teraz EEPROM i gra

Muszę kupić te pamięci bo nie mam a tymczasem chciałbym żeby było jak najbardziej koszernie :-)

20171211_203307.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

tasza
Expert
Expert
Posty: 861
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 10:24

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: tasza » sobota 06 sty 2018, 21:24

No i zaskoczka, nowy CA80 i MIK33 mam dla 8kb tylko po swoich modyfikacjach, no sorki, przedwcześnie się pochwaliłam,
ale zgrałam MIK33 z innego egzemplarza, z NEC 27128, w załączniku bin i hex. Jeżeli masz z innego źródła - prośba o porównanie i jak wyjdzie to samo, to można śmiało kostkę programować, koniecznie daj znać czy odpali.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

nixie
Newb
Newb
Posty: 30
Rejestracja: sobota 02 sty 2016, 20:20

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: nixie » sobota 06 sty 2018, 23:02

Wielkie dzięki. Oczywiście dam znać jak odpali ale mam jeszcze parę rzeczy do poprawienia. Zobaczę czy uda mi się zaprogramować stare EPROMy.

Awatar użytkownika
gaweł
Expert
Expert
Posty: 614
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: gaweł » niedziela 07 sty 2018, 10:42

Antystatyczny pisze:Ktoś mógł ingerować w zawartość tych EPROMów, ewentualnie nie były "głęboko wypalane" i po latach zgubiły program.

Raczej nie zostały zaprogramowane lub później skasowane. Owszem, istnieje takie zjawisko, że zawartość EPROM "ulatnia się". Jest na to prosty sposób, należy zakleić eorpom'owe okienko nalepką, światło (jakiekolwiek) nie dostaje się do struktury. "Ulatnianie się" danych jest procesem powolnym, więc nie pojawią się nagle same FF, tylko powoli będą zanikać bity o wartości zero. Skoro po odczytaniu przez programator są same FF, to raczej wskazuje na to, że EPROM'y zostały świadomie uprane.
Antystatyczny pisze:Myślę, że Tasza oraz Gaweł będą w stanie pomóc. Jestem pewien, że odezwą się w tym wątku.

W moim przypadku to raczej pomoc nie nastąpi, gdyż z systemem CA80 miałem styk w czasach studenckich, gdy jednemu koledze trochę pomagałem w badaniach naukowych. Później tak konstrukcja nidgy nie była w moich rękach. Nie dysponuję żadnym sprzętowym starociem ani zawartością EPROM'ów. CA80, wiem co to jest, gdyż miałem okazję tego używać i tyle. W tym względzie to jedynie można liczyć na naszą wspaniałą koleżankę.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

nixie
Newb
Newb
Posty: 30
Rejestracja: sobota 02 sty 2016, 20:20

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: nixie » poniedziałek 08 sty 2018, 20:55

Powoli do przodu. Płytka wypucowana, generator i dzielnik przetestowany. Na płytce zamontowana lekko przerobiona przetworniczka do zasilania lampy VFD. Lampa chyba w średnim stanie bo przy zapaleniu wszystkich segmentów ostatnie są ledwo widoczne (żarzenie 4,9V, anodowe 28V). Po wyłączeniu dwóch jest już znacznie lepiej. Nie będzie to miało jednak znaczenia przy multipleksowaniu. Teraz czekam na pamięci.

przetworniczka.jpg

w1.jpg

w2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

tasza
Expert
Expert
Posty: 861
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 10:24

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: tasza » poniedziałek 08 sty 2018, 21:38

Coś mi się przy tej lampie nie podoba jakoś....taki spadek jasności przy 28V? i tak mocnym żarzeniu...no nic, muszę się zastanowić

Z tym napięciem anodowym to proszę uważać, lampą sterują `w negatywie` bufory open-collector typu 74LS06 (układy U23,U24,U25) http://www.ti.com/lit/ds/symlink/sn74ls06.pdf powyżej 30V mogą się zbuntować, ale tak ogólnie pomysł z konwerterkiem lokalnym jest super, u mnie też jest taki dc/dc na 25V, maleńka kosteczka na polu uniwersalnym.

Jeżeli będziesz jakieś zakupy w necie robił, to może spraw sobie jakieś normalne 8255 zamiast tych sowieckich, co się nadają tylko do straszenia dzieci komuną, po pierwsze one są elektrycznie bardziej padliwe (szczególnie narażony jest ten na ZU50, wystawiony dla użytkownika) a po drugie mechanicznie słabe, to znaczy przy którymś tam wydłubywaniu z podstawki nóżki zostają w kielonkach a plastik w pensecie...to z autopsji :(

Proszę, tu są tanie http://zeemde.com/ukladyScalone.html , jeżeli jednak będzie kłopot z zakupem to daj znać, coś wyczaruje.

Teraz tak - złącza DB50 - czyli to, co ma CA80 na zadku - do własnych przystawek potrzeba części żeńskiej, choć na 'przelotówki' komplety male-female też warto mieć, tak więc proponuję ich sobie sprawić kilka na zapas, najtańsze co mi wpadło w oko takie: http://nowyelektronik.pl/index.php?id_p ... er=product naprawdę, tych złącz idzie do zabawy sporo, warto mieć wolne

Jak potrzeba eeprom 28c64 to ze dwie luzem mam jeszcze.

Widzę, że układy do magnetofonu nie zalutowane - nie montuj tego raczej, lepiej przystawkę do RS232 zrobić albo NVRAM w któryś bank wstawić

Czy masz MIK09? Na Elce wrzucili chyba kiedyś, a jak nie to pisz tu, wrzucę skan jutro, przynajmniej części o uruchamianiu i diag.

A tak ogólnie, to ciesze się, że jest tu jeszcze ktoś z CA80, oby ten komputerek ożył.

nixie
Newb
Newb
Posty: 30
Rejestracja: sobota 02 sty 2016, 20:20

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: nixie » poniedziałek 08 sty 2018, 22:02

tasza pisze:Z tym napięciem anodowym to proszę uważać, lampą sterują `w negatywie` bufory open-collector typu 74LS06 (układy U23,U24,U25) http://www.ti.com/lit/ds/symlink/sn74ls06.pdf powyżej 30V mogą się zbuntować, ale tak ogólnie pomysł z konwerterkiem lokalnym jest super, u mnie też jest taki dc/dc na 25V, maleńka kosteczka na polu uniwersalnym.


OK. Zmniejszę do 25V, w sumie nie widać znacznej różnicy w jasności.

tasza pisze:Proszę, tu są tanie http://zeemde.com/ukladyScalone.html , jeżeli jednak będzie kłopot z zakupem to daj znać, coś wyczaruje.
Teraz tak - złącza DB50 - czyli to, co ma CA80 na zadku - do własnych przystawek potrzeba części żeńskiej, choć na 'przelotówki' komplety male-female też warto mieć, tak więc proponuję ich sobie sprawić kilka na zapas, najtańsze co mi wpadło w oko takie: http://nowyelektronik.pl/index.php?id_p ... er=product naprawdę, tych złącz idzie do zabawy sporo, warto mieć wolne


Dzięki za namiary.

tasza pisze:Jak potrzeba eeprom 28c64 to ze dwie luzem mam jeszcze.


Dzięki bardzo, już są w drodze.

tasza pisze:Widzę, że układy do magnetofonu nie zalutowane - nie montuj tego raczej, lepiej przystawkę do RS232 zrobić albo NVRAM w któryś bank wstawić


Nad tym będę się zastanawiać na końcu ale może to jest dobry pomysł.

tasza pisze:Czy masz MIK09? Na Elce wrzucili chyba kiedyś, a jak nie to pisz tu, wrzucę skan jutro, przynajmniej części o uruchamianiu i diag.


Tak mam pdfa. Bez tego było by ciężej.

tasza pisze:A tak ogólnie, to ciesze się, że jest tu jeszcze ktoś z CA80, oby ten komputerek ożył.


Ożyje, co by nie :D Ja też się cieszę, że udało mi się zdobyć taką zabaweczkę.

tasza
Expert
Expert
Posty: 861
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 10:24

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: tasza » wtorek 09 sty 2018, 10:35

Aaa i taka myśl jeszcze, bo nie widać na fotkach - może spraw sobie guzik do zewnętrznego resetu i gdzieś na tyle obudowy go wystaw, przydaje się bardzo :idea:
CA80 ma statyczne pamięci (SRAM), więc ich zawartość przeżywa sprzętowy reset systemu, to przydatne jak się nawklikujesz programiku a on pójdzie w buraki, po resecie jest do czego wracać. Niby klawiszem M można w dowolnym momencie skoczyć do Monitora (obsługa bezwarunkowa i przerwaniach NMI) ale czasem podłącza się różne peryferia, które zwyczajnie potrzebują sprzętowego resetu wraz z procesorem

nixie
Newb
Newb
Posty: 30
Rejestracja: sobota 02 sty 2016, 20:20

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: nixie » wtorek 09 sty 2018, 11:48

Cenna uwaga :)

tasza
Expert
Expert
Posty: 861
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 10:24

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: tasza » wtorek 09 sty 2018, 13:13

pewnie to jeszcze dzielenie skóry na niedźwiedziu ale... czy masz jakiś UART w zapasach? 8251? 8250? Z80-SIO? albo Z80-DART? albo 16550?
można by temat interface szeregowego tu podjąć, ale dobrze byłoby na kostce, którą ktoś tam jeszcze ma

nixie
Newb
Newb
Posty: 30
Rejestracja: sobota 02 sty 2016, 20:20

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: nixie » wtorek 09 sty 2018, 13:44

tasza pisze:pewnie to jeszcze dzielenie skóry na niedźwiedziu ale... czy masz jakiś UART w zapasach? 8251? 8250? Z80-SIO? albo Z80-DART? albo 16550?
można by temat interface szeregowego tu podjąć, ale dobrze byłoby na kostce, którą ktoś tam jeszcze ma


Używam w innym układzie 6551 i nie jestem pewien czy nie wygrzebie Z80 SIO i DART, muszę sprawdzić w domu. Wątek na ten temat zapewne byłby ciekawy.

tasza
Expert
Expert
Posty: 861
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 10:24

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: tasza » wtorek 09 sty 2018, 13:53

6551 to ja mam w swojej Motce, fajowa kostka i przyjemna do programowania, ale naginanie jej do współpracy z magistralą Z80/i80 to chyba niekoniecznie dobry pomysł, ona do 68xx, 65xx raczej.... to jak znajdziesz jakieś uart-y to napisz proszę co jest, zacznę powolutku coś szkicować

nixie
Newb
Newb
Posty: 30
Rejestracja: sobota 02 sty 2016, 20:20

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: nixie » wtorek 09 sty 2018, 21:19

Udało mi się wykopać kilka kostek DART i PIO.

Awatar użytkownika
gaweł
Expert
Expert
Posty: 614
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: gaweł » środa 10 sty 2018, 11:12

nixie pisze:Udało mi się wykopać kilka kostek DART i PIO.

Układów DART mam "cały wagon", mogę się podzielić, bo nie sądzę, bym mógł przez całe swoje życie je zużyć. Również sporo w szufladzie wala się układów 16450, 16550.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

tasza
Expert
Expert
Posty: 861
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 10:24

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: tasza » środa 10 sty 2018, 13:25

noo, z tym Z80 DART to popłynęłam, to tak jak się chce zaszpanować, że zna się trudne słowa techniczne...
był gdzieś jeden skunks i nie chce się dać odszukać, za to fura cała 8251 i ze dwa SIO...
no nic, póki co niech kolega sympatyczny tu zaprezentuje fotkę zgłoszonego się CA80 i CA88...to będziemy myśleć nad serialem....
w Texas Instruments można dostać sample PC16550D http://www.ti.com/product/PC16550D/description , polecam w razie braku w szufladzie, przy okazji uwaga: PC16552D - podpowiadają fajniejszy, bo dwukanałowy, ale tego się prosto do CA80 nie podłączy, szyna sterująca jest za ubogo wyprowadzona...sygnały CHSL nie ma gdzie zapiąć, a to wybiera kanały do adresowania.

Awatar użytkownika
gaweł
Expert
Expert
Posty: 614
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: gaweł » środa 10 sty 2018, 15:14

tasza pisze:noo, z tym Z80 DART to popłynęłam, to tak jak się chce zaszpanować, że zna się trudne słowa techniczne...
był gdzieś jeden skunks i nie chce się dać odszukać,

A możesz mnie oświecić o co chodzi? Przecież DART jest ze słusznej rodziny. No chyba, że DART jest czarną owcą i w domu CA80 nie jest tolerowany.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

tasza
Expert
Expert
Posty: 861
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 10:24

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: tasza » środa 10 sty 2018, 17:43

aj no to taki mój przeskok myślowy, ja przepraszam, powołałam się na układ z pamięciowej fotografii, wiem że jest gdzieś tam w pudłach..ale...no właśnie, znajdzie się jak nie będzie potrzebny, choć z drugiej nie jestem przekonana czy w DART warto inwestować czas, lepiej w SIO, no i przynajmniej ostatnio Z84C40 Zilog dawał jako próbki

to już może zakończmy o tych uartach i poczekajmy na postępy nixie w uruchamianiu nabytku

nixie
Newb
Newb
Posty: 30
Rejestracja: sobota 02 sty 2016, 20:20

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: nixie » niedziela 14 sty 2018, 16:46

W końcu znalazłem trochę wolnego czasu i ... pacjent ożył.


ca80_1.jpg

ca80_2.jpg



tasza pisze:Jeżeli będziesz jakieś zakupy w necie robił, to może spraw sobie jakieś normalne 8255 zamiast tych sowieckich, co się nadają tylko do straszenia dzieci komuną, po pierwsze one są elektrycznie bardziej padliwe (szczególnie narażony jest ten na ZU50, wystawiony dla użytkownika) a po drugie mechanicznie słabe, to znaczy przy którymś tam wydłubywaniu z podstawki nóżki zostają w kielonkach a plastik w pensecie...to z autopsji :(


Sam się teraz o tym przekonałem. Nóżki gną się jak plastelina. Nowe zapasy w drodze.

tasza pisze: Jeżeli masz z innego źródła - prośba o porównanie i jak wyjdzie to samo, to można śmiało kostkę programować, koniecznie daj znać czy odpali.


Jakieś różnice są.

diff1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

tasza
Expert
Expert
Posty: 861
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 10:24

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: tasza » niedziela 14 sty 2018, 18:07

illuminati normalnie, no brawo!
przedniego filtra na wyświetlacz nie ma wcale, czy tylko odpadnięty?
no to nic tylko teraz przystawki sobie majstrować kolejne
fajnie, naprawdę fajnie

nixie
Newb
Newb
Posty: 30
Rejestracja: sobota 02 sty 2016, 20:20

Re: [CA80] Czyste ROMy.

Postautor: nixie » niedziela 14 sty 2018, 19:35

tasza pisze:przedniego filtra na wyświetlacz nie ma wcale, czy tylko odpadnięty?


Niestety nie ma. Może uda się zdobyć jakiś uszkodzony kalkulator ELWRO.


Wróć do „Retro”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości