[VirtualBox] przenosiny XP pomiędzy dwoma Mint-ami

Linux jako system PC i Embedded
Regulamin forum
Aby łatwiej poruszać się w zagadnieniach to prosimy aby w temacie, na samym początku, w nawiasach prostokątnych umieszczać hasło wiodące dla opisywanego problemu np. [Debian], [System embedded], [Linux Mint] itp.
Awatar użytkownika
tasza
Expert
Expert
Posty: 571
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 10:24
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa
Kontaktowanie:

[VirtualBox] przenosiny XP pomiędzy dwoma Mint-ami

Postautor: tasza » niedziela 08 paź 2017, 21:11

Oto spostrzeżeń garstka z przenosin maszyny wirtualnej Windows XP pomiędzy dwoma komputerami z linuksem, zatem:

V-Box pobrany od Oracle - virtualbox-5.1_5.1.28-117968~Ubuntu~trusty_i386.deb i zainstalowany
pobrane i doinstalowane wiatraczki i fontanienki - Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-5.1.28-117968.vbox-extpack

i po przegraniu kompletu pliczków Virtual Boxa czyli vbox/vdi wszystko wyglądało optymistycznie

00_zrzut ekranu2.png


ale po uruchomieniu vmbox strzelił focha jak poniżej:

01_zrzut ekranu3.png


no, przez chwilę mi się chłodno zrobiło jakoś, ale googlowanie przyniosło odpowiedź - przed takimi przesiadkami maszynę wirtualną trzeba zamknąć, wyłączyć zupełnie, nie przenosimy migawki

druga zasadzka wynikała z chęci dostania się maszyny wirtualnej do portu szeregowego nosiciela:

02_zrzut ekranu5.png


zostało to przez system oprotestowane, w uzasadnieniu - brak członkostwa w jakiejś grupie
tu sprawa prosta - aby korzystać z portów szeregowych trzeba być w grupie dialout, przy okazji dodałam się do tych samych grup co na pierwotnej maszynie, na wszelki wypadek, o tak:

konsola pisze:

Kod: Zaznacz cały

sudo usermod -a -G dialout  otoja


po przelogowaniu zmiany stają się efektywne, pokazuje to polecenie id

konsola pisze:

Kod: Zaznacz cały

otoja@silverbox:~ > id
uid=1000(otoja) gid=1000(otoja) grupy=1000(otoja),4(adm),5(tty),20(dialout),24(cdrom),27(sudo),30(dip),46(plugdev),108(lpadmin),111(sambashare),128(vboxusers)
otoja@silverbox:~ >


ostatnia rzecz to współdzielone przez gościa i hosta foldery - brak dostępu do owych skutkuje błędem jak poniżej

03_zrzut ekranu4.png


tu zwyczajnie trzeba potworzyć katalogi, etc/itd; ja planuje zagonić tu jeszcze w środek DropBox, więc póki co sygnalizuje tylko, że takie komunikaty mogą spotkać i trzeba to posprzątać jakoś

no i po biegach przez płotki pomiędzy dwoma komputerami mam sobie w końcu LabVIEW na telewizorze przez hdmi, no super.
04_zrzut ekranu7.png

drobny smuteczek tylko taki, że pomimo iż linux działa na i5, na czterech rdzeniach, to XP widzą jeden procesor i nijak więcej nie chcą, niegramotne jakieś
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
eyes wide open but still blind to see what really matters...
#slowanawiatr ♫ ♥ ☕ ☘ ♌ ♫
pzdr,
Natasza

Awatar użytkownika
squeez
User
User
Posty: 154
Rejestracja: czwartek 04 lut 2016, 10:13

Re: [VirtualBox] przenosiny XP pomiędzy dwoma Mint-ami

Postautor: squeez » niedziela 08 paź 2017, 21:35

W VirtualBox jest taka opcja jak export :) albo klonowanie.
Z takim "twardym" kopiowaniem to bywa różnie choćby dlatego że np. napędy wirtualne będą miały taki sam UUID co może stanowić problem.

Tak wiec dobrze jest korzystać z narzędzi przygotowanych do tego niż "kopać się z koniem" ręcznie i tracić czas no chyba że ktoś lubi dla sportu :)

Awatar użytkownika
ZbeeGin
Newb
Newb
Posty: 82
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: GOP
Kontaktowanie:

Re: [VirtualBox] przenosiny XP pomiędzy dwoma Mint-ami

Postautor: ZbeeGin » niedziela 08 paź 2017, 22:27

tasza pisze:drobny smuteczek tylko taki, że pomimo iż linux działa na i5, na czterech rdzeniach, to XP widzą jeden procesor i nijak więcej nie chcą, niegramotne jakieś


XP w wersji Home czy Professional? Jeśli Home to zapomnij. Jeśli Pro, to czy udostępniłaś maszynie więcej rdzeni w ustawieniach procesora gościa? Komputer hosta wspiera i ma włączoną wirtualizację w ustawieniach BIOS?

Awatar użytkownika
tasza
Expert
Expert
Posty: 571
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 10:24
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa
Kontaktowanie:

Re: [VirtualBox] przenosiny XP pomiędzy dwoma Mint-ami

Postautor: tasza » poniedziałek 09 paź 2017, 08:55

squeez pisze:W VirtualBox jest taka opcja jak export :) albo klonowanie.

rzeczywiście jest, jakoś nie pomyślałam, aby klikać dokładnie po menu, czasem tak mam
a pozostałe sprawy i tak trzeba było ogarnąć, bo są natury środowiskowej, a na nowej maszynce mało póki co jest skonfigurowane jeszcze
ja takich przygód nie traktuje jako kopania się z koniem i stratę czasu, bo zawsze czegoś nowego się nauczę przy okazji

ZbeeGin pisze:XP w wersji Home czy Professional? Jeśli Home to zapomnij.

to jest Pro, tak pisze na Task Manager przynajmniej, wsparcie dla wirtualizacji i wszelkie akceleracje są, bo na tym lapku dokładnie zapuszczałam sobie drzewiej wirtualny DataPower XI52 i działało cudnie, a z XP problem jest taki jak napisane tu: https://superuser.com/questions/348741/ ... processors , moja stara maszyna ma cpu Intel E5300, dwurdzeniowy, to bida straszna, a na tym to było pierwotnie instalowane, więc wybrałam pewnie opcje windowsa (hal) jak na jeden cpu no i tak sobie jest, ten lapek ma i5 na cztery rdzenie więc jeżeli nie uda mi się przekonfigurować starych xp to polecą do dołu z wapnem, a postawie nowe, czyste; w sumie XP hoduje tylko dla LabVIEW i sofciku do programatora LabTool, poza tym są zbędne; zatem dzięki, poradzę sobie
eyes wide open but still blind to see what really matters...
#slowanawiatr ♫ ♥ ☕ ☘ ♌ ♫
pzdr,
Natasza

Awatar użytkownika
squeez
User
User
Posty: 154
Rejestracja: czwartek 04 lut 2016, 10:13

Re: [VirtualBox] przenosiny XP pomiędzy dwoma Mint-ami

Postautor: squeez » poniedziałek 09 paź 2017, 11:30

Z tym kopaniem z koniem chodziło mi o to że ktoś potrzebuje szybkiego/sprawdzonego rozwiązania. Sam też często robię coś na około choćby po to by zebrać doświadczenie.
Moja wypowiedź była tylko po to gdyby ktoś chciał to żeby wiedział, że jest klonowanie i export.

Export działa nawet między różnymi hostami. Np. ostatnio maszynę z VirtualBox wrzucałem do klienta którego środowisko to vmware i działa dobrze :)


Wróć do „GNU/Linux”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość