[Rozwiązane][Sprzęt] Karta grafiki

Wszystko o naszych urządzeniach: PC, laptopy, jednopłytkowce, itp - problemy ze sprzętem , aplikacjami itd.
Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

[Rozwiązane][Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: wojtek » poniedziałek 14 lis 2016, 06:22

Z powodu znanych kolegom problemów z kartą grafiki szukam coś na ewentualną wymianę. Karta obecna wykazuje "nadmierne i ciągłe zużycie pamięci karty bo przekraczające 90% a przy wyświetlaniu tylko pulpitu ok 50% - sprawdzałem i pod linuksem i pod windowsem
mon1.JPG
Dochodzi do częstego wyłączania ekranu albo wrecz zawieszania systemu na wygaszonym ekranie./
Obecnie mam w komputerze Dell T5500
P1140553.JPG
dell-precision-t5500-servisni-manual-en.pdf
kartę grafiki Nvidia Quadro NVS295 z dwoma portami DP
nvs295.JPG
ale łącze to poprzez przejściówki z portami DVI w monitorach (2 sztuki).
Szukam więc w miarę taniej karty, która zastąpi tą co mam. Znalazłem takie coś https://www.morele.net/karta-graficzna- ... 0l-648396/ nie wiem patrząc tylko na szynę danych 128bit czy może być w miejsce tej NVS z szyną danych 64 bit.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: wojtek » poniedziałek 14 lis 2016, 11:06

Czy taka bedzie pasować? http://www.nvidia.pl/object/product-quadro-2000-pl.html
Po mojemu , to tak ale ja to drobny żuczek jestem w te klocki i wole fachowców podpytać.
------------------------------------------------------po jakimś czasie ---------------------------------------------
Już nie pytam fachowców, bo sam sobie znalazłem http://www.dell.com/support/article/pl/ ... 1/en#Video - jak najbardziej jest ta karta na liście współpracujących ale nvs295 o dziwo nie ma (co oczywiście nic nie oznacza).

Najdziwniejsze, że dellowskie testy grafiki powiedziały, że NVS295 jest ok. :oops:
73 Wojtek

Awatar użytkownika
j23
User
User
Posty: 255
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 18:40

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: j23 » poniedziałek 14 lis 2016, 22:20

Cześć Wojtek,

Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale wiesz to nie zawsze jest tak, że jak widzę, że Ktoś coś napisał na forum to od razu mogę wskoczyć żeby odpowiedzieć.
Co do karty to dwie sprawy:
1. Czy to musi być karta typu Low-Profile (do obudów typu desktop), czy sprawdzałeś może że jest miejsca na jakąś kartę standardowych wymiarów.
2. Twoja karta z tego co widzę ma tzw. chłodzenie pasywne (czyli brak wentylatora).
Próbowałeś zamontować jakiś dodatkowy wentylator? -choćby taki od procesora, i być może dało by się go podpiąć do płyty. Czasem są sloty typu FAN ADD lub coś podobnego, w każdym razie wolny slot na zasilanie jakiegokolwiek wentylatora.

To co Dell pokazuje w swojej specyfikacji to jedno, a to co jest na płycie to zupełnie co innego. W swojej praktyce już nie raz się z tym spotkałem. Trzeba przede wszystkim patrzeć na parametry obecnej karty i optymalne osiągi zasilacza ATX, który siedzi w jednostce. Piszę o tym, bo czasem są karty ze specjalnymi dodatkowymi wtyczkami zasilania i jeśli zasilacz ich nie posiada to trzeba się ratować duplikatorami wtyczek i adapterami (z tym że swoją drogą trzeba patrzeć na wydajność zasilacza, żeby nie było tak, że wszystkie wtyczki zasilania udało się podłączyć a zasilanie zdechnie, bo zasilacz będzie musiał wyprodukować więcej mocy niż jest w stanie i albo się wyłączy, albo przepali się taki bezpiecznik, albo pójdą kondensatory w zasilaczu).

Pozdrawiam! j23 Jarek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: wojtek » poniedziałek 14 lis 2016, 22:28

Zasilacz ma wystarczający zapas mocy, a i slot PCI-express jest przewidziany do dostarczenia 75W więc parametry karty Quadro 2000 w pełni się w tym mieszczą. Dotychczasowa karta jest tak skonstruowana aby było zasilanie pasywne i nie przegrzewa się (przynajmniej tak wynika z odczytu czujników) - moc 23W. Ten dell to nie jest składak, to naprawdę solidna konstrukcja i po detekcji w systemie della, specyfikacja tej sztuki zapisana w ich systemie dokładnie zgadza się ze stanem faktycznym.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
j23
User
User
Posty: 255
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 18:40

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: j23 » poniedziałek 14 lis 2016, 22:59

Ok Wojtek, a czy ta stara karta jest typu standard czy low-profile?

Edit: Ok, ta stara to jest prawdopodobnie typu standard, a więc z tą nową kartą NVIDIA Quadro 2000 wszystko powinno być jak najbardziej okey. Co do Della to wierzę że jest to solidna konstrukcja.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: wojtek » wtorek 15 lis 2016, 10:19

j23 pisze:Ok Wojtek, a czy ta stara karta jest typu standard czy low-profile?
Tu nie ma problemu z miejscem.
Ale naszła jeszcze mnie taka myśl czy nie mógł się zagnieździć jakiś rootkit czy inne dziadostwo przeznaczone dla GPU co mogłoby mocno utrudnić jego wykrycie programami antywirusowymi. Nie znam się na tym ale może jest to też jakaś myśl. Normalne sprawdzenie szczegółowe systemu zrobiłem i to nie raz ostatnio. Ale może da się jakoś sprawdzić czy nie pracuje coś na mój koszt na GPU? Z bitcoinami tez nie miałem do czynienia więc nic nie mogło tam pozostać. Hmm jak będę w domu to jeszcze sprawdzę czy jak odetnę net to też mam takie obciążenie pamięci GPU. Generalnie intryguje mnie to czemu tak się dzieje.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1072
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: rezasurmar » wtorek 15 lis 2016, 11:02

Jest to jakaś opcja, bo sporo teraz słychać na securaku o różnych exploitach do kopania bitcoinów.

Awatar użytkownika
j23
User
User
Posty: 255
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 18:40

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: j23 » wtorek 15 lis 2016, 17:09

wojtek pisze:
j23 pisze:Ok Wojtek, a czy ta stara karta jest typu standard czy low-profile?
(...)Generalnie intryguje mnie to czemu tak się dzieje.


1. msconfig - sprawdzić rozruch, usługi
2. Menadżer zadań lub np. Win Tools Net - sprawdzić uruchomione procesy w systemie i w miarę możliwości pousuwać te zbędne.
3. Sprawdzić ilość pamięci RAM jaką system ma ustawioną i jak nią dysponuje.

Osobiście nie słyszałem o rootkitach dla GPU, ale to byłoby prawdziwa masakra. Myślę, że żeby załapać takiego rootkita to trzeba "trochę" jemu pomóc wniknąć do układu GPU, np . bawiąc się w overriding GPU, ale w to raczej bawią się amatorzy gier. Są teraz takie BIOS'y, chyba ASUS'a, gdzie możliwe jest majstrowanie przy firmware podczas normalnej pracy systemu, podczas uruchomione gry czy aplikacji.

Pozdrawiam! J23

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: wojtek » wtorek 15 lis 2016, 17:54

j23 pisze:1. msconfig - sprawdzić rozruch, usługi
2. Menadżer zadań lub np. Win Tools Net - sprawdzić uruchomione procesy w systemie i w miarę możliwości pousuwać te zbędne.
3. Sprawdzić ilość pamięci RAM jaką system ma ustawioną i jak nią dysponuje.

To ja takie rzeczy to odruchowo robię i nic mi zbędnego w tle i na starcie, poza tym co musi nie pracuje, jak ma pracować to się wtedy wybudza.
Z procesorem i ramem się nic nie dziej co mogłoby mnie niepokoić (12GB)
Ale wiem już że Firefox zjada 50%zasobów pamięci GPU - po wyłączeniu akceleracji sprzętowej w FF w zasadzie nie zauważam przyrostu zużycie tej pamięci po uruchomieniu przeglądarki - więc tu jest postęp ale i tak pozostaje 40% nie wiadomo z czego, jak nic nie pracuje zbędnego i mam tylko pulpit.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1072
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: rezasurmar » wtorek 15 lis 2016, 18:06

W sumie u mnie normalne użycie ramu w Karcie graficznej to ok 300-400MB, przy FF, chrome, zdalnym pulpicie...

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: wojtek » wtorek 15 lis 2016, 18:25

rezasurmar pisze:W sumie u mnie normalne użycie ramu w Karcie graficznej to ok 300-400MB, przy FF, chrome, zdalnym pulpicie...
O i to jest dla mnie w końcu informacja bo doprosić się nie umiałem o porównanie. Akceleracje masz włączoną w FF i chrome?
73 Wojtek

Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1072
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: rezasurmar » wtorek 15 lis 2016, 18:36

A bo ja wiem, nigdy tego nie przestawiałem, domyślnie jest.
Kaj to było do sprawdzenia ?

Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1072
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: rezasurmar » wtorek 15 lis 2016, 18:37

PS. tak w FF, jest przyspieszenie sprzętowe.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: wojtek » wtorek 15 lis 2016, 18:38

no to w sumie masz więcej niż ja miałem, jak wyłączysz to ci o połowe spadnie
73 Wojtek

Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1072
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: rezasurmar » wtorek 15 lis 2016, 18:40

Wyłączyłem testowo FF, spadło do 278, włączony mam EDGE, virtualny pulpit, putty, program do monitorowania karty grafiki, no i thunderbirda.

Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1072
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: rezasurmar » wtorek 15 lis 2016, 18:41

Wychodzi na to, że to całkiem normalne użycie pamięci, w sumie nigdy na to nie zwracałem uwagi :lol:

Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1072
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: rezasurmar » wtorek 15 lis 2016, 18:43

"Sam" windows, po wyłączeniu wszystkich okienek, czyli żadnych programów na pulpicie uruchomionych po za tymi w tle, to zostaje jakieś 177MB zajętości pamięci grafiki.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: wojtek » wtorek 15 lis 2016, 18:45

Czyli widać taka jego norma a na czacie słyszałem że nic, prawie zero %heh chyba, że ktoś mówił to przy karcie z 4GB RAMu

Nowa karta śmiga z wyłączona akceleracją w FF jest tak
Quadro_ram.JPG

po włączeniu zużycie RAM przyrasta drugie tyle.
Wniosek:
1. Zużycie ram karty pozostało takie same tyle, że przy poprzedniej karcie dochodziło to do prawie 100% jej zasobów, a teraz przy Quadro 2000 do 30%.
2. Poprzednia karta jest sprawna, tyle że trochę za mało pamięci (?)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1072
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: rezasurmar » wtorek 15 lis 2016, 18:46

Wychodzi na to, że tak, za słaba karta ;). W sumie ja nie dotarłem do tekstu, o zżeraniu zasobów, bo od kilku lat mam tego GTX460 z 1GB ramu, a nigdy w sumie nie sprawdzałem ile zajmuje windows.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: wojtek » wtorek 15 lis 2016, 18:49

Ano widzisz, a dawałem na czacie zrzuty, a tu w pierwszym poście też ;)
73 Wojtek

Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1072
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: rezasurmar » wtorek 15 lis 2016, 18:50

Ja ostatnio byłem/jestem mocno kontuzjowany wzrokowo ;). dziubdzianiny nie czytam.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: wojtek » wtorek 15 lis 2016, 18:51

taż to duże obrazki a nie dziubdzianina :)
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: wojtek » wtorek 15 lis 2016, 19:07

Dziękuję wszystkim (sobie też) za porady. Temat uważam za zamknięty.
Wniosek generalny:
- w Windows 10 jak nie chcemy tylko pisać w wordzie i używać przeglądarki (z wyłączona akceleracją), to koniecznie karta grafiki z minimum 1GB RAMu
73 Wojtek

Awatar użytkownika
j23
User
User
Posty: 255
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 18:40

Re: [Rozwiązane][Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: j23 » środa 16 lis 2016, 11:24

Ja tylko dorzucę się w kwestii tego zużycia pamięci przez nowe przeglądarki. To jest m.in. spowodowane zaimplementowaniem w nich obsługi takich technologii jak CSS3, webGL czy ogólnie tzw. obiektowości w nowoczesnych technologiach internetowych. To wszystko ładnie wygląda, ale zapotrzebowanie cache przeglądarki na zasoby RAM'u i silnika przeglądarki na pamięć i szybkość GPU ma swoją cenę. Większość tych technologii jest wciąż w fazie testów. Moim zdaniem jeszcze czegoś brakuje żeby strony używające np. webGL powstawały masowo. Na razie takie strony są ukierunkowane jeśli nie na grafikę to na aplikacje webowe, w których użytkownicy zdają sobie sprawę z tego, że taka strona może się ładować dłużej niż normalnie.

Przykład (uwaga, tutaj właśnie trochę wolno się ładuje):
https://zygotebody.com/

albo tutaj (niektóre przykłady ładują się całkiem sprawnie, inne mniej):
http://www.awwwards.com/22-experimental-webgl-demo-examples.html

Pozdrawiam! j23

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Expert
Expert
Posty: 969
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: [Rozwiązane][Sprzęt] Karta grafiki

Postautor: Antystatyczny » środa 16 lis 2016, 11:37

wojtek pisze:w Windows 10 jak nie chcemy tylko pisać w wordzie i używać przeglądarki (z wyłączona akceleracją), to koniecznie karta grafiki z minimum 1GB RAMu


Nie do końca zgadzam się z tym wnioskiem. Posiadam Nvidia Geforce 9600GT, która posiada zaledwie 512MB pamięci, a mimo to wszystko działa płynnie, obraz nie miga i nie zauważam żadnych innych problemów podczas pracy. Poniżej przedstawiam zrzut ekranu z programu HWmonitor w wersji 1.30.0:

Zrzut ekranu 2016-11-16 11.31.48.png


W chwili wykonania tego zrzutu uruchomiona była przeglądarka Edge z otwartymi dwiema kartami (nasze forum oraz Facebook). Jak widać stopień zapracowania karty graficznej jest znikomy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.


Wróć do „Sprzęt, sterowniki, oprogramowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość