Wywołanie polecenia z parametrem

Linux jako system PC i Embedded
Regulamin forum
Aby łatwiej poruszać się w zagadnieniach to prosimy aby w temacie, na samym początku, w nawiasach prostokątnych umieszczać hasło wiodące dla opisywanego problemu np. [Debian], [System embedded], [Linux Mint] itp.
tasza
Expert
Expert
Posty: 861
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 10:24

Re: Wywołanie polecenia z parametrem

Postautor: tasza » piątek 17 lut 2017, 18:38

jakis_plik.sh

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash
git clone https://github.com/espressif/esp-idf-template.git $1


no i oczywiście chmod na nim, aby się wykonywał....takie chciałeś?

a gdzie wrzucić... no ja mam w domowym folderze taki katalog na różne przydasie, on jest w zasięgu PATH więc skrypty są wołalne w sumie skądkolwiek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1862
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Wywołanie polecenia z parametrem

Postautor: wojtek » piątek 17 lut 2017, 19:08

Może ja czegoś nie rozumiem - chcesz sobie ściągać repo jakieś z githuba do swojego kompa? to sobie zainstaluj gita i z konsoli wklepuj to polecenie bez znaczenia czy masz windows czy linux (git clone to polecenie zakładające repo na twoim kompie), konsole możesz wywołać z katalogu do którego chcesz ściągnąć projekt.

---- po namyśle -----
a po instalacji git'a możesz w swoim katalogu użytkownika w folderze .gitconfig wpisać skróty długich pleceń i wywoływać je krótkim poleceniem na zasadzie np. "git save" i to odpowiadałoby twojemu np klonowaniu projektu
73 Wojtek

Awatar użytkownika
spark
Newb
Newb
Posty: 33
Rejestracja: piątek 10 lut 2017, 12:44
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Wywołanie polecenia z parametrem

Postautor: spark » sobota 18 lut 2017, 18:12

W /home/<user>/.bashrc możesz dodać alias:

Kod: Zaznacz cały

alias make_katalog="git clone https://github.com/espressif/esp-idf-template.git"

Następnie otwierasz nowy terminal (aby sie utworzyla nowa sesja) i wtedy masz jak znalazł:

Kod: Zaznacz cały

make_katalog myapp

A jak nie chcesz otwierać nowego terminala to jeszcze musisz zrobić:

Kod: Zaznacz cały

source ~/.bashrc

I gotowe.

A jak to musi być skrypt no to pozostaje tylko rozwiązanie taszy.


Wróć do „GNU/Linux”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość