Cały plac jest ogrodzony i wygląda to tak jak na fotkach:
I teraz tak, bede tam pomieszkiwał weekendowo lub w okresie letnim po kilka dni najwyżej, po tym czasie wolałbym mieć jakieś złudzenie kontroli nad tym co tam się dzieje.
Szukam pomysłu i możliwości realizacji we własnym zakresie.
Czym dysponuję:
1. Mam nareszcie zasilanie 230 V
2. Mógłbym zainstalować modem wifi na kartę z nju (mam taka obecnie i dość fajnie działa)
3. A może wykorzystać GSM?
Wiem ze mógłbym kupić jakiś system ale jest okazja do ciekawej wspólnej zabawy tu na forum z korzyścią dla mnie

Więc tak, czego oczekiwałbym od takiego systemu?
1. informacja na smarka ze ktoś wszedł na teren działki a na pewno w obręb domku w sensie np te 2m wokół domku juz byłyby chronione
2. podgląd na telefonie (zwanym smarkiem) z kamer (?)
3. jakis alarm przy próbie dobierania sie do wnętrza domku?
4. Prewencyjne odstraszenie intruza - wiem można dać tabliczkę "teren monitorowany"
Pomysły na system.
Pomysły na realizacje czyli hardware i software przy czym pamiętajmy nie chce chronić banku tylko mały skromny domek

-----------------------edit----------------------------
Tak czytam po necie i w sumie jest jak myślałem, mija czas powoli na jakąś dłubaninę własną, wszystko kupisz, wszystko ci sprzedadzą, niech mnie kto wyprowadzi z błędu i napisze, że można to zrobić samemu. Wildze że jest coś takiego jak "fotopułapka" - fajna sprawa ale swoje kosztuje od 500 do grubych tysięcy.