MAXimator (FPGA)

MAXimatora – jak zacząć, sprzęt, oprogramowanie, pierwszy projekt, następne zaawansowane projekty, kursy itp.

Czy Posiadasz zestaw MAXimator

Czas głosowania minął sobota 30 kwie 2016, 14:07

Tak posiadam
18
44%
Nie, ale planuję kupić
5
12%
Nie, chwilowo nie planuję kupić/mam inny zestaw FPGA (podaj w temacie jaki)
6
15%
Nie, ten temat mnie zupełnie nie interesuje
12
29%
 
Liczba głosów: 41

Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1055
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

MAXimator (FPGA)

Postautor: rezasurmar » środa 16 mar 2016, 13:07

Ankieta na temat FPGA, kto ma MAXimatora, kto nie ma, kto planuje kupić. Chodzi o rozeznanie zainteresowania tematem FPGA.

Awatar użytkownika
matty24
User
User
Posty: 278
Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 20:11
Lokalizacja: Małopolska

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: matty24 » środa 16 mar 2016, 14:00

Nie mam i chwilowo nie zamierzam kupować.

Awatar użytkownika
acid3
User
User
Posty: 354
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:42
Lokalizacja: Kłopoty-Stanisławy
Kontaktowanie:

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: acid3 » środa 16 mar 2016, 17:01

Dlaczego nie ma opcji - Nie mam, chcę kupić, nie mam za co ...

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 301
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: Grzegorz... » środa 16 mar 2016, 17:18

No i jeszcze opcja - właśnie do mnie wysłali ;)

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert
Posty: 515
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: dambo » czwartek 17 mar 2016, 17:18

witam wszystkich :) trafiłem na to forum szukając informacji o MAXimatorze. Mój pomału się rozwija - najpierw prosty knight rider: https://www.youtube.com/watch?v=9DjF2ltq6kA .
Jakie macie plany odnośnie jego wykorzystania?
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/

Awatar użytkownika
PROTON
User
User
Posty: 412
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 18:35
Lokalizacja: Warszawa

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: PROTON » czwartek 17 mar 2016, 18:13

dambo pisze:witam wszystkich :)

Cześć,
Co to za moduł z LEDami?
Jak możesz to wrzuć swój projekt na forum, zobaczymy jak to wykombinowałeś ;)
Today I am dirty
and I want to be pretty
Tomorrow, I know I'm just dirt

Awatar użytkownika
Nefarious19
Newb
Newb
Posty: 70
Rejestracja: sobota 02 sty 2016, 20:45

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: Nefarious19 » środa 23 mar 2016, 20:49

Mam i ja :) dzisiaj zestawik przyszedł :) właśnie instaluje soft :)
Plany na przyszłość: C, C++, C#

Awatar użytkownika
matty24
User
User
Posty: 278
Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 20:11
Lokalizacja: Małopolska

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: matty24 » środa 23 mar 2016, 22:48

Ja się jednak pokusiłem i też zakupiłem. Mój poprzedni głos jest więc już nieaktualny :)

Awatar użytkownika
Nefarious19
Newb
Newb
Posty: 70
Rejestracja: sobota 02 sty 2016, 20:45

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: Nefarious19 » czwartek 31 mar 2016, 20:30

Cytuję wpis pewnego użytkownika na temat MAXimatora:

"[Ostrzeżenie]
Jeżeli ktoś planuje zakupić zestaw z FPGA MAXimator (z Kamami) to polecam wstrzymanie się. Na płytce są dwa błędy:
1. Port HDMI jest podpięty pod piny które nie potrafią nadawać różnicowo w standardzie LVDS (więc możemy go sobie wsadzić...).
2. Na dodatkowej płytce z przyciskami/wyświetlaczami przyciski podpięte są pod linie I2C więc możemy zapomnieć o używaniu tej płytki z shieldami wykorzystującymi I2C do komunikacji."

Dodatkowo na mojej płytce nie działały klawisze tactswitch i musiałem przelutować swoje oraz przy zewnętrznym zasilaniu o wartości równo 5V płytka mi się resetuje. Przy 4.8V jest już ok. Zastanawiam się czy jej nie zwrócić.
Plany na przyszłość: C, C++, C#

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert
Posty: 515
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: dambo » czwartek 31 mar 2016, 22:20

to z i2c nie jest jakimś problemem nie wiadomym - zawsze przy korzystaniu z shieldów zajęte są jakieś ważne piny, a co do hdmi to już grubsza sprawa, a chciałem się nim pobawić ( vga już śmiga ).
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/

Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1055
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: rezasurmar » czwartek 31 mar 2016, 22:25

U mnie to nie problem, bo ja shieldów AVRowych nie używam, a na nucleo mogę sobie przemapować piny, albo użyć innego i2c.

HDMI fakt, ciekawe co na to kamami.

Juffre
Posty: 4
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 19:02

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: Juffre » piątek 01 kwie 2016, 00:04

Spójrzcie na podpięcie karty pamięci. Jest tylko Podpięty DAT0 czyli podłączenie przez SPI a nie SDIO co znacząco spowolni odczyt.

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert
Posty: 515
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: dambo » piątek 01 kwie 2016, 01:30

ale nie szukajmy na siłę błędów na przyszłość. Pewnie mało kto dojechał do obsługi karty pamięci/hdmi, więc jeszcze nie róbmy paniki
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Nefarious19
Newb
Newb
Posty: 70
Rejestracja: sobota 02 sty 2016, 20:45

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: Nefarious19 » piątek 01 kwie 2016, 08:43

Ja jednak jestem zdania że za tę cenę to nie ma co marudzić. Można tyle innych projektów zrobić na tej płytce że głowa boli. Zawsze jakieś niedociągnięcie się pojawi. Np. w popularnej płytce Arduino Leonardo i nie tylko w niej często wypada bootloader a procesor ma słabiutką filtracje jak na coś co ma być idiotoodporne. A swoje kosztuje. Tutaj w cenie dostajemy programator, shield i samą płytkę. Jak ktoś już będzie chciał ogarnąć sobie HDMI i generowanie obrazu to sobie kupi coś lepszego. Fakt faktem takie niedociągnięcie nie powinno mieć miejsca no ale się stało. Może w kolejnej rewizji to poprawią.
Plany na przyszłość: C, C++, C#

Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1055
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: rezasurmar » piątek 01 kwie 2016, 11:28

Potwierdzam, do nauki zestaw jest idealny, nie ma za dużo wyprowadzone, zgodność z shieldem arduino, zestaw w zasadzie od razu pozwala na ćwiczenia z wyświetlaczem, klawiszami, czy kartą SD (jaka by ta komunikacja nie była).

Do zaawansowanych aplikacji polecam zestawy terasIC, sam mam DE0-Nano i nie ma się do czego przyczepić, ale to już jest koszt dużo większy niż Maximatora.

Wszystko zależy od potrzeb. Dobrze, że koledzy trzymają rękę na pulsie, takie błędy jak z HDMI nie powinny mieć miejsca, można się też przyczepić do jakości lutowania (klawisz reset praktycznie wisiał w powietrzu, tj. pady pod stykami są na tyle małe, że cyna ich nie złapała), na dzień dobry było do poprawy, bo klawisz resetu działał jak chciał ;).
Niestety jest to powtórka z rozrywki, bo zestaw ADUCino360 też musiałem poprawić, procesor miał nie złapane parę nóżek cyną. TO akurat dla mnie żaden problem, mam już taki odruch, że robię oględziny zestawów pod lupą.
Co ciekawe Nucleo też pod tym względem nie jest ideałem, sporo na necie kręcenia nosem, na niedolutowane punkty.

Ogólnie ja jestem bardzo zadowolony z MAXimatora, mimo jego wad, do nauki jest świetnym zestawem.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1582
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: wojtek » piątek 01 kwie 2016, 14:23

Nefarious19 pisze:Cytuję wpis pewnego użytkownika na temat MAXimatora:

"[Ostrzeżenie]
Jeżeli ktoś planuje zakupić zestaw z FPGA MAXimator (z Kamami) to polecam wstrzymanie się. Na płytce są dwa błędy:
1. Port HDMI jest podpięty pod piny które nie potrafią nadawać różnicowo w standardzie LVDS (więc możemy go sobie wsadzić...).
2. Na dodatkowej płytce z przyciskami/wyświetlaczami przyciski podpięte są pod linie I2C więc możemy zapomnieć o używaniu tej płytki z shieldami wykorzystującymi I2C do komunikacji."

Dodatkowo na mojej płytce nie działały klawisze tactswitch i musiałem przelutować swoje oraz przy zewnętrznym zasilaniu o wartości równo 5V płytka mi się resetuje. Przy 4.8V jest już ok. Zastanawiam się czy jej nie zwrócić.


Polecam lekturę https://www.facebook.com/KAMAMIpl/posts ... 8734933617
Wojtek

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert
Posty: 515
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: dambo » piątek 01 kwie 2016, 14:55

czyli nie było tematu :)
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/

Awatar użytkownika
mokrowski
User
User
Posty: 132
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 20:50
Lokalizacja: Tam gdzie Centymetro

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: mokrowski » piątek 01 kwie 2016, 15:04

Oczywiście że nie było. Jest to opisane wyraźnie w: Max 10 Handbook Cały rozdział poświęcony LVDS. W pinoucie zresztą także.
Druga sprawa to SDIO. http://electronics.stackexchange.com/qu ... l-quad-i-o do poczytania (ze zrozumieniem) czy to ma sens.

Umówmy się Maximator to "rower FPGA" do nauki jazdy a są tacy którzy chcą w cenie roweru ... "kosmodrom ze statkiem napędzanym dobrymi życzeniami" :-/
,,Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić" - Alan Alexander Milne: Kubuś Puchatek

Awatar użytkownika
Nefarious19
Newb
Newb
Posty: 70
Rejestracja: sobota 02 sty 2016, 20:45

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: Nefarious19 » piątek 01 kwie 2016, 20:42

Panowie, w każdym razie bardzo przepraszam za zamieszanie. Nie miałem na calu wszczynać paniki ani zaniżać walorów edukacyjnych zestawu. Opublikowałem po prostu wpis użytkownika który miał pewne wątpliwości. Ja jestem jedynie elektronikiem-hobbystą-pasjonatem i choć się staram to moja wiedza z zakresu elektroniki cyfrowej nie jest aż tak duża jak bym chciał. Ten wpis o I2C mnie zdziwił bo to w końcu FPGA więc tam sobie możemy zrobić I2C na jakim pinie chcemy (przynajmniej ja to tak rozumiem) a co do HDMI to szczerze powiem że nawet nie wiem (ale doczytam) jak wygląda nadawanie i obsługa tego standardu. Najważniejsze że okazało się że to fałszywy alarm i możemy cieszyć się pełną funkcjonalnością urządzenia.

Tak jak pisałem, w moim egzemplarzu uszkodzone były mikroswitche na płytce shilda. Wlutowałem swoje i wszystko fajnie działa. Dziś podłączyłem zewnętrzny zasilacz 5V do płytki i wszystko działa. Nie mam pojęcia czemu wcześniej układ mi się resetował. Muszę to jeszcze sprawdzić.
Plany na przyszłość: C, C++, C#

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 301
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: Grzegorz... » piątek 01 kwie 2016, 20:46

Jedno mogę potwierdzić.
Microswitche są badziewiaste, ale i tak FPGA za taką cenę jak już pisałem na czacie jest warte uwagi choćby aby sobie coś nowego (z punktu widzenia czasu kiedy powstała koncepcja to raczej starego) poćwiczyć.
Życzę każdemu powodzenia w nauce :)

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1582
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: wojtek » sobota 02 kwie 2016, 12:41

A tu przykład działania HDMI na Maximatorze (autor: Michał Kozioł) https://youtu.be/5UU4_2fWaPE
i pliki projektu
https://drive.google.com/file/d/0B0kHjD ... tvZUU/view
Wojtek

adi
Posty: 18
Rejestracja: sobota 02 kwie 2016, 17:47

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: adi » sobota 02 kwie 2016, 18:25

Wojtek,

jest szansa na publikację źródeł projektu HDMI?
Domyślam się, że trochę czasu to zajęło.
Publikacja na pewno wzmocniła pojawianie się fajnych projektów na forum.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1582
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: wojtek » sobota 02 kwie 2016, 18:29

To już by trzeba było pytać autora ale w sumie Kamami zapowiedziało pojawienie się na stronie maximatora projektu dla HDMI wiec poczekajmy.
Wojtek

Awatar użytkownika
matty24
User
User
Posty: 278
Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 20:11
Lokalizacja: Małopolska

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: matty24 » niedziela 03 kwie 2016, 16:40

Dobrze, że piszecie o tych microswitchach. Ja myślałem, że robię błąd w projekcie bo nie działało a to może trzeba się przyjrzeć samej płytce. Generalnie stosunek cena/jakość jest i tak mega wysoki więc na drobne niedogodności można przymknąć oko.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1582
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: MAXimator (FPGA)

Postautor: wojtek » poniedziałek 04 kwie 2016, 10:52

I tyle zostało z [ostrzeżenia]
"[Ostrzeżenie]
Jeżeli ktoś planuje zakupić zestaw z FPGA MAXimator (z Kamami) to polecam wstrzymanie się. Na płytce są dwa błędy:
1. Port HDMI jest podpięty pod piny które nie potrafią nadawać różnicowo w standardzie LVDS (więc możemy go sobie wsadzić...).
2. Na dodatkowej płytce z przyciskami/wyświetlaczami przyciski podpięte są pod linie I2C więc możemy zapomnieć o używaniu tej płytki z shieldami wykorzystującymi I2C do komunikacji."....
https://www.facebook.com/groups/grupael ... cation=ufi

Niemniej pozostała wymiana uwag na ten temat https://www.facebook.com/KAMAMIpl/posts ... 4671432690 kolega który sformułował to "ostrzeżenie jak widać ostatecznie się wycofał z tego, a wszelkie wątpliwości zostaną wyjaśnione pod koniec kwietnia na mikrokontroler.pl w cyklu artykułów na ten temat.

Nie jest MAXImator idealnym i wszechstronnym modułem ale kurcze życzyłbym sobie aby więcej producentów dawało takie możliwości przy takiej cenie.
Skupmy się wiec na wyciśnięciu co sie da z tego modułu :) i ewentualnie czekamy na nowe przykłady od konstruktorów modułu http://maximator-fpga.org/examples/
Wojtek


Wróć do „FPGA - MAXimator”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość