Inspiracje

O wszystkim i o niczym ...
Regulamin forum
Nie dyskutujemy na tematy polityczne, religijne i inne tego typu mogące prowadzić do kłótni na forum, od tego są inne "wyspecjalizowane fora".
SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Re: Inspiracje

Postautor: SuperGość » poniedziałek 25 kwie 2016, 09:42

Ja mam propozycje zrób takie krok po kroku wprowadzenie do praktycznego wykorzystania analizatora stanów w wersji budżetowej czyli takiej za 40 zł, bez wprowadzania i dyskusji czemu jeden jest lepszy od drugiego. Na praktycznych przykładach I2C, UART. Czyli jak mierzyć, po co , czego się można dowiedzieć itd., z przykładami w postaci zrzutów ekranowych z wyjaśnieniami. To spowoduje dalszy ciąg pytań.

A pióro i reka do pisania jest u ciebie ok, co widać np w ostatnim artykule o lutowaniu.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » poniedziałek 25 kwie 2016, 10:23

No widzisz to jest problem bo poczatkujący zazwyczaj nie wie o co i jak zapytać lub się boi narazić na śmieszność i dlatego mozesz nie dostac takich pytań. Zaawansowani sobie poradzą pewnie sami. :) Więc przemyśl to i znajdź te pokłady (głęboko zakopane) empatii dla początkujących a oni odwdziecż się później pytaniami na wyższym poziomie ;)

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » poniedziałek 25 kwie 2016, 10:36

Ale jak chcesz pomóc to zapomnij o acute - bo ilu znasz takich co sobie do domu kupili taki analizator?

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek

Postautor: Antystatyczny » poniedziałek 25 kwie 2016, 11:30

Opis używania "kanalizatora" za 40zł bedzie git.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
matty24
User
User

Postautor: matty24 » poniedziałek 25 kwie 2016, 13:43

Też jestem za poradnikiem do budżetowego analizatora. Jak wszystko podłączyć, jak przeprowadzić pomiar, jak porównywać wyniki z oczekiwaniami. Najlepiej jakbyś dodawał screeny z pomiarami i wskazywał co i jak odczytać.
Jak już byś chciał coś droższego opisywać to może raczej w późniejszych etapach poradnika, lub równolegle testować oba.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek

Postautor: Antystatyczny » poniedziałek 25 kwie 2016, 14:19

Takie tanie analizatory ma sporo osób, na pewno wiele z nich chętnie skorzysta z poradnika. Ja swojego analizatorka jeszcze nie używałem, bo jakoś nie mam odwagi :)
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek

Postautor: Antystatyczny » piątek 29 kwie 2016, 16:36

Reza, proponuję zrobić poradnik na podstawie zwykłej przejściówki USB<>uart + Saleae. Podłączenie, konfiguracja triggera (z wyjaśnieniem dlaczego tak, a nie inaczej), potem przechwycenie próbek i krótki opis tego, co przechwycił analizator. Prosto, zwięźle, bez wywodów od początku świata. Taki start dla świeżo upieczonych posiadaczy analizatora. Jak włączyć i zmierzyć, ale nie spalić.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » piątek 29 kwie 2016, 18:24

Antystatyczny pisze:Jak włączyć i zmierzyć, ale nie spalić.
i aby wiedzieć jakie wnioski można wyciągnąć z tego co się widzi, bo myślę, że początkujących to nieco odstrasza.

Wróć do „Hyde Park”