"Trochę" kodu od IBM'a...

Wszystko o naszych urządzeniach: PC, laptopy, jednopłytkowce, itp - problemy ze sprzętem , aplikacjami itd.
Awatar użytkownika
j23
Expert
Expert

"Trochę" kodu od IBM'a...

Postautor: j23 » niedziela 09 paź 2016, 06:28

Cześć!

Na początku zaznaczam, że nie sprawdzałem w 100% linku, o którym za chwilę. Właściwie to szukałem jakiegoś dobrego przykładu systemu operacyjnego wraz z kodem źródłowym. Nie chodziło mi przy tym o obecny funkcjonalny system (jak np. któraś z dystrybucji Linuxa), tylko raczej powrót do źródeł jego tworzenia, żeby -tak jakby- poznać zamysł twórców pierwszych systemów operacyjnych. Niestety tutaj polska wersja Wikipedii trochę dała plamę, ale jej angielska wersja jest nieco lepsza (chociaż gotowych linków tam nie ma). Oczywiście "przeorałem" tą całą historię o "systemach operacyjnych" jednozadaniowych (jak te do obliczania tablic balistycznych w komputerach typu Mark <x>) czy te z kartami perforowanymi, ale... to dalej nie było to... aż do momentu aż nie zagłębiłem się w opis systemu OS/360, gdzie doczytałem że jego kod źródłowy jest typu open domain a dodatkowo udostępniony przez samego IBM'a, a sam system był nawet wykorzystywany swego czasu w amerykańskim programie lotów kosmicznych "Apollo". Przy okazji stronka, do której link poniżej podaję zawiera także inne kody źródłowe. To wszystko jest pisane w różnych językach programowania, przy czym na szczęście są tam również kody źródłowe w Assemblerze :)

Oto link:
http://www.ibiblio.org/jmaynard/

Cóż... Miłego powrotu do źródeł wiedzy. :)

Pozdrawiam! J23
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC

Wróć do „Sprzęt, sterowniki, oprogramowanie”