Podpowiecie mi w jakich sprzętach dzisiejszego typu mogę szukać tego procka ? Chciałbym go zobaczyć na żywo
8051 Gdzie je znajdę
Regulamin forum
Nie dyskutujemy na tematy polityczne, religijne i inne tego typu mogące prowadzić do kłótni na forum, od tego są inne "wyspecjalizowane fora".
Nie dyskutujemy na tematy polityczne, religijne i inne tego typu mogące prowadzić do kłótni na forum, od tego są inne "wyspecjalizowane fora".
-
StaryAnoda
8051 Gdzie je znajdę
Cześć
Podpowiecie mi w jakich sprzętach dzisiejszego typu mogę szukać tego procka ? Chciałbym go zobaczyć na żywo
- Antystatyczny
- Geek

Re: 8051 Gdzie je znajdę
W telewizorach CRT były masowo stosowane. Tak samo 8048 i 8049. W pralkach i małych sprzętach AGD jeszcze nie spotkałem się z nimi.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.
-
StaryAnoda
Znalazłem coś takiego w elektronicznej maszynie do pisania:
Wie ktoś co to ?
Wie ktoś co to ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ich protoplaści '41/'42 w starych klawiaturach xt/at http://bienata.waw.pl/docs/003_TASZA_ar ... P_just.pdf
w sprzęcie RTV, nasza Diora AWS504 (tu moja akurat wybebeszona) https://www.oldradio.pl/karta.php?numer ... _2_AWS-504
w decku do tego zestawu też jest taki
w sprzęcie RTV, nasza Diora AWS504 (tu moja akurat wybebeszona) https://www.oldradio.pl/karta.php?numer ... _2_AWS-504
w decku do tego zestawu też jest taki
______________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
Kończysz tworzyć dopiero, gdy umierasz. (Marina Abramović)
Mikrokontroler wykumany w Intel. Oryginalny symbol 8051 lub 8031 (wersja ROMLESS). Najbardziej masowo podrabiany procek przez wszystkich. Doczekał się ogromnej liczby klonów. Obecnie to sam Intel chyba go nie robi, a najbardziej popularnymi firmami co produkują coś z rodziny C51 są: Philips (NXP), Atmel, Dallas. Nawet Motorola miała swojego klina z rodziny C51. Kilka wybranych z mojej szuflady:
Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse
StaryKatoda pisze:Znalazłem coś takiego w elektronicznej maszynie do pisania:
To nie konieczni mus być coś z rodziny C51. Nie słyszałem by Zilog robił klony procka C51, ale... nigdy nie wiadomo.
Masz obok kwarc. Typowo w C51 jest on przypięty do pinów 18 i 19, tu może tak nie być → to nie musi być procek z rodziny C51. Generalnie nie spotkałem, by jakiś producent nie trzymał standardu wyprowadzeń wprowadzonego przez Intel'a.
Lao Tse
-
StaryAnoda
Kwarc podłączony jest pod nóżki 2 i 3 o wartości 6553.600
Moim zdaniem to nie jest klon C51, ale nie przejmuj się, to jest tak powszechnie używany mikrokontroler, że bez problemu powinien dać się znaleźć w różnych sprzętach. Urządzenia z lat 90-tych miały tego proca w powszechnym użyciu. Prawdę mówiąc, to nie było wtedy taniej konkurencji dla C51.
Lao Tse
Znajdziesz w saleae.
Ja mam 8051 (CY7C68013A) w płytce FPGA (ZTEX 1.15e), używany jest do konfiguracji układu i komunikacji po USB.
Ja mam 8051 (CY7C68013A) w płytce FPGA (ZTEX 1.15e), używany jest do konfiguracji układu i komunikacji po USB.
Gott weiß ich will kein Engel sein.
albo w truchełku starego terminala kasowego, ciekawe zoo - wiekszość smd ale eprom - klasyka z zaklejonym oczkiem
______________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
W jakimś złomie, nie wiem nawet co to jest:
W obsłudze display LCD
albo w innym display
W obsłudze display LCD
albo w innym display
Lao Tse