Jak zrobić lepsze pokrycie sieci Wifi w domku jednorodzinnym

Wszystko o naszych urządzeniach: PC, laptopy, jednopłytkowce, itp - problemy ze sprzętem , aplikacjami itd.
Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2280
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Jak zrobić lepsze pokrycie sieci Wifi w domku jednorodzinnym

Postautor: wojtek » środa 17 mar 2021, 19:18

Sytuacja taka, jest w domku net kablowy i wifi, modem router z różnych względów jest w garażu (garaż zintegrowany z domkiem) do sieci kablowej nie ma zastrzeżeń ale wifi jest takie sobie i w niektórych miejscach go nie ma. Potrzebne solidne dobre rozwiązanie tak aby pokryć dwie kondygnacje dobrym szybkim wifi i nie musi być to koniecznie budżetowe rozwiązanie. Prosiłbym o konkretną propozycję z podaniem modeli urządzeń tak aby kupić i nie robić z tego pracy doktorskiej.
Polecam temat uwadze Grzegorza... :)
Wojtek

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 417
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: Jak zrobić lepsze pokrycie sieci Wifi w domku jednorodzinnym

Postautor: Grzegorz... » środa 17 mar 2021, 19:38

To ja proponuję nie stosować repeaterów jak sugerowali koledzy na czacie.
Polecam dobrej klasy urządzenia w standardzie ac lub jeśli chcesz szybciej ax (tzw. WiFi 6).
Dla ac mogę z czystym sumieniem polecić router Asus DUAL-BAND AC750 RT-AC51, dla ax nie polecę za bardzo bo tylko jedną taką instalację robiłem na routerze zakupionym przez klienta. Jednak zapewne Asus RT-AX55 nie będzie złym wyborem.
Urządzenie/urządzenia jeśli potrzebujesz więcej wpinasz do sieci kablowej i konfigurujesz jako Access Point i tyle.

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2280
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Jak zrobić lepsze pokrycie sieci Wifi w domku jednorodzinnym

Postautor: wojtek » środa 17 mar 2021, 19:46

Czyli dwa takie https://www.x-kom.pl/p/588019-router-as ... 4xlan.html będą dobre
i nic więcej nie potrzeba tak?
Ale to jest po prostu router nie będzie się to gryzło jak będą dwa i do tego podpięte po kablu do zupełnie innego routera?
Czy jak pojdziesz z lapkiem na góre to przełaczy się wtedy sam do drugiego routeraz silniejszym w tym miejscu sygnałem? rozumiem ze mają tam możliwość ustawienia jako acces point
Wojtek

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 417
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: Jak zrobić lepsze pokrycie sieci Wifi w domku jednorodzinnym

Postautor: Grzegorz... » środa 17 mar 2021, 20:06

wojtek pisze:Czyli dwa takie https://www.x-kom.pl/p/588019-router-as ... 4xlan.html będą dobre
i nic więcej nie potrzeba tak?

Nic a nic.

wojtek pisze:Ale to jest po prostu router nie będzie się to gryzło jak będą dwa i do tego podpięte po kablu do zupełnie innego routera?

To jest router ale można go ustawić w różne tryby pracy i jak ustawisz tryb AP to przestanie nim być i utworzysz jednolitą sieć wewnętrzną ze wspólną numeracją IP.
Nawet jakbyś chciał użyć w trybie routera to co ma nie działać, cały Internet opiera się na pracy połączonych niejako "szeregowo" ze sobą routerów więc możesz tworzyć kolejne podsieci za kolejnym routerem.

wojtek pisze:Czy jak pojdziesz z lapkiem na góre to przełaczy się wtedy sam do drugiego routeraz silniejszym w tym miejscu sygnałem? rozumiem ze mają tam możliwość ustawienia jako acces point

Tak laptop czy inne urządzenie znajdzie punkt dostępu z najlepszym sygnałem. Najlepiej nazwać sieć na każdym urządzeniu AP tak samo a one sobie same poradzą z "dogadywaniem" się z klientami.

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2280
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Jak zrobić lepsze pokrycie sieci Wifi w domku jednorodzinnym

Postautor: wojtek » środa 17 mar 2021, 20:07

wielkie dzięki :)
Wojtek

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 417
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: Jak zrobić lepsze pokrycie sieci Wifi w domku jednorodzinnym

Postautor: Grzegorz... » środa 17 mar 2021, 20:17

Ucieszył się że mógł być pomocny ;)

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2280
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Jak zrobić lepsze pokrycie sieci Wifi w domku jednorodzinnym

Postautor: wojtek » środa 17 mar 2021, 22:27

jak będą efekty to napiszę
Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2280
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Jak zrobić lepsze pokrycie sieci Wifi w domku jednorodzinnym

Postautor: wojtek » sobota 03 kwie 2021, 15:43

Jeden wystarczył w zupełności wifi śmiga w kazdym kątku domu, pietro, parter i nawet na zewnątrz, ale porzadnie ohasłowany itd wiec spoko.
Wojtek


Wróć do „Sprzęt, sterowniki, oprogramowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości