[KiCAD] wyłaczenie elementu z pcb

Tu jest miejsca na dyskusje nad innymi programami wspomagającymi prace elektronika przy projektowaniu pcb itp. ale również można tu wstawiać tematy związane z innymi programami typu CAD
Regulamin forum
Temat należy poprzedzić nazwa programu ujętą w kwadratowe nawiasy np. [KiCAD]
Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1651
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

[KiCAD] wyłaczenie elementu z pcb

Postautor: wojtek » wtorek 28 lis 2017, 08:13

Mam takie pytanie, czy da się tak zrobić aby jakiś element był widoczny na schemacie ideowym ale żeby był wyłączony z netlisty i pcb. Czy jedynie mogę to robić jako wstawiony obrazek na schemat?
73 Wojtek

Awatar użytkownika
squeez
User
User
Posty: 166
Rejestracja: czwartek 04 lut 2016, 10:13

Re: [KiCAD] wyłaczenie elementu z pcb

Postautor: squeez » wtorek 28 lis 2017, 11:11

Nie wiem co chcesz osiągnąć ale chyba tak się nie da. Tzn nie wiem co to za element ale jeśli jest częścią sieci to bez niego sieć jest bezsensu.

Jakieś obejście to np. dać na schemacie ale jego piny zrobić jako niepołączone "Q" przypisać mu dowolny footprint ale w PCB usunąć ten footprint. Wówczas nie ma on wpływu na listę sieci bo piny ma niepodłączone.
Mankament to taki że ten footprint po usunięciu będzie ponownie ustawiany przy odczycie netlisty, ale np. można przypisać mu jakiś mikroskopijny footprint w SMD tak by nie przeszkadzał i mieć go gdzieś na stałe.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1651
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [KiCAD] wyłaczenie elementu z pcb

Postautor: wojtek » wtorek 28 lis 2017, 11:25

Juz mówie, chciałem aby były pokazane na schemacie wszystkie piny shieldu Arduino Mega (zrobiłem taka po swojemu bibliotekę) ale nie chcę aby brało to udział w netliście, ale jak się nie da to juz zrobiłem sobie obejście tego "problemu"
73 Wojtek

Awatar użytkownika
ZbeeGin
Newb
Newb
Posty: 93
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: GOP
Kontaktowanie:

Re: [KiCAD] wyłaczenie elementu z pcb

Postautor: ZbeeGin » wtorek 28 lis 2017, 11:43

Nie ma w programie KiCad wariantów tak jak w Altium Designerze. Zatem nie można zdefiniować wariantu gdzie raz dany element jest, a innym razem jest wykluczony.

W sumie niewiele obecnie można zrobić. Można spróbować zmanipulować symbol tak by stał się portem zasilania: w oznaczeniu na początek trzeba dopisać znak kratki `#`. Na przykład `#R4`. Takie elementy są ukrywane i nie można im przypisać footprintów, zatem nie pojawią się na płytce.


Co do niewykorzystanych pinów to daj im znaczniki "Niepodłączone". Potem przy wczytywaniu listy sieci do PCB zaznacz by usunął nazwy sieci z niepodłączonych pól.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1651
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [KiCAD] wyłaczenie elementu z pcb

Postautor: wojtek » wtorek 28 lis 2017, 11:50

ok, dzięki
przy okazji - jak dodaje sie na pcb otwory "mechaniczne" 3.2mm - czy to trzeba zrobić ekstra footprint bo coś nie umiem dojść do tego, i jeszcze jak zrobic aby były albo tylko otworami wywierconymi albo polem lutowniczym ?
73 Wojtek

Awatar użytkownika
ZbeeGin
Newb
Newb
Posty: 93
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: GOP
Kontaktowanie:

Re: [KiCAD] wyłaczenie elementu z pcb

Postautor: ZbeeGin » wtorek 28 lis 2017, 11:53

Nie tylko footprint, w którym typ pola zmień na "NPTH - Mechaniczne", ale by nie znikały w trakcie wczytywania kolejnych rewizji listy sieci, to muszą być też na schemacie.
Ja często wstawiam CONN_1, flaguję jako niepodłączone i nadaje im nazwę MH? (Mount Hole). Potem przypisuję footprint typu "otwór montażowy".

Ps. Nie zmieniaj tak często treści postów bo nie nadążam :D

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1651
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [KiCAD] wyłaczenie elementu z pcb

Postautor: wojtek » wtorek 28 lis 2017, 11:54

ok, dzieki
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1651
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [KiCAD] wyłaczenie elementu z pcb

Postautor: wojtek » wtorek 28 lis 2017, 12:42

Jeszcze jedno pytanie - nie umiem kurcze znaleźć gdzie jest polecenie do rysowania zewnętrznych wymiarów płytki pcb i ewentualnej edycji wymiarów.

----------edit----------------

ok, już znalazłem w podręczniku ;)
73 Wojtek


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość