[Tablet] Problem z przywróceniem systemu z kopii.

Wszystko o naszych urządzeniach: PC, laptopy, jednopłytkowce, itp - problemy ze sprzętem , aplikacjami itd.
SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

[Tablet] Problem z przywróceniem systemu z kopii.

Postautor: SuperGość » poniedziałek 25 kwie 2016, 11:25

Mam problem z przywróceniem kopii wszystkich partycji z dysku w moim tablecie MIIX-3 1030. Oryginalnie był tam windows 8.1 z osobną partycją typu recovery ok 6GB, w sumie na dysku były 4 partycje systemowa 260GB, jakaś 128, recovery no i C na system windows. Zaraz po zakupie tableta zrobiłem sobie przy pomocy mojego ulubionego programu EaseUs kopie wszystkich 4 partycji na osobny dysk zewnętrzny. Po drodze różne rzeczy robiłem na tym tablecie aż w końcu zainstalowałem sobie czystą instalkę Win 10 32 bit (wtedy dopiero doszedłem do tego ze te tablety mają właczone szyfrowanie dysku - bitlocker który wówczas wyłaczyłem) . Oczywiście zrobiłem sobie znowu kopie wszystkich partycji z postawionego i sprawnego systemu Win10. Ale okazało sie ze przestała poprawnie funkcjonowac kamera i wyczerpawszy wszystkie inne mozliwości postanowiłem przywrócic stare partycje z win8.1 (bo po instalce 10 recovery zniknąła w sensie objetościowym czyli z 6 GB zrobiło się 500MB)
Przywróciłem wszystkie partycje tylko ze tablet przestał się uruchamiac tzn walił błędem 0xc0000225, nic sie nie dało zrobic żadne naprawianie systemu itp. Wychodzi na to że być może dlatego ze kopie były zrobione w czasie gdy dysk był zaszyfrowany. Wiec pozostała mi próba powrotu do win 10, tak zro biułem i z kopii przywróciłem znowu wszystkie cztery partycje z win 10 i teraz mam z powrotem działający tablet.
Uff to tyle ale chciiałbym dojść do tego czy winowajcą jest faktycznie bitlocker i czy nie da sie z tym coś zrobić odnośnie moich starych kopii systemu win8.1?

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Re: [Tablet] Problem z przywróceniem systemu z kopii.

Postautor: SuperGość » środa 27 kwie 2016, 14:47

No przywróciłem oryginalna postać dysku ze wszystkimi partycjami łącznie z recovery, cały system win8.1 z oryginalnymi aplikacjami i sterownikami od Lenovo działa - no i to co mnie napędziło do walki czyli kamera tez obecnie działa tak jak powinna. Ja widać więc przejście na Win 10 (mimo że mnie odpowiada ten system) nie zawsze jest dobre. A akurat w tablecie to na kamerce dobrze działającej mi zależało. Pozostanę więc w tablecie z win8.1 .

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » poniedziałek 09 maja 2016, 07:34

Zrobiłem jeszcze jedną próbę (bo uparty jestem) i tym razem zainstalowałem win 10 jako aktualizację, a nie czystą instalkę, udało się bez problemu (jedynie dysk zewnętrzny był potrzebny bo mało miejsca na C było). Po zainstalowaniu aktualizacji wszystko działa jak należy WŁĄCZNIE z kamerką - i o to chodziło.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek

Postautor: Antystatyczny » poniedziałek 09 maja 2016, 09:40

Cieszę sie, że operacja się udała. Chcę jedynie dodać, że w przypadku tabletu śmiało wystarcza jego wbudowana pamięć 32GB eMMC do aktualizacji systemu z win8.1 do win10. Nie trzeba podłączać żadnego dodatkowego dysku. Warunek - Możliwie jak najmniej własnych danych na dysku.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » poniedziałek 09 maja 2016, 09:50

Antystatyczny pisze:(...) Nie trzeba podłączać żadnego dodatkowego dysku. Warunek - Możliwie jak najmniej własnych danych na dysku.

Zgadza się, no ja miałem już aplikacji trochę i jedynie 3GB wolnego (6GB zajmuje partycja recovery, która niestety tez jest na tym dysku) i tak musiałem odinstalować kilka aplikacji abym miał na dzień dobry 8GB wolnego (aktualizowałem "w locie"), a potem kazał jeszcze albo zwolnic więcej miejsca albo dołączyć dysk zewnętrzny.

Wróć do „Sprzęt, sterowniki, oprogramowanie”