[DOS]Instalacja

Kącik dla elektroniki retro - układy, urządzenia, podzespoły, literatura itp.
Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek

[DOS]Instalacja

Postautor: gaweł » niedziela 28 maja 2017, 23:34

Postanowiłem zainstalować na jakimś złomie poczciwego DOS-a. Może zaowocuje to opracowaniem programu do umieszczenia w EPROM (FLASH) i stara PC-towa płyta przeżyje drugą młodość, w końcu trochę tego wala mi się w szufladzie. Jedynie pod DOS'em możliwe jest bezkarne grzebanie po sprzęcie i wszelkie chwyty są dozwolone. Nawet jak coś niechcący zostanie roz...one, to nic się nie stanie (zakładam, że nikt na oślep nie będzie walił w kontroler dysku by zajechać mu jakiś sektor, chociaż to też nie jest takie proste).
Pozbierałem różne graty, co się po różnych kątach przewalały, także znalazł się jakiś CDROM, napęd dyskietek 3,5", dysk 20GB (straszna pojemność, ale bidula DOS i tak większej partycji dyskowej niż 2GB nie zobaczy, toteż z tego maleńkiego dysku, bo cóż to za dysk 20GB? i tak jest używane 10%. Znalazła się nawet oryginalna instalka.
IMG_5700.JPG

Na przeglądaniu stosu płyt CD, bo gdzieś miałem zachowane pliki z DOS-owego dysku więc narzędzia do programowania się odnalazły (oryginalne instalki gdzieś się zapodziały) upłynęło trochę czasu. W sumie jest żywy DOS na płycie z PENTIUM.
IMG_5697.JPG
IMG_5698.JPG

By w przyszłości się tyle nie narobić, to zrobiłem obraz dysku DOS-owego i mam go w pliku, także ponowna instalacja zajmie około 2 minut. Przy okazji ten obraz z zainstalowanymi narzędziami może być inspiracją do eksperymentów.
Obraz dysku jest utworzony za pomocą pakietu CLONEZILLA. Również ten sam pakiet jest używany do odtworzenia zawartości dysku na podstawie plików obrazu. Wygodnym rozwiązaniem jest zabootowanie z pendrive na USB w jakimkolwiek współczesnym kompie i wykonanie tego co należy. W takim układzie pendrive musi być bootowalny.
Sam pakiet [clonezilla-live-20101106-maverick.zip] można pobrać z http://free.nchc.org.tw/clonezilla-live ... -maverick/
Jest to oprogramowanie opensource. Spreparowanie odpowiedniego pendrive wymaga sformatowania go, co pod windozą nie jest zagadnieniem skomplikowanym. Ściągnięty ZIP zależy wgrać na pendrive i rozpakować go.
clon_01.png
Potem samego zip'a można usunąć. Tak przy okazji, co jakiś czas używam tego pakietu do zachowania obrazu dysku windozy. Zdarzyło mi się, że trzeba było się odtworzyć, więc... 1 godzina i windoza stoi na nowo, nie zepsuta z kompletem zainstalowanego softu.
Spakowane pliki obrazu dysku DOS'a.
dos_6_20_img.zip

Po rozpakowaniu, całą kartotekę umieścić na pendrive w: home\partimag\
clon_02.PNG

Następnie przejść do kartoteki utils\win32 i uruchomić zawarte tam polecenie makeboot.bat [istotne, by bieżącym dyskiem był dysk pendrive]
clon_03.PNG
clon_04.PNG

Wszystko jest gotowe do wyprodukowania dysku DOS'a z istniejącego obrazu.
Należy zabootować komputer z pendrive (ja nawet wypiąłem z kompa dysk wyndozy). Obraz DOS'a będzie odtworzony na małym dysku (ma pojemność 4GB) z interfejsem IDE, przypięty do kompa poprzez odpowiedni adapter pozwalający dysk IDE przyłączyć do gniazda USB. Istotne by ten mały dysk miał usunięte wszystkie partycje.
Restart kompa z bootowalnnym pendrivem:
IMG_5671.JPG
IMG_5672.JPG
IMG_5673.JPG

Wybrać język angielski (chyba, że ktoś woli przykładowo chiński)
IMG_5674.JPG

Wybrać "Don't touch keymap"
IMG_5675.JPG

Wybrać "Start Clonezilla"
IMG_5680.JPG

Wybrać "device-image..."
IMG_5681.JPG

Wybrać "Skip...", wtedy pliki obrazu będą poszukiwane lokalnie na pendrive (w kartotece home\partimag\)
IMG_5682.JPG
IMG_5683.JPG

Wybrać "Beginner mode..."
IMG_5684.JPG

Wybrać "Restoredisk..."
IMG_5685.JPG

Wybrać kartotekę z plikami obrazu (będzie jako jedyna)
IMG_5686.JPG

Wskazać docelowy dysk, gdzie będzie odtworzony obraz (będzie jako jedyny dysk widoczny w kompie)
IMG_5687.JPG

Odpowiedzieć ileś razy 'Y' na pytanie, czy aby na pewno....
IMG_5688.JPG

Dysk się odtwarza
IMG_5689.JPG

Jak skończy, wybrać opcję reboot
IMG_5690.JPG
IMG_5691.JPG

Po przebootowaniu (i wyjęciu z USB pendrive):
IMG_5693.JPG

Po przepięciu dysku do miejsca docelowego
IMG_5694.JPG

DOS się podniósł w miejscu docelowym
IMG_5695.JPG

i ma już niezbędne narzędzia:
IMG_5696.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
PROTON
Expert
Expert

Re: [DOS]Instalacja

Postautor: PROTON » poniedziałek 29 maja 2017, 21:12

Płyta nie tak stara ;) Wsadzić G-Force2 MX-400, postawić Win98se i jeszcze w Half-Life pogra :)
Gott weiß ich will kein Engel sein.

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek

Postautor: gaweł » poniedziałek 29 maja 2017, 22:22

PROTON pisze:Płyta nie tak stara ;) Wsadzić G-Force2 MX-400, postawić Win98se

Ta płyta to nawet z windozą NT była zaprzyjaźniona. Wylosowałem ją z kupki bo miała praktycznie wszystkie kontrolery na pokładzie, zostało wetknąc w slot VGA i jakąś siecówkę (na razie nie jest przypęta).

Lao Tse

Awatar użytkownika
PROTON
Expert
Expert

Postautor: PROTON » poniedziałek 29 maja 2017, 22:54

Mam na warsztacie do reanimacji 386DX-40, trzeba do Dallasa DS1287A, (takiego jak na zdjęciu) dorobić zasilanie bo bateryjka w nim się wyczerpała.
s-l500.jpg

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek

Postautor: gaweł » poniedziałek 29 maja 2017, 23:36

PROTON pisze:trzeba do Dallasa DS1287A,

Mam kilka DS12887. W pdf'ie jest napisane, że to bezpośredni zamiennik.
rtc.PNG

Mogę jednego poświęcić na badania i zrobić sekcję. Zobaczymy co ma w środku i co z tym można zrobić.

Lao Tse

Awatar użytkownika
PROTON
Expert
Expert

Postautor: PROTON » poniedziałek 29 maja 2017, 23:42

Nie ma potrzeby, na YT jest pokazane jak to zrobić: https://www.youtube.com/watch?v=NdlSfqto_0o

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek

Postautor: gaweł » poniedziałek 29 maja 2017, 23:50

No popatrz... a jest coś, czego na YT nie ma? :)
Swoją drogą, czy dodana bateria nie jest połączona równolegle z tą w środku? Równoległe połączenie baterii zużytej i sprawnej nie wróży dobrze dla tej sprawnej.

Lao Tse

Wróć do „Retro”