[DipTrace] Ktoś używa?

Tu jest miejsca na dyskusje nad innymi programami wspomagającymi prace elektronika przy projektowaniu pcb itp. ale również można tu wstawiać tematy związane z innymi programami typu CAD

Moderator: ZbeeGin

Regulamin forum
Temat należy poprzedzić nazwa programu ujętą w kwadratowe nawiasy np. [KiCAD]
Awatar użytkownika
PROTON
User
User
Posty: 463
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 18:35
Lokalizacja: Warszawa

[DipTrace] Ktoś używa?

Postautor: PROTON » czwartek 14 sty 2016, 20:15

Jak w temacie, ma ktoś doświadczenie z tym, softem?
http://diptrace.com/
Gott weiß ich will kein Engel sein.

Awatar użytkownika
sigaris
Posty: 4
Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 20:23
Lokalizacja: Niepołomice

Re: [DipTrace] Ktoś używa?

Postautor: sigaris » środa 21 wrz 2016, 20:33

Ja używam. Wykupiłem nawet wersję płatną -> Lite.
Ogólnie jestem zadowolony.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1930
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [DipTrace] Ktoś używa?

Postautor: wojtek » środa 21 wrz 2016, 20:34

Potrafisz porównać do innego programu?
73 Wojtek

Awatar użytkownika
sigaris
Posty: 4
Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 20:23
Lokalizacja: Niepołomice

Re: [DipTrace] Ktoś używa?

Postautor: sigaris » czwartek 22 wrz 2016, 07:07

W pracy używam Altium Designera. Moim zdaniem Altium jest nieco przerośnięty i ma wiele funkcji, z których praktycznie nigdy chyba nie skorzystam. A przez te funkcje jest dzieżki i toporny.
Natomiast DipTrace jest w sam raz. Mam najważniejsze funkcje. Zrobiłem w nim kilka płytek i jeszcze nie spotkałem się, by czegoś nie udało mi się zrobić. Ma kilka fajnych rzeczy ( np. równoczesny podgląd symbolu i footprinta nowego elementu bibliotecznego z zaznaczonym fizycznie połączeniami nóżek między nimi) jak i kilka minusów (np. trzeba ręcznie dbać o zachowanie "clearance" między polygonami). Niewątpliwym plusem jest cena jak i możliwość upgrade-u wersji w razie potrzeb. DipTrace jest też cały czas rozwijany i ma dobre wsparcie techniczne( forum na którym producenci pomagają użytkownikom).
Jeśli będziesz chciał to mogę potem wrzucić kilka zrzutów ekranu z DipTrace.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1930
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [DipTrace] Ktoś używa?

Postautor: wojtek » czwartek 22 wrz 2016, 08:30

No ja też w firmie używam Altium i dla celów hobbystycznych jest faktycznie dużo na wyrost ale to inna liga jednak. Znasz Eagla, Kickada czy autotrax DEX? Może do tych umiesz porównać?
73 Wojtek

Awatar użytkownika
sigaris
Posty: 4
Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 20:23
Lokalizacja: Niepołomice

Re: [DipTrace] Ktoś używa?

Postautor: sigaris » czwartek 22 wrz 2016, 19:02

Niestety nie bardzo :(

Qrdel
Posty: 2
Rejestracja: sobota 17 lis 2018, 14:23

Re: [DipTrace] Ktoś używa?

Postautor: Qrdel » sobota 17 lis 2018, 19:50

Używam od paru lat, ale głównie do schematów.
PCB ostatnio nie robiłem (to znaczy kończąc realną płytką).
Właśnie człon PCB wydaje mi się niedorobiony. Słabe panowanie nad prowadzeniem ścieżki.
Może trochę jestem rozpieszczony poprzednikami Altium (jakże się tam zwał).
No i przesuwanie ścieżki - niby nawet rozbudowane, ale wychodzi mi dziwnie pogięte.
Wielki plus za edytory symboli i footprintów.

father
Posty: 3
Rejestracja: środa 20 wrz 2017, 11:11

Re: [DipTrace] Ktoś używa?

Postautor: father » niedziela 18 lis 2018, 15:44

Są też "okrojone" wersje Altiuma Circuit Studio (płatny) i Circuit Maker (darmowy)....


Wróć do „Inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość