#slowanawiatr
niewielki materiał ten powstał wczoraj w ramach odstresowania i zajęcia czasu i chyba rolę swoją spełnił a wrzucam teraz dopiero, bo ... tak
W przypadku wszelakich próbników stanów logicznych ważne są dla mnie trzy sprawy:
1. poziomy napięć określających wskazania stanów L i H
2. prąd wejściowy sondy
3. maksymalna częstotliwość pracy przy której sonda wykrywa impulsy
Pracując z fabrycznym próbnikiem wpływ na powyższe cechy mamy niewielki, ale chyba dobrze poznać przyrząd z którym się pracuje, a jak wiem z doświadczenia, pozwala to oszczędzić wielu zagadek i pomyłek.
Tym razem chciałam pokazać, jak sprawuje się jeden z moich zabytków, sonda logiczna firmy ZOPAN o symbolu PT-1A;
Jest to bardzo prosta, wręcz siermiężna konstrukcja z wykorzystaniem raptem dwóch tranzystorów, ale w przypadku układów TTL rolę swoją spełnia całkiem nieźle.
Drugi aspekt zabawy w badanie sondy był taki, aby wykorzystać do pracy tylko i wyłącznie Analog Discovery 2.
No dobrze, ja musiała się przez chwilkę posiłkować zewnętrznym miernikiem, aby określić z jakimi prądami wejściowymi sondy przyjdzie mi się spotkać, potem mierniczek wylądował na półce i miał weekend.
Schemat pomiarowy jak poniżej i już wyjaśniam czemu akurat taki.
Czarodziejskie moje pudełeczko AD2 pomimo wielu zalet nie potrafi jednak mierzyć prądu, więc musiałam wartości prądu wejściowego sondy uzyskać metodą pośrednią.
No i tu mamy sztuczkę znaną z podręczników do miernictwa - mierząc spadek napięcia na rezystorze o znanej wartości możemy wyliczyć płynący przez niego prąd, w sumie z całkiem niezłą dokładnością, prawo Ohma to fajna sprawa.
U mnie padło na rezystorek 4K7, który po potraktowaniu miernikiem okazał się mieć 4.66K i na tej wartości dalej bazowałam.
Druga mega przydatna cecha AD2, a właściwie to jego oprogramowania WaveForms to kanał matematyczny w oscyloskopie.
Różnicowe napięcie z końcówek 2-, 2+ zażyczyłam sobie aby podzielić przez podaną rezystancję - 4660 i wtenczas powstał całkiem sensowny odczyt prądu wejściowego sondy, wyskalowany w mikroamperach i bez żadnych kalkulacji na boku, ot - pojawił się na wykresie razem z napięciem wejściowym próbnika. No cudne to.
Tu układ pomiarowy widziany z perspektywy AD2 - wykorzystałam generator przebiegów w trybie DC, oscyloskop na dwóch kanałach mierzący no i pokładowy zasilaczyk oczywiście.
Odnośnie poziomów napięć wejściowych ZOPAN-a - zero sygnalizowane jest w zakresie < 0.8V, stan wysoki dla napięc > 2V, to dość dobrze widac na załączonym filmiku.
https://youtu.be/UWB2rBp5J60
Równie ciekawie wyglądają wartości prądu wejściowego dla wybranych napięć wejściowych. Dla `twardej masy`, zwarcie do GND czyli 0V prąd jest ujemny na poziomie -100 uA, w stanie zabronionym (0.8V...2V) to kilkanaście uA, dla `mocnej jedynki` czyli Uwe w okolicach Ucc (5V) dochodzi do +70uA
Dobrze mieć świadomość tych wartości, bo może zdarzyć się sytuacja, że przykładamy sondę do wybranego punktu w cyfrowym układzie i owy zaczyna działać inaczej lub w ogóle przestaje pracować. Wtedy pierwsza myśl - czy próbnik (w sensie dodatkowego obciążenia) nie zakłócił pracy badanego urządzenia, w większości tego typu przypadków-zasadzek z którymi przynajmniej ja miała do czynienia - tak właśnie było.
Fotoplastikon z oględzin co ma ZOPAN-ek w środku:
[AD2] Analog Discovery 2 vs sonda logiczna ZOPAN PT-1A, badanie parametrów
[AD2] Analog Discovery 2 vs sonda logiczna ZOPAN PT-1A, badanie parametrów
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
______________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
Kończysz tworzyć dopiero, gdy umierasz. (Marina Abramović)
Re: [AD2] Analog Discovery 2 vs sonda logiczna ZOPAN PT-1A, badanie parametrów
Te 68,2 na mierniku, to jest czego? Nie bardzo widzę na focie jaki zakres jest ustawiony na mierniku.
Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse
gaweł pisze:Te 68,2 na mierniku, to jest czego? Nie bardzo widzę na focie jaki zakres jest ustawiony na mierniku.
to µA oczywiście i przepraszam za cisze, dopiero dziś wróciłam do pionu
______________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
tasza pisze:to µA oczywiście i przepraszam za cisze, dopiero dziś wróciłam do pionu
No tak nie mogłem dostrzec na fotce.
Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse