router wifi do domku

Wszystko o naszych urządzeniach: PC, laptopy, jednopłytkowce, itp - problemy ze sprzętem , aplikacjami itd.
Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2280
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

router wifi do domku

Postautor: wojtek » sobota 20 lut 2021, 10:23

Potrzebuje pomocy w dobraniu routera z wifi.
Do domku jednorodzinnego
Bardzo dobre wifi nawet bez podłaczonych antenek ale jak trzeba antenki też mogą być.
Router jest instalowany w garażu (ten sam budynek) w ścianie z a pokrywą z tworzywa (taka skrzynka multimedialna)
Ma mieć kilka portów na RJ45 (minimum chyba 5)
Internet podciągnięty jest światłowodem ale jest już przejściówka z światłowodu na RJ45
Musi mieć możliwość zmiany grupy czy jak to się tam nazywa DHCP nie tylko z 192.168 ale np 200.x.x.x bo to wymagaja kamerki jakie sa tam poinstalowane.
Całość już pracuje ale na innym routerze który niestety przydziela IP tylko z zakresu 192.168.x.x i nie da się tego zmienić i dlatego poszukiwania nowego routera.
Wojtek

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 417
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: router wifi do domku

Postautor: Grzegorz... » sobota 20 lut 2021, 11:09

Opis był dla mnie na początku enigmatyczny, więc przed napisaniem tego posta skonfrontowałem się przez chwilę z kolegą Wojtkiem na czacie.
Niestety widzę duże niezrozumienie tematu :?
Jak dla mnie to nic nie trzeba zmieniać i albo uzyskać od ludzi którzy konfigurowali system podstawowe dane czyli:
1. adres podsieci jaka została skonfigurowana w urządzeniach
2. maska podsieci JW
3. jaka ma być brama domyślna
4. adresy urządzeń które zostały ustawione na stałe

W tym momencie można skonfigurować router tak aby był członkiem tej podsieci a i cała reszta domu będzie z niej korzystała.

Jeśli jednak istnieje konieczność oddzielenia sieci domowej od sieci nazwijmy ją teletechnicznej (kamery, alarm, itp.) to JEDYNIE wówczas należy zastosować router pozwalający utworzyć dwie sieci fizyczne lub dwie podsieci logiczne (na jednym porcie) ustawiając różne adresy IP bądź stosując VLANy, ale myślę że Tobie nie o to chodzi.

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2280
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: router wifi do domku

Postautor: wojtek » sobota 20 lut 2021, 11:18

No jak myślałem za dużo z tego co wyżej nie wiem ale dziękuję.
Dwie różne ekipy instalowały alarm i internet, najpierw zainstalowali alarmy i kamery które mają poustawiane jakieś adresy IP niestandardowe (jak dla mnie) ze tak powiem czyli inne niz 192.168.x.x i tego podobno nie da się zmienić. Potem zainstalowano net i o ile wiem w ogóle bez zastanawiania się i komunikacji z systemem alarmowym (no takie ekipy i taka wiedza użytkownika). Wiec jak tam byłem chciałem mu to jakoś zrobić bo od "alarmowców" dostał tylko info że w routerze trzeba zmienić format z 192.168.x.x na ten który będzie obejmował adresy kamer. Ale router jakis "biedny" taki że w tym zakresie nic nie dało się zrobić. No i tyle.
Więc jeśli ktoś zna dobry router z dobrym wifi w którym da się połączyć takie sieci to poproszę o informacje i ewentualnie od razu link do instrukcji żebym to mógł zweryfikować. Dzięki.
A jak nie to sobie pewnie wezwie ekipe od netu i niech mu tam to ogarną. Ale obawiam się że może być i tak że młody coś namieszał w tym przekazie informacji :) i pewnie wpędził mnie w ślepą uliczkę :D i dlatego zadałem mu pytania jakie Grzegorz napisałeś i zobaczymy.
Wojtek

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 417
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: router wifi do domku

Postautor: Grzegorz... » sobota 20 lut 2021, 14:37

To podaj informacje o które prosiłem i do tego model obecnego routera.
Tak jak napisałem wcześniej - zmiana sprzętu jest konieczna jeśli chce mieć dwie odseparowane od siebie podsieci, a chyba w domu nie jest to konieczne :?:
Nadal nie rozumiem dlaczego chcesz zmieniać sprzęt zamiast go konfigurować :?:

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2280
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: router wifi do domku

Postautor: wojtek » sobota 20 lut 2021, 17:32

Jak coś będę wiedział to dam ci znać ale coś mi się wydaje, że zostałem przez niewiedze młodego wprowadzony nieco w pole a ze sam nie jestem w tym mocny to sie od razu nie zorientowałem :D sprawa może byc o wiele prostsza lub wogóle jej może nie byc ale to musze zrobić wizje lokalną.
Wojtek

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 417
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: router wifi do domku

Postautor: Grzegorz... » sobota 20 lut 2021, 18:16

Tak jak pisałem wyżej.
O ile nie musi mieć różnych podsieci dla domu i tych urządzeń to "no problem" :D

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2280
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: router wifi do domku

Postautor: wojtek » wtorek 23 lut 2021, 15:52

Temat zamknięty do w sumie utylizacji , jak to bywa niechcący zostałem wyprowadzony na manowce
Wojtek


Wróć do „Sprzęt, sterowniki, oprogramowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość