MC6800

Kącik dla elektroniki retro - układy, urządzenia, podzespoły, literatura itp.
Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek

Re: MC6800

Postautor: gaweł » sobota 02 sie 2025, 18:37

No i sprawa się wyjaśniła, motorolowy kompiler się pomylił, porachował źle sumę kontrolną. Wyszło na jaw, jak napisałem sobie program do przeglądania plików hex z wyświetlaniem ważnych szczegółów, to wyszło (plik hex można klasycznie otworzyć lub jego nazwę przeciągnąć i upuścić na formę):
m6800_il71.png

Teraz zostaje naprawić soft kompilacyjny (już nawet zacząłem) i będzie wszystko OK.
Jak dać programowi „łyknąć” poprawny plik hex (po kompilerze zilogowym), to otwiera się bez problemów.
m6800_il72.png

Można go sobie obejrzeć jako ciąg bajtów (z konwersją do liczb szesnastkowych)
m6800_il73.png

obejrzeć jako znaki: jak znak jest pisarski, to jest on pokazany, w przeciwnym wypadku jest drukowana kropka (tu jak raz nie było stałych napisów w kodzie programu):
m6800_il74.png

lub popatrzeć na zawartość pliku hexowego z perspektywy liczb dwubajtowych. Jak wiadomo, na wyświetlaną wartość ogromne znaczenie ma wielkość indianina, toteż przez wyświetleniem należy wybrać właściwego (oczywiście jest wartość default jako Little endian). W przypadku hexów motorlorowych wybierany jest Big Endian, procki intelowe czy zilogowe posługują się Little Endian. Wyświetlenie 16-bitowe pokazuje liczy w notacji dziesiętnej (szesnastkowo to sobie można podejrzeć w wyświetlaniu 8-bitowym).
m6800_il75.png

Jakby komuś się przydał taki program, to można go sobie poćwiczyć:
HexView.zip
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek

Postautor: gaweł » sobota 09 sie 2025, 17:51

Naprawiłem kompiler, ale coś jeszcze nie styka. Mam przed sobą całkiem ciekawe wyzwanie.

Lao Tse

Awatar użytkownika
photin
Kontaktowanie:

Postautor: photin » piątek 12 gru 2025, 10:23

Gaweł, skoro juz masz zbudowana system na MC6800 i kompilator, to moze mialbys ochote wyprobowac system operacyjny OpenSource RT68mx. On jest zaprojektowany na MC6800 MCU.
Przy okazji kompilatorow, ten system operacyjny kompiluje sie asemblerem AS: http://john.ccac.rwth-aachen.de:8000/as/
Ucze sie i nieco uzywam nastepcy RT68mx, OS-9/68k V2.4 ktory dziala na MC680x0 i jest to fascynujaca podroz w embedded.
Jestem bardzo ciekaw Twojej opini i wrazen jako ekperta.

https://github.com/linuxha/RT68mx
Microware's RT/68MX Real Time OS for the Motorola 6800 (1977).

RT68mx is a real time OS by Microware. Microware has been kind enough to allow us to make the code available. It's a very interesting OS as it's quite small, about 1K in size, has very little overhead using 128 bytes of RAM for the OS. The rest is for programs/applications/processes.

RT68mx can handle 8 processes but can be expanded for more processes.

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek

Postautor: gaweł » poniedziałek 15 gru 2025, 14:17

Chwilowo zawiesiłem temat, bo są pilniejsze potrzeby, ale do będę wracać...

Lao Tse

Awatar użytkownika
photin
Kontaktowanie:

Postautor: photin » wtorek 16 gru 2025, 11:19

Gawel :-) zycze Nam wszystkim duzo czasu na embedded hobby w Swieta. Pozdrawiam

Ksiazka z eksperymentami na plycie opartej na 6800:
https://bitsavers.trailing-edge.com/com ... 800D2_.pdf

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek

Postautor: gaweł » wtorek 16 gru 2025, 20:37

Dzięki :arrow: photin za życzenia i poczytajkę.

Rozszerzę życzenia cierpliwości i samozaparcia z rozwijaniu hobby nie tylko w święta a na co dzień na wszystkich członków Przyjaznego forum elektroniczni-programistycznego.

Lao Tse

Awatar użytkownika
j23
Expert
Expert

Postautor: j23 » środa 17 gru 2025, 05:44

photin pisze:(...) system operacyjny OpenSource RT68mx. On jest zaprojektowany na MC6800 MCU.
Przy okazji kompilatorow, ten system operacyjny kompiluje sie asemblerem AS: http://john.ccac.rwth-aachen.de:8000/as/
(...)
Dziękuję za tą informację. Przyznam się, że ja szukam takiego systemu operacyjnego + CPU/MPU, w którym możnaby samemu (czyt. standardowym domowym sposobem, a nie specjalne stoły i piece lutownicze) ogarnąć kwestię hardware (tak jak można ogarnąć kwestię hardware w C64 czy ZX Spectrum) PLUS żeby ten system operacyjny wraz z CPU/MPU posiadał tzw.NATYWNY KOMPILATOR (właśnie jak Assembler czy C), a nie jedynie interpreter poleceń basic (bo takich systemów operacyjnych wiele, jak choćby XINU). Oczywiście nie chodzi mi o MPU typu Rasperry, którego domowym sposobem nie polutujesz, chyba że posiadasz dobrą stację hot-air, a najlepiej piec (a poza tym to jest gotowiec). Zastanawiam się nad systemem wbudowanym (oczywiście Open Source i najlepiej freeware/GNU), który:
1. Pracowałby najlepiej na MPU ze stajni AVR (8 bit, oczywiście biorę pod uwagę kwestię doczepienia pamięci podręcznej po magistrali)
2. Posiadałby NATYWNY KOMPILATOR do Assemblera lub C (nawet prosty), dzięki któremu (oraz pamięci masowej np.karty microSD) możnaby wprost na tym systemie mikrokomputerowym kompilować programy po ASM/C.

Sprawdzę ten OpenSource RT68mx pomimo, że nie posiadam ani jednego procesora Motoroli.. A co mi szkodzi.. ;)

Pozdrawiam i również wszystkim życzę miłych, spokojnych i wesołych Świąt! J23 Jarek
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC

Wróć do „Retro”