[Laptop] jaki kupić?

Wszystko o naszych urządzeniach: PC, laptopy, jednopłytkowce, itp - problemy ze sprzętem , aplikacjami itd.
Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1469
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

[Laptop] jaki kupić?

Postautor: wojtek » wtorek 11 paź 2016, 11:34

Wypadłem z "rynku" laptopów i kompletnie nie mam rozeznania w dzisiejszym sprzecie, mój ThinkPad sypie sie w szybkim tempie i czas zmienić na nowszy.
To ma być do pracy z programami typu Altium, biurowe, IDE typu Visual Studio itp., co tam polecacie opierajac sie na wlasnym doświadczeniu?

W tej chwili mam ThinkPad R500 typ 2732-6FG, 1680x1050, intel core 2 Duo 2GHz, 4GB RAM, ekran matowy i jakos dawał rade ale jakby szybsza i lepsza grafika była i ciut szybszy wogóle to byłoby ok.

A taki? http://www.x-kom.pl/p/323994-notebook-l ... w-fhd.html
Wojtek

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 288
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: Grzegorz... » wtorek 11 paź 2016, 14:18

Nie będę wchodził w "biznesówki", bo tam to bez 4,5K zł nie podchodź...
Ten co podałeś:
minusy: trochę słaby procek, trochę mało pamięci;
plusy: możliwość montażu dysku SSD na złączu M.2, no i oczywiście cena :).

Tu jak już pisałem na czacie do rozważenia: http://allegro.pl/lenovo-v310-15-i5-620 ... 93391.html
minusy: mała rozdzielczość matrycy;
plusy: lepszy procek (powiedziałbym pośredni ;) ), 2x więcej pamięci, już zamontowany SSD M.2 (uwierz to na prawdę dużo zmienia) i dodatkowy dysk na magazyn danych.

Tu masz bliźniaczy z matrycą FHD: http://allegro.pl/lenovo-v310-15-i5-620 ... 78513.html
minusy: brak dysku SSD;
plusy: lepszy procek (powiedziałbym pośredni ;) ), 2x więcej pamięci, matryca FullHD, możliwość zamontowania dysku SSD na złączu M.2

A tu wszystko w jednym czyli wg. mnie maksymalnie to co możesz uzyskać w tej cenie: http://allegro.pl/lenovo-v310-15-i5-620 ... 01286.html

No i tu jest jedno "ale" czyli cena, która sięga Twoich maksymalnych założeń, jednak jak to mówią "będzie Pan zadowolony" :).

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1469
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: wojtek » wtorek 11 paź 2016, 14:34

Dzięki Grzegorz za rzeczowe rady.
Ale
Grzegorz... pisze:A tu wszystko w jednym czyli wg. mnie maksymalnie to co możesz uzyskać w tej cenie: http://allegro.pl/lenovo-v310-15-i5-620 ... 01286.html

No i tu jest jedno "ale" czyli cena, która sięga Twoich maksymalnych założeń, jednak jak to mówią "będzie Pan zadowolony" :).


tu niestety rozdzielczośc za mała
Wojtek

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 288
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: Grzegorz... » wtorek 11 paź 2016, 14:41

UPS przepraszam, pomyliłem rozdzielczość z tym poprzednim :oops:

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 288
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: Grzegorz... » wtorek 11 paź 2016, 14:49

To ja bym polecił to: http://allegro.pl/lenovo-v310-15-i5-620 ... 78513.html + dokupienie dysku na M.2 nawet małego np. 120 GB lub 240 GB na system, programy i naprawdę kluczowe co do czasu dostępu dane.

Oczywiście nie chodzi mi abyś na Alle... kupował, ale chodzi mi o wyposażenie sprzętu.
Poza tym jak podałeś co masz to uwierz mi na początku każdy będzie wydawał się demonem prędkości :)

Sam mam z i5-4300U, 8GB RAM i dyskiem SSD 240 GB na M.2 i uwierz mi to śmiga.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1469
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: wojtek » wtorek 11 paź 2016, 14:54

Wojtek

Awatar użytkownika
PROTON
User
User
Posty: 395
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 18:35
Lokalizacja: Warszawa

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: PROTON » wtorek 11 paź 2016, 14:56

Są jakieś tanie lapki z większą rozdzielczością jak 1680x1050?
Today I am dirty
and I want to be pretty
Tomorrow, I know I'm just dirt

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 288
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: Grzegorz... » wtorek 11 paź 2016, 15:03

Przy tak małej różnicy brałbym ten z 12 GB.
Dlaczego?
Bo one mają 4GB wlutowane w płytę + jedno złącze, które może przyjąć max 8GB, więc nie ma możliwości dołożenia, a jedynie wymiany...

Awatar użytkownika
j23
User
User
Posty: 204
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 18:40

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: j23 » środa 12 paź 2016, 01:13

Chciałem odpisać Wojtkowi, ale Grzegorz już wszystko w zasadzie napisał. Grzegorz wie co pisze i widać, że zna się i jest na bieżąco (podzielam radę dotyczącą kupna laptopa z 12Gb). Jedynie co mógłbym dodać, a co nie było tu wspomniane to to, że cenę można by nieco "zbić" szukając na ebay lub aliexpress, z tym że trzeba się tam liczyć z tym, że: trzeba dobrze sprawdzić sprzedającego (oceny, ilość sprzedanych rzeczy), liczyć się z dłuższym okresem oczekiwania na przesyłkę oraz z ew.problemami wynikającymi z gwarancji na sprzęt (czasami jest tak, że koszty gwarancji pokrywa producent, a czasami dostawca - co nie jest jednym i tym samym). Gdybym chciał zaoszczędzić sobie czasu i nerwów to też wybrałbym jakiś sklep w Polsce.

Pozdrawiam! j23

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1469
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: wojtek » środa 12 paź 2016, 10:23

Jeśli zdecyduje się na zakup, to będzie to ten http://www.x-kom.pl/p/327658-notebook-l ... 0-fhd.html
Dzięki za podpowiedzi.
Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1469
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: wojtek » środa 09 lis 2016, 15:13

teraz to juz jestem pod ścianą bo mi lapek umarł i np:

1. polisingowy http://allegro.pl/dell-latitude-e6530-i ... 24267.html
lub
2. nowka ze sklepu http://www.x-kom.pl/p/327505-notebook-l ... cification
lub
3. lub taki http://allegro.pl/dell-latitude-e6430-i ... 29192.html

jakieś sugestie znawców tematu?
Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1469
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: wojtek » środa 09 lis 2016, 19:11

A może jednak taki http://allegro.pl/dell-latitude-e6530-i ... 36828.html plus stacja dokująca do niego, dodatkowy dysk 1TB zamiast DVD oraz wymiana klawiatury na normalną QWERTY US z podświetlaniem
Wojtek

Awatar użytkownika
matty24
User
User
Posty: 274
Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 20:11
Lokalizacja: Małopolska

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: matty24 » środa 09 lis 2016, 19:22

Znawcą nie jestem, ale ja brałbym pozycję numer 2. Różnica w cenie to 500zł ale masz
- nową baterię
- procesor nowszej generacji, który może jest ciut mniej wydajny niż tamte i7 ale też pobiera mniej prądu
-dysk SSD na M.2. i HDD więc dowolna możliwość rozbudowy
-system Windows 10
-gwarancje producenta 24msc a nie gwarancję sprzedawcy i tylko 6msc
-ram DDR4 i to sporo a jak braknie można jedną kość wymienić na 16GB i masz wtedy 20GB
-jest lżejszy

Natomiast za opcją 1 przemawia:
-jakość wykonania i firma laptopa
-dedykowana grafika
-lepsza kamera
-lepsze wyposażenie portów
-wydajniejszy procesor

3 opcja to 14 cale wiec chyba ciut za mało dla Ciebie

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1469
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: wojtek » środa 09 lis 2016, 19:26

No jest jeszcze opcja 4 w nastepnym poście, tak te same zalety z Lenovo które wymieniłeś i do mnie przemawiają ale na minus ma to że nie ma do niego normalnej stacji dokującej a to jest też ważne dla mnie żebym go w domu miał w pozycji stacjonarnego.
Wojtek

Awatar użytkownika
dambo
User
User
Posty: 450
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: dambo » środa 09 lis 2016, 21:52

co do dodatkowej karty graficzne w laptopie - polecam dobrze przemyśleć, czy ją potrzebujemy, ja mam i5 z HD4600 i żadnej dodatkowej karty - w ten sposób zaoszczędziłem trochę na lapku i dokupiłem ssd. A karta starcza w zupełności do moich potrzeb. Z gier odpaliłem kiedyś far cry 3 i działało mega ładnie, pewnie nowe by nie działały, ale to nie jest komputer do tego.
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 288
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: Grzegorz... » środa 09 lis 2016, 21:56

Jak masz kasę to bierz nówkę Lenovo - są niezłe jeśli chodzi o osiągi.
Jak nie ma złącza stacji dokującej to zawsze można na USB3.0 dokupić - one dają radę spokojnie.
Wiem, bo się taką bawiłem zanim swoją zakupiłem, a sam mam One-Link pro (ona ma dedykowane złącze, którego w tym "Twoim" lapku niema, bo to nie ta półka niestety).

Awatar użytkownika
dambo
User
User
Posty: 450
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: dambo » środa 09 lis 2016, 22:02

trochę offtop, ale mówisz, że te stacje na 3.0 dają radę? Jakie tanie byś polecił? lub chociaż poniżej jakiego przedziału cenowego nie schodzić?
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 288
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: Grzegorz... » środa 09 lis 2016, 22:13

Ja testowałem to: https://support.lenovo.com/us/pl/documents/pd028106
A proponować nic nie będę, bo tylko tą na USB 3.0 się bawiłem, a zakupiłem to: http://www.kuzniewski.pl/p17643,lenovo- ... ujaca.html ponieważ zależało mi na dwóch wyjściach na monitor, a i tak adapter USB 3.0 na HDMI dokupiłem, bo mam 3 monitory dodatkowe...
Zakupiłem w dużo lepszej cenie powystawową od Kuźniewskiego więc "nie płakałem" - nawet ryski nie miała :).

Awatar użytkownika
dambo
User
User
Posty: 450
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: dambo » środa 09 lis 2016, 22:19

generalnie pomysł ze stacją dokującą na USB mi się spodobał - możemy wtedy zmienić lapka, a stację zostawić, bardziej uniwersalne. Niestety cena też jest spora :/ więc może kiedyś
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1469
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: wojtek » czwartek 10 lis 2016, 05:38

Grzegorz... pisze:Ja testowałem to: https://support.lenovo.com/us/pl/documents/pd028106
A proponować nic nie będę, bo tylko tą na USB 3.0 się bawiłem, .....

Też już przyglądałem się ale po prostu nie umiem znaleźć informacji czy będzie współpracowała z tym Lenovo które mam na oku.
Wojtek

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 288
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: Grzegorz... » czwartek 10 lis 2016, 09:02

Te USB 3.0 są uniwersalne raczej.
Ja ją podpinałem pod Lenovo, ale też i pod Della i działała w obu przypadkach tak samo.

Awatar użytkownika
rezasurmar
Expert
Expert
Posty: 995
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: rezasurmar » czwartek 10 lis 2016, 09:17

Wojtek zna moje zdanie, sam USB 3.0 to nie wszystko, ale już mu powiedziałem, że ja jestem bardziej pro dellowski ;).

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1469
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: wojtek » czwartek 10 lis 2016, 10:00

Te replikatory nie rozszerzają tylko usb to nie hub, tam podpinasz LAN, monitory, usb i w sumie to mi wystarczyłoby, muszę sobie porównać wszystkie plusy i minusy - jednak jest to róznica w sumie (ze stacjami dokującymi) ok 1500zł.
Wojtek

Awatar użytkownika
rezasurmar
Expert
Expert
Posty: 995
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: rezasurmar » czwartek 10 lis 2016, 10:07

Osobiście mam większe zaufanie do oryginalnej stacji dokującej. Różnica spora.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1469
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [Laptop] jaki kupić?

Postautor: wojtek » piątek 11 lis 2016, 12:18

No to jeszcze taki DELL LATITUDE E6530 i7-3740Q ( http://allegro.pl/dell-latitude-e6530-i ... 85#thumb/3 ) tyle że cena już sięgnęła ceny tego lenovo ze sklepu ale też ten Dell go jednak przebija i to mocno hmm .... gwarancja 12m, specyfikacja taka
DELL LATITUDE E6530 - spec.JPG

do tego stacja dokująca i jest niezły sprzęt ale zawsze z pytaniem w jakim stopniu zajechany ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojtek


Wróć do „Sprzęt, sterowniki, oprogramowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość