[PC] [RAM] dobór pamięci

Wszystko o naszych urządzeniach: PC, laptopy, jednopłytkowce, itp - problemy ze sprzętem , aplikacjami itd.
SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

[PC] [RAM] dobór pamięci

Postautor: SuperGość » niedziela 24 sty 2016, 06:37

Mam nowy złom Dell Precision T5500 a w nim 6 pamięci Samsunga 1GB DDR3 PC3-10600 1333MHz jest tego 6 sztuk co daje 6GB chce to podmienić na 2 razy tyle i tu mam pytanie odczuwalne będzie (chodzi o częstotliwość) jak dam takie jak tu http://www.esus-it.pl/pol_m_Precision-T5500-158.html czyli 2GB PC3-8500 DDR3 1066MHz - pod linkiem dla porównania są 1333MHz i 1066MHZ - różnica w cenie duża.

Awatar użytkownika
j23
Expert
Expert

Re: [PC] [RAM] dobór pamięci

Postautor: j23 » niedziela 24 sty 2016, 13:15

Tak Wojtek, będzie odczuwalne. Jednak jeżeli zwiększysz dwukrotnie ilość pamięci RAM (jednocześnie zmniejszając taktowanie magistrali między RAM a CPU) to mimo wszystko będzie odczuwalny skok mocy... Jakby to wytłumaczyć szybko i prosto... np. aplikacje typu 3D będą chodziły płynniej. Po prostu CPU dostanie dodatkową, szybką (bo na magistrali ponad 1Gb) pamięć do dyspozycji i bez wątpienia wykorzysta to najlepiej jak potrafi. Jeżeli jednak dałbyś radę to zainwestuj w tą szybszą pamięć rzędu 1333 [MHz] - moim zdaniem warto.
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » niedziela 24 sty 2016, 13:36

Heh to by jednak było ok 600 zł zamiast 300, może udałoby mi się odzyskać nieco kasy z 6 pamięci 1GB 1333MHz.

Awatar użytkownika
j23
Expert
Expert

Postautor: j23 » niedziela 24 sty 2016, 22:47

Wojtek, napiszę to tak: z tym 6 Gb RAM'u 1066 [MHz] programy będą działały niewątpliwie szybciej (biorąc pod uwagę wykorzystania min.2/3 zasobów pamięci RAM) niż z Twoją dotychczasową konfiguracją (przy obecnej konfiguracji system chcąc wykorzystać 2/3 z 6Gb RAM'u korzysta już z dysku twardego), ALE jednocześnie stosując RAM z 1066 [MHz] będzie wolniej niż gdybyś zastosował 6Gb RAM 1333 [MHz]. Nie ma się co czarować. A to czy ta dysproporcja będzie duża czy nie będzie zależało od danej aplikacji/gry i tym samym zapotrzebowania jej na pamięć RAM. Gdy system "prosi" o dodatkowe 3Gb RAM'u to nie jest to mało. Jedynie co mi przychodzi teraz do głowy to znaleźć jakiegoś sprawdzonego dystrybutora na Aliexpress.com, albo na innej aukcji. Tam może być tak, że jak będzie "free shipping" to może wyjść taniej (z tym że czasem czeka się dość długo na przesyłkę).
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC

Wróć do „Sprzęt, sterowniki, oprogramowanie”