386DX40
Re: 386DX40
https://youtu.be/4eHWOeEyxNc
W 50 sekundzie wyłączyłem TURBO.
W 50 sekundzie wyłączyłem TURBO.
Gott weiß ich will kein Engel sein.
- Antystatyczny
- Geek

No proszę... i nawet jest bez pluskwy millenijnej 
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.
Stare nie znaczy do wyrzucenia na śmieci. Właśnie pracuję na jakimś sensownym zastosowanie starych płyt głównych (im starsza tym lepsza). Tylko ... dotknęło mnie parę problemów technicznych. Najpierw umarł mi monitor, potem odfrunął zasilacz, a potem drugi monitor, więc chwilowo nie mam możliwości badawczych.
Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse
gaweł pisze:Stare nie znaczy do wyrzucenia na śmieci.
ależ oczywiście, że to właśnie znaczy, aby tylko na trasie naszych wypraw po okolicy i w dobrą pogodę, coby deszczu nie zdążyło nałapać, zanim...
pamiętam takie komputery pc ze szkoły średniej, w pracowni stały, normalnie relikwie pani kapłanki nauczycielki of infy, hehe
PROTON pisze:Ze starych części zmontowałem komputer PC
ale to tak złożyłeś dla sportu, czy jakiś szerszy plan masz?
bo tak sobie zerkam na swoje tajne płytki cd i widzę nieco 16-bitowego sofciku, o np.:
* win 3.11 for workgroups
* borland C++ 3.1
* labview 3.11
jakbyś zadeklarował, że odpalisz na tym sprzęcie i pokażesz działające na forum to ja instalki wystawie,
jakieś ledziki do lpt albo przetwornik a/c też fajnie byłoby uruchomić, oprogramowanie co wspominam wyżej to w 100% umożliwia,
dwa wieczory i gotowe, przemyśl proszę propozycję....
______________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
Kończysz tworzyć dopiero, gdy umierasz. (Marina Abramović)
gaweł pisze:Stare nie znaczy do wyrzucenia na śmieci. Właśnie pracuję na jakimś sensownym zastosowanie starych płyt głównych (im starsza tym lepsza). Tylko ... dotknęło mnie parę problemów technicznych. Najpierw umarł mi monitor, potem odfrunął zasilacz, a potem drugi monitor, więc chwilowo nie mam możliwości badawczych.
Może jakiś Cluster Knopixx i jakiś system rozproszony z czujnikami pod LPT lub RS232? Te komputery może są i wolne, ale też i niezawodne, no i swoje potrafią.
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC
BOB TAYLOR, PARC
tasza pisze:jakbyś zadeklarował, że odpalisz na tym sprzęcie i pokażesz działające na forum to ja instalki wystawie,
jakieś ledziki do lpt albo przetwornik a/c też fajnie byłoby uruchomić, oprogramowanie co wspominam wyżej to w 100% umożliwia,
dwa wieczory i gotowe, przemyśl proszę propozycję....
OK. Ten 386 ma 8MB RAM, więc 3.11 ruszy, mam instalkę 3.1 na 7 dyskietkach i sporo ciekawego softu w tym gier które działają tylko na starych komputerach.
Potrzebuję tylko monitora Hercules.
PROTON pisze:Ze starych części zmontowałem komputer PC
W dodatku wersja DX
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC
BOB TAYLOR, PARC
Borland na 8MB będzie działał, co do LV to nie jestem pewna, zerknę wieczorem w release notes, link podam później, jak będzie gotowe
a czemu Hercules? no chyba, że bursztynowy monitor ma być...
Win 3.11 całkiem ładnie wyglądają na VGA, 640x480 a na 800x600 to już da się normalnie pracować
mam nadzieje, że jakieś LPT tam masz gdzieś...
a czemu Hercules? no chyba, że bursztynowy monitor ma być...
Win 3.11 całkiem ładnie wyglądają na VGA, 640x480 a na 800x600 to już da się normalnie pracować
mam nadzieje, że jakieś LPT tam masz gdzieś...
______________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
Napęd 5.25" to podstawa, mam dużo dyskietek do przejrzenia.
Można na PC nagrywać obrazy dyskietek ZX Spectrum, Atari ST lub MSX.
Hercules dla odmiany, mam 2 karty, poza tym widziałem kiedyś AutoCAD-a na XT z Herculesem, pierwszy mój kontakt z PC.
LPT mogę mieć 3, standardowo na portach 0387 i 0278, oraz po włożeniu karty Hercules chyba 03BC, teraz jest jeden pod 0387
Hercules dla odmiany, mam 2 karty, poza tym widziałem kiedyś AutoCAD-a na XT z Herculesem, pierwszy mój kontakt z PC.
LPT mogę mieć 3, standardowo na portach 0387 i 0278, oraz po włożeniu karty Hercules chyba 03BC, teraz jest jeden pod 0387
- ZbeeGin
- User

- Kontaktowanie:
PROTON pisze:Napęd 5.25" to podstawa, mam dużo dyskietek do przejrzenia.
Z tego co widzę, to napęd HD. Mnie nie udało się nawet zmusić takiego napędu by zgrał mi obrazy dyskietek formatowanych przez stację FDD3000. Dopiero wymiana na DS/DD 360KB pozwoliła na prawidłowy, ale dość wolny odczyt.
ps. Na takim starym sprzęcie powinien ci zadziałać Mój Boulder Dash VGA Mono.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.